More

  RECENTE POSTS

  Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. IK ZEI, ER IS GEEN GEVAAR VOOR DE VOLKSGEZONDHEID

  U heeft nóg een reden om te stoppen met roken. Toen ik las dat er bij de brand van Shell in Moerdijk ethylbenzeen vrij was gekomen, ging ik opzoeken wat die stof doet in de mens. Ik las dat ethylbenzeen in dierproeven doofheid veroorzaakt. Bij mensen bestaat dat effect ook. En ik vond een onderzoek dat beschrijft dat mensen die blootstaan aan kerosine (waar ook een wat ethylbezeen in zit) meer gehoorschade krijgen dan de rest van de bevolking: 70% meer schade bij slechts 34% van de norm aan kerosine in de lucht. Overigens wordt ethylbezeen in grond snel afgebroken; dat zal de reden zijn dat de overheid zich er geen zorgen over maakt dat er bij de brand bij Shell veel van is vrijgekomen.

  Nu wist ik toevallig dat ethylbenzeen voorkomt in sigarettenrook, dus ik vroeg me af: Is er een verband tussen roken en gehoorschade? Antwoord: Nou en of!

  Er is veel data van mensen die in de (metaal)industrie werken. Er tientallen onderzoeken gedaan die honderden, soms zelfs duizenden mensen hebben getest en geïnterviewd. Conclusies: Roken heeft op zichzelf gehoorschade als bijwerking. Daarnaast heb je ruwweg 2x zoveel kans op gehoorschade door lawaai als je rookt, vergeleken met de kans op schade door hetzelfde lawaai als je nooit hebt gerookt. De combinatie van lawaai (harde muziek) en roken is dus extra link. En dan nog iets: Vooral voor 20 tot 40 jarigen.

  Niet alleen is de kans op schade groter, de schade op zich is ook forser. Eén onderzoek mat het gehoor van 504 mannen, rokers en niet-rokers, collega’s die op dezelfde lawaaiige plekken werken. Niet-rokers hadden bij 4kHz gemiddeld 15.83 dB verlies, terwijl de rokers 35.09 dB verlies hadden! Bij lage tonen is het effect minder sterk.

  Er zijn twee mechanismen die bijdragen dit effect van roken: Er is minder zuurstof in je gehoor, doordat de adertjes dichtknijpen (vergelijkbaar met koude handen) en doordat het bloed minder zuurstof bevat. Daarnaast veroorzaken chemicaliën die je binnenkrijgt neurale schade in het gehoor.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Billy Bob Trueblood
  Lid
  04/06/2014 - 21:40 21:40

  Wattuh?

  biermeester
  04/06/2014 - 21:42 21:42

  OF JE WORST LUST!!!!111

  Billy Bob Trueblood
  Lid
  04/06/2014 - 21:46 21:46

  ik wil geen vellen schijten!

  barq
  Lid
  04/06/2014 - 21:53 21:53

  Kijk, da’s nou een puik stuk tekst. Maar afwachten of ik, tien jaar geleden, op tijd ben gestopt. Harde muziek moet eenvoudigweg gewoon af en toe.

  Ome Mc
  Lid
  04/06/2014 - 22:07 22:07

  Ik wilde iets gaan schrijven omdat ik nog wat opgekropte frustratie kwijt moet, maar met de inhoud van de tekst kan ik het alleen maar eens zijn. Erg goed, idd.

  Rest mij nog te zeggen dat de kop niet echt aansluit bij de inhoud van het artikel en ik daardoor ter vergeefs dacht dat ik hier even op los kon gaan.

  Jack Random
  Jack Random
  04/06/2014 - 22:49 22:49

  @Mc: Yoda says frustations opgekropt leads to the Dark Side, it does, so los you must go, young Padawan Jedi.

  *De* reden dat ik nog niet full postal ben gegaan, is dat ik hier lekker al mijn lauwe pis kwijt kan. Maar dat is door die nieuwe layout alleen maar minder geworden. Dus als ik straks snap, komt dat door die nieuwe lay. Godverdomme.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  04/06/2014 - 23:38 23:38

  Dag kijkers, Dit programma wordt ondertiteld voor rokers en hen die nabij de petrochemische industrie wonen,..

  Overigens zaten na de Shell-boem van gister ook zware metalen in de asdeeltjes. Maar wederom was er “geen gevaar voor de volksgezondheid”.

  barq
  Lid
  04/06/2014 - 23:53 23:53

  * iets met Shell shock mompelt *

  Raketman
  05/06/2014 - 00:10 00:10

  Niemand?

  SLAYER!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN