More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 013: The Ambassador

  Houdt het dan nooit op? Nee, voorlopig niet, want naast een harde lockdown en een een strakke avondklok, komt daar ook nog eens een horrorwinter des doods overheen.

  En aangezien we jullie de afgelopen dagen met de Avondklokestafette al meerdere keren hebben gefêteerd op de culinaire uitspattingen van onze redactie, is het nu tijd voor een avondje lui op de bank met de documentaire “The Ambassador” van de Deense onderzoeksjournalist, filmmaker en televisiepersoonlijkheid Mads Brügger.

  In The Ambassador uit 2012 gaat Mads Brügger uitzoeken of het eenvoudig te doen is om met een diplomatiek paspoort zogenaamde bloeddiamanten uit de Centraal Afrikaanse Republiek te smokkelen. Ik kan hier kort over zijn: dat lukt. Maar het is vooral de manier hoe en waarop het hem lukt waardoor je eigenlijk gewoon anderhalf uur met open mond naar je beeldscherm gaat zitten staren.

  Niet dat het als een verrassing komt hoor, dat het daar zo corrupt is als de pest. Maar wanneer het zo duidelijk in beeld wordt gebracht, komt het gewoon net even wat harder binnen. En het verhaal heeft nog een nationaal tintje ook, want het diplomatieke paspoort dat Brügger gebruikt in deze documentaire heeft hij via de Nederlander Willem Tijssen gekocht. Tijssen heeft er destijds alles aan proberen te doen om screening van de documentaire op het IDFA tegen te gaan (gelukkig voor ons is hem dat niet gelukt) en als het goed is loopt er ook nog een zaak van Tijssen tegen Denemarken, omdat hij zonder toestemming met een verborgen camera is gefilmd.

  Goeie laarzen!

   

  Het lef dat Brügger overigens toont om zich in deze leeuwenkuil te begeven met als doel een onthullende documentaire te maken is bewonderenswaardig. Want niet alleen laat hij zich in met het schuim der aarde, hij doet dat ook nog eens met een koloniale uitdossing waar zelfs de Belgische koning Leopold II zoiets van zou hebben als “Also Also Also”. Hieronder ruim anderhalf uur documentaireplezier met “The Ambassador” of “Ambassadøren” zoals de documentaire officieel heet.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 3 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  05/02/2021 - 12:45 12:45

  Waar kun je die paspoorten bestellen? Ik vraag dit voor een Russische vriend

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Flepz0r
  05/02/2021 - 12:56 12:56

  Bij Willem Tijssen natuurlijk!

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  05/02/2021 - 12:57 12:57

  Ja! Dat zeg jij net!

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  05/02/2021 - 13:03 13:03

  Huh?

  WAT ZEGGIE.png
  Bismarck
  Antwoord aan  Flepz0r
  05/02/2021 - 19:57 19:57

  It’s funny because it’s true.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  05/02/2021 - 23:34 23:34

  Mooie docu die nog genoeg te raden over laat. Je moet een paar centen meebrengen en ik zat af en toe met het zweet onder mijn oksels, maar is “het” wel gelukt? Knap ook hoe de film je het gevoel geeft dat alles stiekem gefilmd is

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN