Het is vandaag een extraherfstende zondag, want er zijn weer Zondagsfilmpjes!

Vandaag twee heel verschillende Zondagsfilmpjes: Het eerste filmpje, ‘Trumbo’ gaat over Dalton Trumbo, één van The Hollywood Ten, die ervan werd verdacht dat hij lid was van de communistische partij en daardoor op last van het HUAC geen scenario’s meer mocht schrijven..
En we gaan verder met ‘The VVitch – A New-England Folktale’: een film over… u raadt het nooit… hekserij in het 17de-eeuwse New England.

4sterren
Trumbo – VS (2015) – Jay Roach

Dalton Trumbo is een succesvolle scenarioschrijver in Hollywood. Totdat hij ervan wordt beschuldigd sympathieën te hebben voor de communistische partij. Hij wordt door de commissie tegen on-Amerikaanse activiteiten gehoord, maar weigert te getuigen. Daarop wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf en mag hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Trumbo verlaat na 11 maanden de gevangenis en besluit toch, zij het onder pseudoniem, door te schrijven. Alsof het nog niet genoeg was dat hij niet meer mag schrijven van de Hollywoodbazen, keren ook zijn collega’s zich tegen hem. En met name actrice Hedda Hopper (gespeeld door Helen Mirren) ontpopt zich als een ware Nemesis voor Trumbo.

‘Trumbo’ is een prima filmpje (anders zat hij niet in de Zondagsfilmpjes). Dat er hier en daar wat vrij met de historische feiten wordt omgegaan en er het een en ander gedramatiseerd en geromantiseerd wordt, is wat mij betreft geen minpunt, maar juist een pluspunt. Het maakt het verhaal minder een documentaire en meer een film. Ook een prima love-him-or-hate-him-rol van Bryan Cranston, die we natuurlijk allemaal kennen als Water White uit heersserie Breaking Bad.
Bio/Drama – IMDb 7.5RT 73%MagnetNL ondertitels

4sterren
The VVitch – A New-England Folktale – VS (2016) – Robert Eggers

New-England, 1630. Aan de rand van een donker bos leeft een gezinnetje. Nou ja, gezinnetje… zeg maar gerust gezin. Want dat mag je het met 5 kinderen wel noemen. Het gezin is erg religieus en vroom. Als op een dag hun jongste kind verdwijnt en vervolgens ook nog eens de oogst mislukt, ontspint zich een verhaal dat doordrenkt is van zwarte magie, horror, bezetenheid en hekserij, waarin dochter Thomasin de spil lijkt te zijn.

Als u zin had in een rechttoe rechtaan horrorfilmpje, dan bent u bij deze film aan het verkeerde adres. The VVitch is een prachtig geschoten film -ik zou het bijna een beleving willen noemen- die maar langzaam op gang komt, maar waarin de onderhuidse spanning steeds verder opgebouwd wordt en de sfeer steeds meer te snijden wordt. Voor sommigen misschien te langzaam en te theatraal, maar als u bereid bent om u onder te dompelen in de sfeer van deze film, dan zal hij nog wel een tijdje in uw hoofd blijven hangen…
Horror/Mysterie/Drama – IMDb 6.8RT 91%NetflixMagnetNL ondertitels.

Meer zondagsfilmpjes? Klikt u dan hier! Meer van deze auteur? Lees dan ook eens zijn fijne ku(ns)tbeschouwingen, of waarom hij lutsers met een camera haat.
Retecool houdt van demense en we stellen het ten zeerste op prijs als u uw liefde voor ons laat blijken, door ons de moeder te liken op Facebook.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wtrdk
Lid
06/11/2017 - 08:28 08:28

The VVitch was erg aangenaam. Inderdaad wel even de tijd en rust voor nemen.

horrorneefje
Antwoord aan  Wtrdk
06/11/2017 - 14:25 14:25

Eens. Echt een topfilmtip weer.

Monade
Antwoord aan  Meneer van Dale
06/11/2017 - 15:50 15:50

Volgens mij staan ‘Triumph des Willens’ en ‘Fitna’ bij jou elk in een vlc- of mplayer-window op autorepeat.

horrorneefje
Antwoord aan  Meneer van Dale
07/11/2017 - 12:27 12:27

Ik heb nog een Roemeense oogbalextractor liggen, uit de tijd van Ceausescu. Werkt met een zuignap, dus de vloerbedekking blijft redelijk schoon. Interesse?