More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 018: The Red Chapel

  De avondklok wordt in ieder geval tot 3 maart verlengd. En dat is maar goed ook, want het moet natuurlijk allemaal wel zorgvuldig mensen! Maar dat betekent dus ook dat wij hier op jullie vertrouwde Retecool sowieso tot 3 maart doorgaan met de avondklokestafette.

  Mooi dus nog drie weken avondvertier vanuit huis, geregeld door je matties van Retecool. En er is de afgelopen weken nogal wat de revue gepasseerd: recepten, trio’s, zondagsfilmpjes, podcasts, fijne muziek, geschiedenis en documentaires. Met dat laatste onderwerp gaan we vandaag gewoon weer verder (uurtje laten dan gebruikelijk wegens de op de valreep ingelaste Kernafvalkraker van de gemeente Tubbergen), want op het programma staat één van de eerste films van de Deense heersbaas Mads Brügger. Deze keer is Mads niet naar het voorheen verloren continent afgereisd, maar naar een nog ongrijpbaarder stuk land: Noord-Korea (best Korea).

  Samen met twee vanuit Noord-Korea geadopteerde Deense komieken reist Brügger naar Pyongyang om daar als een soort culturele afvaardiging van Denemarken aan een uitwisselingsprogramma deel te nemen. Uiteraard probeert het Noord-Koreaanse regime de uitvoeringen van het gezelschap volledig te controleren, maar het doel van Mads Brügger en zijn kompanen is om de bizarre leefsituatie vast te leggen waar de inwoners van het geïsoleerde land dagelijks mee te maken hebben.

  Saillant detail is dat één van de komieken, Jacob Nossell, spastisch is. En laat er voor gehandicapten nou net geen plekje zijn in de Noord-Koreaanse maatschappij. Dat levert nogal ongemakkelijke, maar vooral bizarre situaties en voorstellen op. Zo wordt er op een gegeven moment aan Jacob gevraagd of hij een gehandicapte wil spelen, zodat het publiek vooral niet door heeft dat hij ook daadwerkelijk gehandicapt is, maar het dus alleen maar speelt.

  Ook in deze anderhalf uur durende documentaire krijgt Brügger het weer voor elkaar om je kaak af en toe op de grond te laten vallen van verbazing. Daarbij geeft het ook, zoals te verwachten valt, een ontluisterend, maar gelukkig ook grappig inkijkje in de Noord Koreaanse maatschappij ten tijde van Kim Jong-il, de vader van de huidige dictator, Kim Jong-un.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN