More

  RECENTE POSTS

  Bijstandtrekkers van Beckers

  We gaan het even hebben over Beckers. U weet wel, dat is dat bedrijf dat de frikandel uitgevonden heeft (who knew?). Wij stellen met ‘Bijstandtrekkers van Beckers’ alvast een pay-off voor die wat beter bij de handelswijze van het merk past en bij de doelgroep. Beckers wordt namelijk, naar eigen zeggen, voornamelijk gekocht wordt door ‘ouders die een avondje lekker kroketten en frikandellen met het gezin willen eten’

  U ziet het al voor zich: dat zijn John & Anita die een nog overgebleven jaren 30-woning sociaal huren en dan lekker op de vrijdagavond de TV en de frituur aanzetten. De hele avond hangt de rook van de frituur in het huis en dan krijg je dus het “Lekkers van Beckers” opgediend, in wat voor vorm Anita het dan ook uit de frituur weet te krijgen.

  Nou, dat bedrijf dus, dat vermoedelijk voornamelijk leeft op de omzet van één vrijdagavond per maand als de bijstand net gestort is. Dat valt ook te zien aan hun nieuwste actie: de Beckers Marketing Challenge. De insteek is een bekende: of je even gratis werk wilt doen. En misschien dat je dan geld krijgt, want er wordt 5.000 euro verdeeld over de beste vijf inzendingen, aldus het wedstrijdreglement.

  Die verdeling bestaat uit 2,5k voor nummer één, 1,5k voor nummer twee en 1k voor nummer drie. Dus nummers vier en vijf mogen wellicht ergens een broodje kroket gaan halen ofzo, want hoe dit een verdeling is over vijf kandidaten is ons een raadsel. Overigens krijgt de winnaar geen 2,5k maar slechts 71% daarvan want dit zijn bruto-prijzen waar kansspelbelasting over afgedragen wordt.

  Een goedkope diepvriesfrikandel

  Komt dit over als een goedkope manier om aan een marketingconcept te komen zonder mensen voor hun werk te betalen? Ja, en dat wordt nog erger want de Bijstandtrekkers van Beckers eisen dat alle inzendingen de CC0-licentie krijgen. Dat betekent dat Beckers alle recht heeft om inzendingen te gebruiken, ook als dat niet de winnaar is, zonder ervoor te betalen of zelfs maar aan naamsvermelding te doen.

  Dat de Bijstandtrekkers van Beckers op zwart zaad zitten komt in de briefing verder naar voren. Beckers is namelijk expliciet niet op zoek naar TV- en/of radiocampagnes omdat ‘de middelen echt te beperkt’ zijn. Het kostte trouwens ook teveel geld om de briefing nog een keer na te lezen want de eigen pay-off (‘Lekkers van Beckers’) wordt in het document zelfs nog fout geschreven.

  Overigens is het idee zelf gestolen: uit de gebruikersvoorwaarden maken we op dat dit eigenlijk gewoon een actie van Essent was. Hoe? Nou:

  9. Intellectueel eigendom

  9.1      Als Deelnemer aan de Challenge gaat men met de inzending van zijn/haar concept akkoord, dat zijn/haar concept de CC0 licentie van Creative Commons (www.creativecommons.nl) krijgt toegewezen. Hiermee doet men afstand van al de rechten op het werk in de zin van de auteurswet zoals het auteursrecht en alle andere aanverwante of naburige rechten die men op het werk heeft. Als hij/zij hier niet mee akkoord gaat, is deelname aan de Challenge niet mogelijk.
  Meer informatie over de CC0 licentie:
  Samenvatting: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/  
  Volledige beschrijving: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/legalcode

  Deze informatie maakt deel uit van deze gebruikersvoorwaarden. Het concept blijft eigendom van de deelnemer, tenzij er aparte afspraken worden gemaakt. Zodra Essent besluit om een concept door te ontwikkelen en te realiseren, worden alle intellectuele eigendomsrechten overgedragen aan Essent tegen een nader overeen te komen bedrag.

  Stuur ons die campagnes

  Heeft dit alles nog een voordeel? Ja. De briefing is heel duidelijk: ze zien het liefst voorstellen rondom of aansluitend op de pay-off. Werk dat ingezonden wordt onder een CC0-licentie is voor een ieder te gebruiken: bijvoorbeeld om op voort te borduren. Bovendien zijn er geen exclusieve rechten, dus kan Beckers niet het alleenrecht eisen op het gebruik van die campagne. Daarom roepen wij deelnemers op om, eventueel nadat de uitslag bekend is, ons die campagne-voorstellen te sturen. We zijn namelijk benieuwd! Geen zorgen, Beckers kan je niets maken: tenslotte heeft een ieder het recht om creaties onder de CC0-licentie te gebruiken.

  Dus: stuur ons die voorstellen!

  Update

  Battle of Concepts, de derde partij die de Marketing Challenge faciliteert, laat weten dat het noemen van Essent in de voorwaarden een “stomme copy-paste fout” was. De voorwaarden zijn inmiddels aangepast en deelnemers die een opt-in hebben gegeven zijn hiervan per e-mail op de hoogte gesteld. Battle of Concepts wil graag benadrukken dat Essent niets met de Beckers challenge te maken heeft.

  [contact-form-7 id=”50472″]
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  ThE_ED
  Beheerder
  19/10/2016 - 09:42 09:42

  Het betere Slogan Slempen

  Fish918
  Fish918
  19/10/2016 - 16:47 16:47

  Mhm, dat Essent de boel overkoopt is nu uit voorwaarde 9.1 gesloopt. Essent mag nu volgens punt 5 helemaal niet meer meedoen.

  Monade
  19/10/2016 - 19:10 19:10

  Hmmm, tijd om David Thorne’s webzijde weer eens uit de keramieken oerwaterpot te vissen.

  Weirdoinventor
  Lid
  24/10/2016 - 08:36 08:36

  Ik weet het nog zo niet hoor, ik denk dat ik weleens met een korte pitch die eerste prijs zou kunnen binnenharken.

  Mijn idee? Nou weet je, heel veel mensen houden dus van ijs, coupes om precies te zijn, zoals ze die hebben bij Saloniki, in Goes…

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN