Het is november, het regent en het is zondag, dus…. Zondagsfilmpjes!

Vandaag, net als vorige week, twee heel verschillende Zondagsfilmpjes: Het eerste filmpje, ‘Under Sandet / Land Of Mine’ gaat over Duitse krijgsgevangenen die na WOII werden ingezet om mijnenvelden in Denemarken te ruimen.
En we gaan verder met ‘Room’: een film over een vrouw die haar kind een leuke opvoeding probeert te geven, terwijl ze al jarenlang gevangen worden gehouden in een kleine kamer.

4sterren
Under Sandet – DK (2015) – Martin Zandvliet

In 1945, vlak nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, liggen er nog zo’n 1,5 miljoen landmijnen op de Deense stranden. Deze zijn daar geplaatst om een geallieerde invasie tegen te gaan. Een groep jonge Duitse krijgsgevangenen wordt onder het gezag van sergeant Rasmussen gesteld en krijgt de levensgevaarlijke taak de mijnen een voor een onschadelijk te maken. Dat daarbij af en toe iemand gewond raakt, of dood gaat is van ondergeschikt belang. Het zijn immers toch maar Duitsers.

Under Sandet is gebaseerd op de mijnenruimingsoperaties die na de oorlog overal in Europa -en in dit geval in Denemarken- werden opgezet. Hoewel het in strijd was met de Geneefse Conventie, werden duizenden krijgsgevangenen gebruikt als mijnenvegers. Soms zelfs letterlijk. Dan moesten ze in een lange rij door een geruimd mijnenveld lopen om eventuele vergeten mijnen te laten ontploffen. Van de ongeveer 2000 gevangenen, waaronder veel tieners, die dit in Denemarken moesten doen, raakte de helft ledematen kwijt of overleefde het niet. Pas in 2012 werd Denemarken officieel mijnvrij verklaard.
Oorlog/Drama – IMDb 7.8RT 90%MagnetNL ondertitels

4sterren
Room – VS (2015) – Lenny Abrahamson

De 5-jarige Jack weet niet beter dan dat de wereld zo groot is als de kamer van 9 vierkante meter waarin hij al zijn hele leven woont. Zijn moeder en hij worden al jaren gevangen gehouden, maar desondanks probeert ze hem een zo normaal- en leuk mogelijke opvoeding te geven. Jack begint op een gegeven moment toch wel nieuwsgierig te worden naar de buitenwereld en naar hun situatie. Zijn moeder (een Oscarwinnende rol van Brie Larson) beraamt daarop een risicovol ontsnappingsplan.

Room is naast een spannend verhaal over de gevangenschap en het plannen van een ontsnapping, een mooie film over de liefde tussen moeder en kind. Hoewel het tweede gedeelte van de film voor sommigen misschien iets te langzaam is, raad ik u toch aan om de film te kijken. Al was het maar om de acteerprestaties van moeder en kind. Want dat je ook een kind in gevangenschap af en toe best achter het behang wilt plakken, kun je je dankzij het acteerwerk van Jacob Tremblay die het zoontje speelt, ineens heel goed voorstellen. Regisseur Abrahams kennen we trouwens nog van ‘Frank‘, een film die al eerder in de Zondagsfilmpjes voorbij kwam.
Drama – IMDb 8.2RT 94%NetflixMagnetNL ondertitels.

Meer zondagsfilmpjes? Klikt u dan hier! Meer van deze auteur? Lees dan ook eens zijn fijne ku(ns)tbeschouwingen, of waarom hij lutsers met een camera haat.
Retecool houdt van demense en we stellen het ten zeerste op prijs als u uw liefde voor ons laat blijken, door ons de moeder te liken op Facebook.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties