More

  RECENTE POSTS

  14 Foto’s die de wereld moesten veranderen

  Sinds gisteren gaat de tragische foto van een verdronken Syrisch jongetje op een Turks strand de wereld over. Het jongetje, Aylan Kurdi uit Kobani, was slechts drie jaar oud en heeft in zijn leven niets anders dan oorlog gekend. De moeder van Aylan en zijn broertje zijn bij hun vluchtpoging ook verdronken. Alleen de vader van Aylan zou het overleefd hebben.

  Voor veel mensen is deze foto pas het moment geweest waarop ze zich realiseerden hoe schrijnend de huidige vluchtelingensituatie in Europa is en reden om te roepen dat we in Europa flexibeler moeten omgaan met vluchtelingen. Een beetje hypocriet is dat natuurlijk wel, want het was toch al even duidelijk dat het zo niet kan. Eerder zagen we al foto’s van een meisje in zee en we hebben hier op Retecool regelmatig aandacht besteed aan de facebookpagina Nederland, mijn Vaderland.

  Maar wat is dan een oplossing? Alle grenzen open gooien? Je lost de schrijnende gevallen dan ongetwijfeld op, maar het gevolg is dat Europa dan overspoeld wordt met andere gelukszoekers. De grenzen sluiten en grenscontrole invoeren? De economische problemen die daar op volgen zullen van epische proporties zijn. Wat dan? Misschien het probleem bij de bron aanpakken en niet aan symptoombestrijding doen bijvoorbeeld. Maar goed, we dwalen af. De titel van de post was “14 foto’s die de wereld moesten veranderen”. Dat gaat de foto van Aylan niet doen en dat hebben de overige onderstaande foto’s ook niet gedaan. Eventuele aanvullingen graag in de reacties. Hier alvast een aardig overzicht van iconische foto’s (check vooral de categorie “politics” even).

  In this photo provided by the Newtown Bee, Connecticut State Police lead a line of children from the Sandy Hook Elementary School in Newtown, Conn. on Friday, Dec. 14, 2012 after a shooting at the school. (AP Photo/Newtown Bee, Shannon Hicks) MANDATORY CREDIT: NEWTOWN BEE, SHANNON HICKS
  1: Kinderen worden door de politie in rij naar buiten gebracht na een schietpartij op de Sandy Hook Basisschool in Newton, Connecticut (© AP Photo/Newtown Bee, Shannon Hicks)


  ** FOR USE AS DESIRED, PHOTOS OF THE DECADE ** FILE - Elian Gonzalez is held in a closet by Donato Dalrymple, one of the two men who rescued the boy from the ocean, right, as government officials search the home of Lazaro Gonzalez for the young boy, in the early morning, in this April 22, 2000 file photo, in Miami. (AP Photo/Alan Diaz, File)
  2: Elian Gonzalez wordt door zijn redder Donato Dalrymple vastgehouden in een kast, terwijl de immigratioedienst het huis waar hij zich bevindt binenvalt om hem daar weg te halen. (© AP Photo/Alan Diaz, File)


  http://www.loc.gov/rr/print/list/128_migm.html
  3: Moeder met haar kinderen tijdens de grote depressie in Amerika in 1936


  South Vietnamese forces follow after terrified children, including 9-year-old Kim Phuc, center, as they run down Route 1 near Trang Bang after an aerial napalm attack on suspected Viet Cong hiding places on June 8, 1972. A South Vietnamese plane accidentally dropped its flaming napalm on South Vietnamese troops and civilians. The terrified girl had ripped off her burning clothes while fleeing. The children from left to right are: Phan Thanh Tam, younger brother of Kim Phuc, who lost an eye, Phan Thanh Phouc, youngest brother of Kim Phuc, Kim Phuc, and Kim's cousins Ho Van Bon, and Ho Thi Ting. Behind them are soldiers of the Vietnam Army 25th Division. (AP Photo/Nick Ut)
  4: Zuid Vietnamese luchtmacht gooit op 8 juni 1972 per ongeluk een bom napalm op haar eigen troepen en burgers. Het meisje Kim Phuc heeft tijdens het vluchten haar brandende kleding uitgetrokken. (© AP Photo/Nick Ut)


  A lone Chinese protestor faces down People's Liberation Army (PLA) tanks along Changan Avenue near the top of Tiananmen Square, Beijing, China in 1989.
  5: Een eenzame demonstrant neemt het op tegen tanls van het Chinese leger tijdens de protesten op het Tiananmenplein, Beijing, China in 1989.


  WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 13: US President Bill Clinton (C) stands between PLO leader Yasser Arafat (R) and Israeli Prime Minister Yitzahk Rabin (L) as they shake hands 13 September 1993 at the White House in Washington DC. Rabin and Arafat shook hands for the first time after Israel and the PLO signed a historic agreement on Palestinian autonomy in the occupied territories. Rabin was assassinated reportedly by a Jewish extremist 04 November 1995 after attending a peace rally in Tel Aviv. (Photo credit should read J. DAVID AKE/AFP/Getty Images)
  6: Tijdens het tekenen van een historische vredesovereenkomst schudt Yasser Arafat voor het eerst de hand van Yitzahk Rabin (© J. DAVID AKE/AFP/Getty Images)


  doodmeisjeinzee
  7: Meisje dat eerder dit jaar is verdronken tijdens een vluchtpoging over de Middellandse Zee. Staat aan de wieg van de term “Dobberneger”.


  jongetjeverdronkensyrie
  8: Aylan Kurdi, die samen met zijn moeder en broertje is verdronken voor de kust van Turkije


  jongetjevluchtelingsyrie
  9: Syrisch jongetje met ernstige huidziekte wordt door zijn ouders in een reistas meegenomen tijdens hun vluchtpoging naar Europa.


  kennedy
  10: Historische toespraak van John F. Kennedy, 22 maanden nadat de Berlijnse muur was neergezet.


  kevin-carter-vulture
  11: Een gier zit in Sudan te wachten op het overlijden van het jongetje Kong Nyong. Uiteindelijk is het jongetje veel later pas, op 17 jarige leeftijd overleden. De fotograaf, Kevin Carter, heeft zelfmoord gepleegd.


  murder-vietcong-saigon-police-chief-eddie-adams
  12: Generaal Nguyễn Ngọc Loan executeert vietcong Nguyễn Văn Lém in Saigon op 1 februari 1968


  pb-130610-vietnam-photo-jsa-10.photoblog900
  13: Boedistische monnik Thích Quảng Đức steekt zichzelf op 11 juni 1963 midden op een druk verkeersplein in Saigon in brand om te protesteren tegen de Vietnamoorlog


  Pim-Fortuyn
  14: Pim Fortuyn wordt op 6 mei 2002 vermoord door de links radicale Volkert van der Graaf

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  15 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  15 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  03/09/2015 - 12:55 12:55

  De reden waarom de foto’s geen effect hebben is dat de concentratiespanne van een gemiddelde burger die van een goudvis amper overtreft. Maar zelfs al zouden ze er echt de tijd voor nemen om erover na te denken.
  De eerste reactie is: “schande, laat die mensen gewoon door of haal ze op, dan hoeven ze niet meer onderweg te sterven”
  Vervolgens beseft men dat 10 miljoen extra Europeanen de oplossing niet gaat zijn. De economie trekt dat simpelweg niet. Bovendien gaan de multiculturele problemen voor misschien nog wel meer slachtoffers zorgen (zeker als onderbuikpartijen dat vuurtje lekker gaan opstoken). Maar ook al weet je ze alle 10 miljoen te integreren, dan staan er volgend jaar nog 10 miljoen op de stoep. Brandhaarden genoeg in de wereld.
  Opvangen in de regio dan maar. Oh, dat lukt ook niet. Als de EU niet in staat is om die mensen te herbergen, hoe moeten dan in hemelsnaam Libanon en Jordanië dat
  kunnen? Bovendien, die zitten al aan hun maximum.
  Het probleem in Syrië oplossen dan maar. Flinke troepenmacht die kant op. Assad en z’n kliek uitschakelen en IS decimeren. Je zit er vervolgens wel 20 jaar, maar de VN als geheel kan dat makkelijk dragen.
  Oh, dat mag niet van Rusland. Poetin heeft een veto in de veiligheidsraad en zal ingrijpen blokkeren. Eigenlijk is die Russische houding er de oorzaak van dat het probleem zo enorm uit de klauwen gelopen is.
  Poetin van z’n troon stoten dan maar. Ah, dat lukt niet, want hij heeft z’n eigen bevolking zo geïndoctrineerd dat die een aanval op Poetin als een invasie van westerse fascisten zal zien. Wereldoorlog III volgt dan gegarandeerd.
  Rusland isoleren dan maar door geen gas en olie meer te importeren. Poetins corrupte kaartenhuis stort dan binnen een jaar in elkaar.
  Maar dan gaat onze economie helemaal naar de klote; gaat de benzine naar 3EUR/liter, moet de thermostaat ‘s winters op 17 graden en komen er overal windmolens aan horizon. Nou, dat willen we al helemaal niet. Dan maar liever het fotootje van die dode peuter snel vergeten. Ben benieuwd hoe Nederland vanavond gaat spelen. Die Blind zal het toch wel beter doen…

  behanger
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  03/09/2015 - 13:17 13:17

  Dus als ik het goed begrijp, dan is het duur om vluchtelingen toe te laten, of duur om de handel met Rusland te verbreken. De vraag is dus welke van de twee goedkoper is, meer volk of duurdere olie, gas en kolen. Linksmensen als ik vinden dat je sowieso zou moeten bezuinigen op fossiele brandstoffen, en dat ook dat wat mag kosten. Ik kies zelf voor het aanpakken van het probleem in de regio, Rusland en passant ook kort houden, en de duurdere energie zien als een prijs die we sowieso moeten betalen voor vergroeining en energie-onafhankelijkheid.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  behanger
  03/09/2015 - 15:49 15:49

  Helemaal met je eens. Sterk verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstof sluit de geldstroom naar subversieve regimes af, is goed voor de handelsbalans en vermindert het broeikaseffect. Allemaal voordelen. Het enige wat daar tegenover moet staan is dat we eindelijk de alternatieve energiebronnen eens serieus gaan nemen. Maar gezien de macht van de olie lobby gaat dat voorlopig niet gebeuren.

  Hangmat
  Lid
  03/09/2015 - 13:22 13:22

  Alle azc’s en registratiecentra aan de andere kant van de middellandse zee inrichten. Iedereen die europa binnenkomt wordt daar naartoe gebracht en kan daar asiel aanvragen. Omdat 80 % van alle asielaanvragen nu al wordt afgewezen houd je 80 % al buiten. Zo voorkom je dat je in Europa met grote groepen uitgeprocedeerden blijft zitten die niet meer weg willen/ kunnen.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Hangmat
  03/09/2015 - 13:32 13:32

  vond de foto van de verdronken peuter die niet ingezoomd is nog schokkender trouwens. Daar zag je pas hoe klein hij was

  Blasfemist
  Blasfemist
  Antwoord aan  Hangmat
  03/09/2015 - 13:50 13:50

  De kampen rondom Syrië en Irak zie je niet vaak in beeld. Vergis je niet hoeveel mensen er in Jordanië, Libanon, Turkije, etc. in vluchtelingenkampen zitten.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Blasfemist
  03/09/2015 - 14:26 14:26

  Ik heb daar laatst een fotoserie van zitten kijken. Dat zijn inderdaad gigantische kampen met miljoenen mensen. De sloebers die geen geld hebben om de mensensmokkelaars te betalen

  Blasfemist
  Blasfemist
  03/09/2015 - 13:28 13:28

  Hoeveel foto’s je ook laat zien, zolang de mensen thuis de foto’s op tv of eifoon zitten te bekijken veranderd er niets. Het is ver van mijn bed, en vooral NIMBY. Het feit dat we vluchtelingen tegenwoordig als migranten bestempelen zegt al genoeg over het hele probleem.
  Ik wordt misselijk van de discussies, van de foto’s en van het wegduwen van het probleem.
  We hebben de VN opgericht om dit soort dingen te kunnen oplossen, maar daar geef je dan weer een beperkt aantal partijen een veto waardoor je NIETS kunt oplossen. We hebben de NAVO die af en toe een paar bommetjes neergooit en dan denkt dat dat een oplossing brengt. We hebben Turkije dat nu eindelijk probeert IS te bestrijden, maar pakt daarbij direct de Koerden aan, die ook IS bevechten.

  De wereld kijkt naar een verscheurende oorlog en denkt ‘tsja, vervelend.’ Ingrijpen, ho maar.
  Die paar bommetjes werken niet, de mensen uit zee plukken als een bootje omslaat werkt niet, hard roepen dat IS moet ophouden werkt al helemaal niet.

  Een miljoen militairen in het Midden-Oosten droppen en daar blijven totdat je iedere mafkees met een Kalasjnikov aan zn haren de bak ingesleept hebt, dat zou kunnen werken maarja, vetorecht…

  De maatschappij is doodziek, we zijn een kutvolk geworden ‘met se alle’ en dat is de realiteit van de dag. Geen compassie meer, een berg egoïsme en dat is het.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Blasfemist
  03/09/2015 - 13:35 13:35

  Wat een zelfhaat. Mensen zijn mensen. met goede kanten en slechte kanten. De mensen die je binnenhaalt of asiel verleent zijn geen haar beter dan de gemiddelde nederlander. Iedereen is gericht op zelfbehoud.

  Alpha Kenny Wun
  03/09/2015 - 14:55 14:55

  M’n Vlaamse FB vrienden zien een links complot in het publiceren van de foto van Aylan. Bedoeld om sympathie te kweken voor al die gelukzoekers en economische uitbuiters. Zwarte Piet wordt er uiteraard ook nog aan het kroeshaar bijgesleept als zijnde de nikker die niet welkom is, maar het juist wel moet zijn.
  Tsja…

  Een indirecte oplossing is overigens accepteren dat migrantenstromen niks nieuws zijn en per saldo de aantallen al jaren stabiel zijn.
  Of moet ik nog gaan beginnen over bijvoorbeeld de vele Belse vluchtelingen die ten tijde van de WWI in Zeeland terecht zijn gekomen? Of al die Nederlanders die tijdens WWII richting UK, USA en Canada zijn vertrokken?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Alpha Kenny Wun
  03/09/2015 - 16:01 16:01

  Ik hoop voor jouw dat die FB vrienden geen vrienden IRL zijn.
  En het vergelijk met die eerdere vluchtelingenstromen loopt mank. Daar was geen sprake van een groot cultuurverschil. Een gevluchte christelijke Syrische arts zal hier eenvoudig kunnen integreren. Een Islamistische arbeider een stuk moeilijker. Toch hebben volgens mij beiden evenveel recht op asiel.
  En als je het over miljoenen mensen hebt, dan is het vragen om moeilijkheden. Die gaan niet geruisloos op in de samenleving. Dat levert problemen op waar die van de Duitse eenwording peanuts bij zijn (en dat waren twee groepen die dezelfde taal spraken en slechts een paar decennia van elkaar gescheiden).

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  03/09/2015 - 18:25 18:25

  @Ploppo: eens. De onderklasse zal nog groter worden en nog verder tegen elkaar worden uitgespeeld. Het draagvlak voor de sociale zekerheid zal verdwijnen want de ontvangers zijn immers toch alleen maar vieze racisten / geïmporteerde opvreters. Bovendien wordt het allemaal veel te duur en wordt de verzorgingsstaat tot op het bot uitgekleed.

  Kortom: de onderklasse zal mekaar mekaar de tent gaan uitvechten voor de laatste kruimels welvaart met veel geweld en sociale onrust tot gevolg. En dan heb ik het nog niet eens over alle geïmporteerde stammenoorlogen en de (extra) geïmporteerde islamgekte.

  De enige manier waarop de staat de boel dan nog een beetje rustig kan houden is door middel van grote inlichtingendiensten, politie, leger, controle, controle en heel veel repressie. De nieuwe Europese stasi zal al wel in de maak zijn.

  Die goeie ouwe tijd. het was gezellig. Hallo neo liberale dystopie; welkom

  QStel
  QStel
  03/09/2015 - 15:54 15:54

  De foto van Kim Phuc heeft volgens mij de wereld wel (een klein beetje) veranderd door het einde van de oorlog in Vietnam te bespoedigen.

  Flappie
  03/09/2015 - 17:12 17:12

  Deze foto is professioneel uit de Nederlandse media gehouden maar hoort ook in het rijtje thuis. Vier voetballende jochies op het strand die gericht uit elkaar zijn geknald. En wij maar afvragen waarom moslims ons zo haten: https://twitter.com/noah_browning/status/489490642394152960

  Snorlax - altijd te laat met reageren...
  Snorlax - altijd te laat met reageren...
  04/09/2015 - 11:35 11:35

  Ik denk dat dit soort foto’s wel degelijk effect hebben, een beeld zegt nog altijd meer dan een duizend woorden. Zo heb ik ook het idee dat de foto van Aylan echt wel iets teweeg brengt bij de menschen.

  Ik ben misschien wat kort door de bocht, maar ik krijg wel eens het idee dat het de ‘Nederland mijn vaderland’-mensen, en helaas nog veel meer dan die lui, het allemaal maar laat gaat gebeuren omdat het ‘toch maar’ Moslims zijn, en daar hebben deze figuren geloof ik niet zo veel mee. De huilende Nepalese kindjes die dakloos zijn geworden bij de enorme aardbeving zijn natuurlijk een stuk zieliger dan de Mohammeds, Fatima’s en Aylans die op de stranden van de Griekenland en Turkije aanspoelen. Dat is toch wel om te kotsen, eigenlijk, maar goed daar hebben we het over gehad.

  Ik zag in de jaren 90 een film, ‘The March’, over een gigantische groep Afrikanen die ineens besloot om met z’n allen naar Europa te gaan, alwaar de Europeanen dan gek werden van de gigantische hoeveelheid migranten die op de stoep stonden. Hadden we toen al niet kunnen bedenken dat dit verhaal toch wel enige profetische waarde in zich had? Ik weet niet meer hoe het afliep, volgens mij was het allemaal niet zo heel sterk, maar genoeg om over na te denken. Ik zie nu dat het in 10 delen op YouTube te bekijken is met Nederlandse ondertitels:
  https://youtu.be/UUvx_rhIias

  Op imdb is er niet zo heel veel over te lezen:
  http://www.imdb.com/title/tt0165382

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN