More

  RECENTE POSTS

  7 momenten waarop de realiteit satire inhaalde

  Je kent het wel. Van die ontzettende ‘what the fuck’-momenten. Die berichtjes waarvan je denkt: ‘Hè?! Ga weg!!’. Had ik laatst dat ik op de WC veel langer aan het scrollen was dan daadwerkelijk nodig om ervoor te zorgen dat mijn deel van de rioolwaterbelasting ook daadwerkelijk in het rioolwater terecht komt. Berichtje. Over een nieuwe app. “Nieuwe app brengt poepende mensen in contact.” WTF?! Waarom hebben mensen daar een app voor nodig? Je kan toch gewoon bellen? Nouja, dat soort berichten dus, waarbij je even gaat kijken of je niet per ongeluk op de Speld zit. Of dat één of andere digiditie van de dagbladen gewoon weer een Speld-artikel tussen het normale nieuws heeft gegooid zonder dat er even bij te zetten. Doen ze. Dat is het dan niet, en erger nog: het lijkt erop dat het echt is.

  Het kan dus niet anders dat de daadwerkelijke satire wel eens wordt ingehaald door de werkelijkheid want de WTF is de wereld nog niet uit. Hier zijn 7 momenten waarop dat gebeurde.

  1. Thee voor Mannen

  We beginnen graag rustig en daarom als eerste een berichtje over theedrinken. U weet, de favoriete bezigheid van Job Cohen en kapitein Jean-Luc Picard, maar verder onder mannen niet heel hip.
  Gedroogde blaadjes in gekookt water. Vrouwen zijn er gek op en eisen van de horeca dat er 14 soorten kruidenthee, voor elke stemming één, aanwezig zijn en dus is het nogal een dingetje van belang, maar dat zijn fijne hakken ook en toch slaan die ook nog niet heel erg aan onder het mannelijk publiek. In mei schreef de Speld daarom over thee met speciale smaken waar mannen wel toe aangetrokken zouden worden. Helaas werden ze hiermee niet alleen ingehaald, het bestond dus gewoon al bunkerhard een jaar eerder.

  2. Tips tegen een kater

  Geen filmrecensie, want met een kater naar huis gaan kan ook zonder jezelf aan 3 uitmelkversies van matige humor bloot te stellen, maar een gevalletje WTF onder BNR-wetenschap: iemand heeft een onderzoek gedaan en de schokkende, totaal-niet-te-verwachten conclusie over het voorkomen van een kater is dat dat kan door minder te drinken. Joe. Iedereen lachen, en terecht. Nog even kijken of het geen satire was, maar nee. Oh, in het kader van schokkende, totaal-niet-te-verwachten conclusies: na iets verder zoeken bleek toch van wel. Alleen dan een half jaar eerder.

  3. Koekhappen

  Traditie, mensen. Dat is belangrijk en ook zo’n beetje het voetstuk waarop de monarchie gebaseerd is dus je zou zeggen dat de Royals het extra belangrijk vinden. In de sketch ‘De Stalmeester’ zei Sonneveld: “Neem Prinsjesdag. Wat hadden we vroeger: een stoet van een koets of zeven, acht negen, en behoorlijk bereden, ik bedoel: met goed aangekleed paardevolk d’rop en d’ran; En wat heb je nou? Een armzalig rijtuigje achter ‘t gouwe span en dan heb je ‘t gehad. ‘t Ontbreek er nog maar aan dat ze Hare Majesteit met een taxi naar de Ridderzaal laten rijen. Versobering noemen ze dat. Ja, aan mijn hoela. En ‘t is van A tot Z fout. Want wat wil het gewone volk? Tradities.”

  Dus leek het de schrijvers van de Speld wel een aardig ideetje als Willem-Alexander nou eens met een paar achterlijke tradities ging breken.. ‘haha, dat doet-ie nooit.’

  4. Onzinnig celebrity-news

  Celebrity-news. Eigenlijk is dat per definitie onzinnig, natuurlijk, en onmogelijk om bij te houden – bovendien, waar is het goed voor om te weten hoe laat het neuken bij een voetbalvrouw begint, laat staan met wie? Om dit totaal onzinnige non-nieuws nou eens in het juiste perspectief te plaatsen, schreef De Speld een bericht over het einde van de fictieve intersoortelijke relatie tussen fictieve karakters, waarvan één een paard – zo’n bericht dat duidelijke onzin is en alleen qua omschrijving al overduidelijk nooit in het nieuws thuis hoort. Ja, je voelt hem natuurlijk al aankomen, want wat meldde de NOS 9 DAGEN LATER?!?!

  5. Big Brother

  In 2013 vond de Speld iets van de houding van Ronald Plasterk. Waarschijnlijk dat het belachelijk was. De AIVD is al een jaartje of wat niet zo heel erg ongeschonden uit toezichtrapporten gekomen, zoals u wellicht weet. Dat komt omdat de AIVD graag alles van iedereen, z’n moeder, z’n kat en diens vlooien wil bijhouden maarja daar zijn nou eenmaal regels voor om ons burgers een beetje in onze privacy te beschermen qua persoonlijke levenssfeer. Dat bericht “AIVD houdt zich aan toekomstige regelgeving” MOET Ronald Plasterk gelezen hebben, want toen er dit jaar een streep door de illegale DNA-databank gezet werd, lag er in ene heel snel een voorstel voor toekomstige wetgeving.

  6. Politiekvoetbal

  2009. Probeert u zich even voor de geest te halen hoe het was: de PVV deed het goed in de peilingen en haalde een paar zetels in het Europees Parlement. Ze vroegen wat dingen over wat allochtonen kosten, wilden België opheffen, Wilders mocht Groot-Britannië niet in en miljoenen moslims moesten uitgezet worden door Europa. In die geest van toch al redelijk absurde uitspraken schreef de Speld “Wilders waarschuwt voor islamisering eredivisie“. Mocht het met die satire-site niets worden, kan de redactie altijd nog via het UWV een helderzienden-cursus gaan doen want het duurde net iets meer dan een jaar voor de PVV Den Haag zich actief ging uitspreken tegen de ‘islamisering van het amateurvoetbal‘.

  7. Kostenpost

  Tja, met alle vragen over de kosten van een allochtoon kon je er eigenlijk op wachten: een satirisch artikel over de kosten van de PVV, waarin Wouter Bos de economische schade door de uitspraken van Wilders aansnijdt, én er wordt geschreven over de kosten van allerlei onzinnige kamervragen. Wellicht maakte de Speld gebruik van een datumprikker, want het duurde een jaar of 5, maar toen waren beide reacties ook werkelijkheid.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Rennab
  Rennab
  08/09/2015 - 21:18 21:18

  Jiskefet, begin jaren ’90 https://youtu.be/1bBQ36eMTGI

  De Gelderse Cd, medio 2010 https://youtu.be/2Nv8vOA7f2Y

  Sicktheo
  10/09/2015 - 20:11 20:11

  Anne Frank, de musical

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN