More

  RECENTE POSTS

  Anders crash je even bewust een Boeing 727, omdat het kan

  Ik heb het nog niet op mijn bucketlist staan, maar wat niet is kan nog komen. Want geef toe; hoe gaaf is het om moedwillig een Boeing 727 te laten crashen zonder dat daar slachtoffers bij vallen. Dat wil iedereen toch wel eens een keer doen?

  In 2012 heeft een team van verschillende televisiestudios (Discovery Channel, Channel 4, Pro Sieben en Dragonfly) een afgedankte Boeing 727-200 uit 1977 gekocht, die origineel van Singapore Airlines was, maar als laatste ingezet is door Broken Wing LLC. Omdat de FAA in de Verenigde Staten geen toestemming verleende om de kist ergens in een Amerikaanse woestijn te laten crashen, is het team uitgeweken naar Mexico.

  Daar hadden de autoriteiten blijkbaar wat minder moeite met het moedwillig crashen van een passagiersvliegtuig en geef ze eens ongelijk. De hoeveelheid kennis die bij het experiment werd vergaard is namelijk van onschatbare waarde voor het veiliger maken van vliegen in het algemeen.

  De kist werd vervolgens volgehangen met camera’s, sensoren en crash test dummies, om zo een beter beeld te krijgen van wat er gebeurt wanneer een vliegtuig neerstort en waar de meeste kans is om de crash te overleven. Ik zal het alvast even verklappen: niet in het vliegtuig. Maar als je er dan toch in zit is afhankelijk van het soort crash de plek waar je zit uiteraard van belang.

  “Helaas” was één van de eisen om toestemming te verlenen voor de test dat een groot deel van de crashvlucht werd uitgevoerd door mensen in het vliegtuig in plaats van een piloot aan de grond met een uit de kluiten gewassen remote controller. Er moest immers over druk bevolkt gebied gevlogen worden.

  Zo gezegd, zo gedaan: een crew van drie (piloot, co-pilot en boordwerktuigkundige) nam plaats in de kist, samen met drie parachutisten. Het aardige van een Boeing 727 is dat het vliegtuig een laadklep aan de achterkant heeft, waardoor de crew dus vrij eenvoudig uit het vliegtuig kan springen.

  Drie minuten nadat de crew het vliegtuig had verlaten, crashte de kist met 120 knopen (230 kilometer per uur) in het drooggevallen zoutmeer Laguna Salada, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Nadat de boel netjes schoon was gemaakt, kwam het team tot de conclusie dat de First- en Businessclass passagiers de minste kans op overleven hadden. In de middensectie raakten de passagiers behoorlijk gewond, maar hadden wel overlevingskansen, terwijl de passagiers in cattle-class waarschijnlijk zonder kleerscheuren uit het vliegtuig hadden kunnen stappen.

  Check hieronder de crash en de aftermath, terwijl je in deze korte reportage van ABC News ook de spectaculaire beelden van in het vliegtuig tijdens de crash kan bekijken.

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  08/05/2023 - 15:19 15:19

  Het was al bekend dat in het midden en staartstuk de overlevingskansen het grootst zijn. Puur door van alle crashes de overlevenden en hun plekje aan boord te turven. (voor sommige toestellen is de staart net weer minder veilig dan het stuk boven de vleugels). De crash van United flight 232 is een bekende. 184 van de 300 personen hebben dat overleefd.
  Dus de volgende keer dat je een stoel boekt. Eentje met minder uitzicht en meer herrie is vaak een stuk veiliger.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Reet
  10/05/2023 - 09:48 09:48

  Uh… vorige maand terug vanuit Tenerife kregen we plots een ander (korter) toestel. Alle stoelreserveringen kwamen te vervallen en wij werden op rij 1 gezet. Joepie! Dacht ik nog. Tot nu toe stond rij 1 voor ons altijd garant voor business class eten en onbeperkt sjampus, maar helaas.
  Naast een hoestend obese figuur gezet die nergens anders paste en zelfs haar kleine tafeltje niet kon plaatsen en als laatste geserveerd (waarom?.. we gaan toch altijd van boven naar beneden?…) Bovendien was de sjampus bijna op en kregen we maar een klein glaasje. “Nee, ik heb niet meer en ik ga niet alleen voor u een fles opentrekken” Ze zei het echt…

  Roel Zwaar
  Lid
  08/05/2023 - 18:16 18:16

  “de conclusie dat de First- en Businessclass passagiers de minste kans op overleven hadden.”

  Schuimbekkende hordes op Twitter: “aLtIjD WeEr dE eLiTe DiE zIcHzElF iNdEkT!! wAaRoM wIj NiEt!!!!0Einz!!”

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  09/05/2023 - 11:17 11:17

  Look, I am a Concorde!

  WhatsApp Image 2023-05-09 at 11.17.10.jpeg
  Bismarck
  07/06/2023 - 21:09 21:09

  Op de één of andere manier denk ik bij het zien van dat filmpje meteen Mmm Mmm Mmm Mmm.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN