Op oudejaarsavond zo rond 10 minuten voor middernacht luidt Queens Bohemian Rhapsody het jaar 2016 uit voor al die miljoenen TOP2000 luisteraars. Heerlijk vertrouwd, alsof alles weer terug bij het oude is, in de wereld die zo op drift lijkt.

Maar niet als het aan Don Henley ligt, de zanger van de Amerikaanse band The Eagles. Vandaag diende Henley officieel een verzoek in bij Radio2 om de stemmen te hertellen. De stemcomputer die achter de TOP2000 website zit zou wel eens gehackt kunnen zijn, zegt hij. In de stembussen in het land waar een rood potloodje en een papieren stembiljet werden gebruikt, kreeg Hotel California van The Eagles significant meer stemmen dan concurrent Bohemian Rhapsody. En dat vindt Henley verdacht.

russen“Willen jullie meer of minder TOP2000? Gaan we regelen!”

Henley begon een Crowdfundactie en verzamelde binnen een week miljoenen euro’s voor het verzoek. Maar of dit iets gaat veranderen aan de TOP2000 lijst van dit jaar? Waarschijnlijk niet, zegt TOP2000-oloog Leo Blokhuis. Waarom The Eagles op plekken met papieren stembiljetten meer stemmen kreeg dan in gebieden waar via de computer is gestemd, is volgens hem op een andere manier te verklaren. “Toevallig wonen er op deze plekken veel boeren”, vertelt Blokhuis. “En boeren houden nou eenmaal van Country, zoals The Eagles. In de grote stad houden ze meer van het Opera-achtige van Bohemian Rhapsody. De demografie is gewoon anders, simpel gezegd.”

vegakane

verontwaardigde vegetariër na Dinand Woesthofs uitverkiezing

Eagles voorman Don Henley verdenkt de Russen ervan dat ze de TOP2000 stemcomputer hebben gehackt, met als doel de Westerse Wereld moedwillig in slaap te sussen. Dat gebeurde ook al in 2012 toen Dinand Woesthof tot ieders stomme verbazing werd gekozen tot Meest Sexy Vegetariër van Nederland. Sindsdien weten we dat die apparaten compleet onbetrouwbaar zijn: precies om die reden zijn ze in de gehele EU verboden, maar de TOP2000 schijnt er nog steeds gebruik van te maken.
Hoewel de roep om hertelling van de TOP2000 bij voorbaat erg kansloos lijkt, zijn de legale stappen van Don Henley volgens Leo Blokhuis voor de TOP2000 van volgend jaar wellicht gunstig. “Deze actie krijgt veel aandacht. Daardoor zouden The Eagles volgend jaar zomaar weer de eerste plek kunnen heroveren.”

UPDATE: Nog meer brekend TOP2000 nieuws

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bismarck
05/12/2016 - 17:10 17:10

Beschuldigingen van stemfraude, had ik het niet voorspeld? (oké toegegeven, toen wist ik nog niet dat het topic over de top2000 ging).