Vandaag twee heel verschillende Zondagsfilmpjes. Als eerste Lucky: een feel-goodfilm met de vorig jaar overleden Harry Dean Stanton. En als tweede de psychologische thriller The Killing of a Sacred Deer.

4sterren
Lucky – VS (2017) – John Carroll Lynch

Lucky, een hoogbejaarde ex-militair, woont al jaren in hetzelfde huis, in hetzelfde dorpje, alwaar hij elke dag dezelfde dag beleeft. Hij doet zijn oefeningen, drinkt zijn melk, zet zijn koffie, rookt zijn sigaretten en doet zijn rondje door het dorp. Als hij op een dag in elkaar zakt, wordt hij zich ineens bewust van zijn sterfelijkheid en krijgt alles wat hij doet ineens een andere lading.
Bovenstaande klinkt misschien een beetje ernstig, maar Lucky is allesbehalve een zware film. Integendeel. Ik zou het zelfs een opbeurende film willen noemen. En dat is best bijzonder voor een film die gaat over een enorme brombeer. Lucky laat je na 88 minuten achter met een gevoel dat het allemaal oké is. Een fijn regiedebuut van John Carroll Lynch, die u als acteur kent van talloze (bij)rollen. Maar boven alles is het een geweldige afsluiting van de filmcarrière van de vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleden Harry Dean Stanton. Zijn oeuvre omspant meer dan 200 film- en televisie(bij)rollen waaronder pareltjes als Paris, Texas en The Green Mile.
Drama/Comedy – IMDb 7.4RT 98%MagnetNL ondertitels

4sterren
The Killing Of A Sacred Deer – VS (2017) – Yorgos Lanthimos

Een chirurg heeft een tienerjongen onder zijn hoede genomen. Hij geeft hem cadeaus en nodigt hem na een tijdje ook uit bij zijn gezin. In het begin is er niets aan de hand, maar langzamerhand begint de jongen steeds vreemder gedrag te vertonen en drukt hij steeds meer zijn stempel op het gezin. Geleidelijk wordt de sfeer grimmiger. En als er op een gegeven moment onverklaarbare dingen gebeuren, wordt de chirurg uiteindelijk voor een ondenkbare keuze gesteld.
Bovenstaande inleiding is misschien een beetje vaag, maar het is lastig om deze film te introduceren zonder teveel van het verhaal weg te geven. Het mysterie van wat er nou eigenlijk aan de hand is, vormt een wezenlijk onderdeel van de film, dus is het eigenlijk het beste om er zo blanco mogelijk in te gaan. Sterker nog, eigenlijk zou u dit niet eens moeten lezen.
The Killing Of A Sacred Deer is een vreemd filmpje dat niet iedereen zal kunnen bekoren. Maar als u bekend bent met het eerdere werk van Regisseur Yorgos Lanthimos, zoals The Lobster en Kynodontas dan weet u een beetje wat u kunt verwachten. Ik vond het een prima film met een prima op de film aansluitende soundtrack.
Psychologische Thriller / Mysterie – IMDb 7.1RT 79%MagnetNL ondertitels.

Meer zondagsfilmpjes? Klikt u dan hier! Meer van deze auteur? Lees dan ook eens zijn fijne ku(ns)tbeschouwingen, of waarom hij lutsers met een camera haat.
Retecool houdt van demense en we stellen het ten zeerste op prijs als u uw liefde voor ons laat blijken, door ons de moeder te liken op Facebook.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties