More

  RECENTE POSTS

  Zonne grote vuurbal jonguh

  In het Referendumgeweld van de afgelopen weken, ben ik er helemaal niet aan toegekomen om dit te plaatsen, maar ik wil het jullie toch niet onthouden.

  Twee amateur-astronomen hebben namelijk tegelijkertijd een enorme explosie en bijbehorende vlam op Jupiter gefilmd. Waarschijnlijk gaat het om een inslag van een stuk een asteroïde of iets dergelijks. In ieder geval is de impact zo heftig, dat er een explosie ontstaat ter grote van de aarde.

  On 17.03.2016 i was observing and filming Jupiter with my Skywatcher Newton 200/1000 Telescope. The seeing was not the best, so i hesitated to process the Videos. Nevertheless 10 days later i looked through the Videos and i found this strange light spot that appeared for less than one second on the edge of the planetary disc. Thinking back to Shoemaker-Levy 9, my only explanation for this is an asteroid or comet that enters Jupiters high atmosphere and burned up/explode very fast.

  En dat ziet er dan als volgt uit (let wel, dit zijn beelden van een amateur-astronoom, dus niet gefilmd met één of ander miljoenen kostende ultra fancy telescoop, maar een relatief eenvoudig apparaat).

  In ander ruimte gerelateerd nieuws: Er is beeld van twee sterrenstelselclusters (dat is een groep van met duizenden sterrenstelsels, donkere materie en hete gassen die door zwaartekracht bij elkaar worden gehouden), die recent op elkaar zijn gebotst. Dat klinkt heftig, maar is vooral erg mooi. Recent is overigens maar relatief, want het evenement heeft zich ongeveer 4,3 miljard lichtjaren hier vandaan afgespeeld, dus het is al even geleden. Maar toch!

  A cosmic kaleidoscope
  Heel ver weg, maar nog steeds ontzettend mooi!
  Meer NASA gerelateerde posts vind je hier. Ons vertellen hoe groot jouw telescoop is kan op Twitter, delen via Facebook kan ook, maar dan wel nadat u onze pagina geliked hebt.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN