More

  RECENTE POSTS

  De Groene Sneuheid

  Als wij in de hel zouden geloven, dan wisten wij zeker dat daar een speciaal plekje voor vegetariërs zou zijn ingedeeld. Eentje waarbij ze gehaktbrood dwangmatig gevoed zouden krijgen. Met de vegetariërs kunnen wij desondanks af en toe nog wel eens boompje opzetten. Het heetste plekje is echter gereserveerd voor mensen die veganisme hebben.

  Na het lezen van het stuk “Ik dacht dat we gezond aten” dit weekend ontplofte Twitter en is uw redacteur naar een kinderboerderij gegaan om daar alle dieren uit te schelden. “Nou nou nou Jake: zo erg is het nu toch ook weer niet?” zult u wellicht verzuchten “Overdrijf je niet weer een beetje?” Ah? U denkt dat ik het stijlmiddel ‘satirische overdrijving’ lichtzinnig inzet om mijn wat wankele punt te maken? Lees zelf maar even dan:

  vegan
  Hier Staan Wij Achter

  “Tessa Moorman arriveert als eerste bij Meatless District, een pas geopend vega/vegan restaurant in Amsterdam-West. Lang blond haar, zongebruind en sportief. Ze bestelt een verse gemberthee. Even later komt Merel von Carlsburg. Nog iets langer blond haar, zongebruind en zwanger. Zij neemt een flesje mineraalwater. Zo zittend tegenover me aan tafel lijken ze te zijn weggelopen uit de foto’s die ze dagelijks posten. Ze presenteren zich als twee hartsvriendinnen die samen koken, yogaën, dansen in boho-jurkjes bij zonsondergang. Ze zijn slank, maar niet overdreven dun. Ze zijn mooi, maar niet onbereikbaar knap. Ze zijn de aardige buurmeisjes die het beste met je voor hebben. Van alle plaatjes spat: wij zijn vrolijk, blij en vooral: wij zijn gezond.”

  Toen MENEER DE GREEF dit las, moesten we hem uit de caviafokkerij wegtrekken, alwaar hij spontaan 14 kratjes vol wilde bestellen “om met zijn voetzolen te gaan knuffelen”. Reet trok wit weg, sloopte de uitlaat van de Suburban en reed vol gas door een Schone Wijk heen, om uiteindelijk bij de kinderspeelplaats, stationair, kleutertjes roetgezichtjes te bezorgen. Taart monteerde een vlammenwerper op zijn scootmobiel en riep “dat hij alle verdomde groenteboeren wel zou krijgen” en is voor het laatst gezien ergens richting het Westland. Meneer Van Dale heeft een succesvolle crowdfunding opgezet en kocht Slagerij Schifmacher in één keer leeg. Hij staat nu nog te OMGWTBBQ-en en beet ons toe daar vóór december zeker niet mee te gaan stoppen. Flep zit al 24 uur zacht huilend in een wasmand gevuld met souvlaki. Ome MC is luid bulderend de bunker uitgelopen om “die groenvrouwen met de Bruine Noot te bestoken”. U ziet, het maakt nogal wat emoties los hier op de Rijksstraatweglaan nummero 1.

  Gezond eten is niet slecht: begrijp ons niet verkeerd. Lekker eten en gezond hoeft elkaar ook niet te bijten. Maar na het lezen van dit stuk wil je het liefst in de frituur van de Febo gaan wonen. Het stuk staat vol met drogredeneringen en onzin. De dames dekken zich wel even in, voor de zekerheid:

  “Ze zijn geen wetenschappers, zeggen ze. Ze vertellen alleen wat je diep van binnen al wist. Toch doen ze flink wat medische uitspraken. Bijvoorbeeld over de schade die vlees en zuivel berokkenen aan darmen, bloedvaten en dna.”

  Wat.Je.Diep.Van.Binnen.Al.Wist. De tyfus. De dames hebben de HBO opleiding Diëtiek gevolgd, hé! Nou dan heb je de wijsheid in pacht! Dankzij dit soort kreten is die opleiding inmiddels weer hard aan herziening toe. Vlees en zuivel die schade berokkenen aan je darmen en bloedvaten? Wellicht zijn er nog wel studies te vinden die onderschrijven dat dit alles in grote hoeveelheden niet erg best voor je is. Maar schade aan je DNA? HOE DAN? We leven niet in een Marvelcomic! Als het schade aan je DNA zou veroorzaken hadden we allang de Verschrikkelijke Vleesman gehad, dames! En hoe verklaren jullie al die mensen die met een gevarieerd dieet goed, gezond en normaal oud zijn geworden?

  Onzintrekken

  “Hun dag begint met oil pulling. Een theelepeltje kokosolie in de mond, twintig minuten spoelen, en alle afvalstoffen zouden zijn verdwenen”

  We belden even met Tandarts Bertje Haversteen.

  RC: “Meneer Haversteen. oilpulling als alternatief voor tandenpoetsen: is dat wat?”
  BH: “oiliewatte?”
  RC: “oil-pullin: met kokosolie je mond spoelen om gifstoffen te onttrekken”
  BH: “Net zo nuttig als een kapperswinkel op de traptreden naar het schavot!”
  RC: “Dank u wel”

  “Plant based noemt Merel hun eetstijl liever. „Vegan klinkt zo stoffig.”

  Nee, Merel, vegan klinkt net zo rot als het is. Plant based klinkt alsof er een paarsebroek eens flink je merk heeft zitten rebranden.
  Dat je geen dieren eet omdat je het lullig voor die beestjes vindt? Daar kunnen wij nog inkomen. Maar dat je dit soort (gevaarlijke) pseudowaanzin gaat spuien om je Green Sadness aan de vrouw te brengen gaat ons echt even een stapje te fur. Merel zal dat niet zo veel kunnen schelen: die heeft het te druk met een suikervrije, veganistische crèche vinden.

  1 1 stem
  REET DEZE POTS!

  14 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  14 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Blasfemist
  Blasfemist
  19/09/2016 - 14:05 14:05

  Het is mij! De verschrikkelijke vleesman!

  Puh!
  Redacteur
  19/09/2016 - 14:21 14:21
  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  19/09/2016 - 14:49 14:49

  Dat die wijven lichtelijk zijn doorgedraaid ben ik met je eens. Ook denk ik dat veganistische voeding voor kleine kinderen ongeschikt is, maar mensen die nog steeds dagelijks drie ons, of meer vlees naar binnen werken vind ik minstens net zo sneu.

  behanger
  Beheerder
  19/09/2016 - 14:51 14:51

  Dat je diep van binnen zou weten wat je moet eten is zo’n onzin. Bewijs: chips die in smaak zo getuned zijn dat de dooreetbaarheid is verhoogd. Dat doen ze met het juiste verhoudingen van zetmeel en suikers, zout (en het volstrekt ongevaarlijke) L-glutamaat, en vetten. Je begint er aan en de zak gaat leeg. Doei intuïtie! Het is een vreten, diep naar binnen.

  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  Antwoord aan  behanger
  19/09/2016 - 16:55 16:55

  Spreek voor jezelf. Ik kan prima een halve zak chips bewaren, sterker nog ik vind chips best wel goor omdat ze brem zout zijn en synthetisch smaken. Het heeft alles te maken met je dagelijkse eetgewoonten. Dat jij niet meer aanvoelt wat je lichaam nodig heeft geeft aan hoe verrot je eetgewoonten zijn.

  Bismarck
  19/09/2016 - 15:03 15:03

  “Dat je geen dieren eet omdat je het lullig voor die beestjes vindt?”
  Zo vind ik planten eten zielig voor plantjes.

  Veganmaardatwistjeal
  Veganmaardatwistjeal
  Gast
  19/09/2016 - 17:44 17:44

  Jammer dat je de (inderdaad onzinnige) gezondheidsclaims van deze meiden impliciet op alle vegans reflecteert. Zo komt het voor mij tenminste over. Het is maar een klein percentage van alle vegans die in dit soort dingen gelooft. En andersom zijn er ook niet-vegans die hier wel weer aan mee doen.

  ThE_ED
  Beheerder
  Antwoord aan  Veganmaardatwistjeal
  19/09/2016 - 20:57 20:57

  I don’t care if you eat sawdust, just let me eat my sandwich.

  Trollbuster
  Lid
  19/09/2016 - 23:55 23:55

  De dames hebben zich duidelijk nooit verdiept in de afkomst van de mens en waarom hij/zij zo in elkaar zit als dat die zit. Onze darmen zijn niet ingericht op het eten van alleen plantaardige voeding. Daarnaast kunnen wij veel voedingsstoffen die in vlees zitten niet isoleren uit plantaardig materiaal. Omdat wij zijn geevolueerd als omnivoren hoefde dat ook niet. Je gaat er niet direct dood aan, maar je wordt wel ziek.
  Maar het ergst is het voor het ongeboren kind. Ik vrees dat het kind nu al een dusdanig tekort heeft gehad aan voedingsstoffen dat hij/zij een achterstand heeft opgelopen. En als het een dieet krijgt zoals in het artikel wordt beschreven vrees ik voor nog meer problemen voor het kind. Gewoon omdat een kind die voedingsstoffen extra hard nodig heeft. Naar mijn mening is dit een typisch voorbeeld van kindermishandeling en moet jeugdzorg ingrijpen voor er (meer) onherstelbare schade ontstaat bij het kind.

  Dat ze het zichzelf aandoen vind ik geen probleem, maar als Diëtiste moet je beter weten…

  Trollbuster
  Antwoord aan  Trollbuster
  20/09/2016 - 00:03 00:03

  Oh, en de side van de dames past ook wel bij een Webdesing Woensdag, de layout is redelijk verneukt. of ligt dat aan mijn internetverbinding? (ik zit ergens hoog in de alpen)

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Trollbuster
  20/09/2016 - 10:49 10:49

  Van origine zijn we inderdaad omnivoren… en worden we gemiddeld 36 jaar oud.
  Dat er een en ander aan je voeding en levenswijze gesleuteld kan worden om langer gezond te blijven lijkt me duidelijk, maar je kunt het overdrijven.
  De meisjes zijn van de “orthomoleculaire geneeskunde” en dan weet je het wel. “Slik ipv 1 pilletje het halve potje vitamine B leeg en je zult je als herboren voelen”. dat soort geleuter.
  Waar “te” voor staat dat is niet goed, zei me lieve moeder altijd, maar dat wordt tegenwoordig weggehoond. En wat nog veel belangrijker schijnt te zijn is de exclusiviteit van het product, Hoe exotischer, hoe beter. Gewoon zout? Nee, joh! Keltisch zeezout en niks anders. Veel beter voor je slijmvliezen.
  Al dit soort prietpraat staat qua onnozelheid op gelijke hoogte met het vermalen van neushoornhoorn omdat je pik daar beter van omhoog gaat staan.

  Ik zou er bijna boos van worden; gelukkig heb ik nog een flesje Panda bijbalolie staan. Als mijn secretaresse een paar druppels achter m’n oren diep in-masseert wordt ik gelijk weer een stuk rustiger. (Interesse? te verkrijgen via mijn webshop).

  Bismarck
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  20/09/2016 - 15:39 15:39

  “en worden we gemiddeld 36 jaar oud.”
  Dat gemiddelde werd danig naar beneden getrokken door de kindersterfte (aan kraamsterfte, infectieziektes en ongelukken). Als je als ouderwetse omnivore jager/verzamelaar de 12 haalde, zat het er dik in dat je ook de 60 haalde. Dat we tegenwoordig gemiddeld ouder worden heeft weinig met dieet te maken en veel met hygiëne, antibiotica, vaccins, bevallingschirurgie en niet te vergeten rubberen stoeptegels (en voor de extra 20 jaar op het einde weer veel met allerlei andere chirurgie en medicatie die lijdende mensen tot voorbij de houdbaarheidsdatum in leven houden).

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Bismarck
  20/09/2016 - 17:27 17:27

  Hmm… niet helemaal mee eens. Wat voeding betreft was het een kwestie van kwaliteit en kwantiteit, zeker ook bij die kindersterfte. Dat zie je overigen nu ook nog in Afrika waar eiwittekorten in de kinderjaren het landelijk IQ behoorlijk naar beneden trekken. Waar de vroegere jager/verzamelaar inderdaad geen last van had waren microplastics, antibiotica en een hele rits schadelijke E-nummers die in ons huidige voedsel rondzwerven.
  Verder heeft onderzoek uitgewezen dat juist het eten van rood vlees darmkanker kan veroorzaken. Toch is dat exact wat de prehistorische jagers op hun menu hadden staan. Ik neem niet aan dat hier het vlees vier uur op een laag pitje stond te sudderen. Daar stond dan wel tegenover dat je darmen niet 7 dagen per week 4 ons vlees per dag te verstouwen kregen. Misschien eens per week een flink stuk… en als je mazzel had was er dan Keltisch zeezout in huis.

  Edwin Emanuel Posse
  Gast
  19/09/2016 - 12:17 12:17

  pas op met wat je zegt tegen groen! ze kunnen gemeen terug vechten!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN