More

  RECENTE POSTS

  Het CPB heeft elf partijprogramma’s doorberekend en zegt: er valt iets te kiezen

  Het is bijna <s>carnaval</s> verkiezingstijd, dus heeft het Central Planbureau voor de leefomgeving de verkiezingsprogramma’s van slechts elf partijen doorberekend. Waarom elf? Wellicht omdat het bijna carnaval is. Maar waarschijnlijker omdat er slechts elf partijen hebben meegewerkt met de vraag van het CPB of ze de plannen mochten doorberekenen.

  De uitkomst is volgens het CPB dusdanig verschillend dat ze zelfs het volgende durven te stellen: er valt iets te kiezen.

  Dat er wat te kiezen valt, blijkt ook in deze editie. Politiek gaat uiteraard niet alleen over feiten, maatregelen en economie. Daar zijn we ons als geen ander van bewust. Ik hoop niettemin dat het CPB met deze publicatie een nuttige bijdrage levert aan het maatschappelijke debat

  Aldus Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau. Dat is heel mooi en handig, maar uiteraard zijn het weer enorme epistels geworden. En zoals we inmiddels weten, zijn lange epistels niet handig naar demense toe. We leven immers in een tijd van twitter en snapchat, waar alles vluchtig en vooral kort moet zijn (maximaal 140 tekens). Eerder hebben we de partijprogramma’s van alle partijen al opgedeeld in vijf heldere punten. En vandaag hebben wij speciaal voor jullie de doorberekeningen van het CPB per partij in één korte kreet samengevat:

  Er valt iets te kiezen

  VVD

  Als je wilt werken en er niets aan over wilt houden, behalve wanneer je in de directie zit.

  Wat de coalitiepartner wil. En baantjes voor de PvdA.

  SP

  Als je niet wilt werken en er meer aan over wilt houden.

  CDA

  Als je bij de overheid wilt werken.

  D66

  Als je vindt dat de overheid alles met onbestemde bedragen op kan lossen.

  God haat bedrijven en mensen die eten kopen en houdt van het milieu.

  Als je nou echt geen idee hebt waar je spaargeld aan op moet. En Huub Bellemakers!

  SGP

  Voor het leven en de doodstraf.

  Tuuurkaij altait numer één! En meer gaswinning, want omdat het kan.

  VNL

  Als je geen schoolgaande kinderen hebt, maar wel een bedrijf en dan vooral levert aan defensie.

  Als je een sluitende begroting vrij onzinnig vindt.

  Er valt iets te kiezen

  Je ziet het, het Centraal Planbureau heeft niets te veel gezegd! Er valt iets te kiezen. Helaas wel maar bij elf van de 28 deelnemende partijen. Maar goed, op meer dan de helft gaan jullie toch niet stemmen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Broeder Bolognese
  16/02/2017 - 13:32 13:32

  Kijk, het CPB maakt meer duidelijk dan welke stemwijzer ook.
  En partijen die hun programma’s niet durven laten doorberekenen door het CPB zijn bij voorbaat onbetrouwbaar.
  Keuze gemaakt!

  Bismarck
  16/02/2017 - 13:33 13:33

  Ik mis toch wel een beetje Nance.

  Monade
  16/02/2017 - 14:19 14:19

  Nou, dan was ik er toch dicht bij. Met mijn mening. Over CPB gesproken, reet, leeft reaguurder Jack Random nog, of is hij uitgepland?

  Bismarck
  16/02/2017 - 14:22 14:22

  Trouwens, dat koopkrachtgrafiekje geeft wel mooi het verschil aan tussen een linkse partij en een rechte partij. Kijk voor de grap maar eens naar het verloop van de grafiekjes van Werkende Alleenverdiener/Tweeverdiener/Alleenstaande bij SP en VNL (en hou in gedachten dat 35k ongeveer overeen komt met één voltijd modaal brutoinkomen).

  MadDieu, drukt zijn snor
  16/02/2017 - 14:53 14:53

  En toch schiet de uitkeringsgenieter bij de SP in eigen voet.
  Het begin van de zin “Als je niet wilt werken ….” gaat niet op. Volgens de Marxistisch/Leninistische leer is werken een deugd die vervult moet worden.

  In deze leer gelden voor misdadigers verminderde mensenrechten. Wie zijn arbeidscapaciteit niet ten volle gebruikt voor de gemeenschap is misdadig (er zijn meer misdadigers dan bankiers en grootverdieners).

  Weirdoinventor
  Lid
  16/02/2017 - 23:49 23:49

  Ik moet zeggen, ik ben wel echt onder de indruk van hoe de SP uit de berekeningen komt, op de korte termijn dan. Op de lange wat minder. (En ja, het is maar een model, laten we dat bij alles wat erover gezegd wordt in het achterhoofd houden.)

  Die welvaart op de korte baan komt voor een aardig deel door dat gegoochel met de pensioenen. Pensioenleeftijd per direct omlaag brengt de beroepsbevolking omlaag, dus de werkloosheid. Dat kost geen vermogen omdat ze dankzij de verhoogde rekenrentes de pensioenen in theorie gewoon goed kunnen betalen zonder er iets anders voor op te geven. De gepensioneerden krijgen zelfs wat ademruimte, gaan lekker geld besteden en dus gaat de koopkracht vooruit. Mooi hè, gratis geld?

  Op de lange termijn betekent een kleinere beroepsbevolking gewoon minder werkenden, en die verhoogde rekenrente betekent dat je een verstopte schuld hebt opgebouwd die linksom of rechtsom betaald moet worden. Oeps.

  50+ en de PVV zullen ze nog zo gewaarschuwd hebben, dat moet je helemaal niet laten doorrekenen, dat soort plannen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN