More

    RECENTE POSTS

    Was de privatisering van de corporaties een goed idee?

    Op tal van Nederlandse gemeentehuizen wordt op dit moment door mensen die weinig toevoegen aan de organisatie het evangelie van het “flexen” gepredikt. Het personeel krijgt een kluisje en eventueel een rolcontainertje, en kan dan in het gebouw op zoek naar een tafel en stoel. Geconcentreerd werk blijkt daarna onmogelijk, mensen zijn lang (en soms tevergeefs) op zoek naar een werkplek, collega’s kunnen elkaar niet vinden in het gebouw en een telefoongesprek is niet te voeren. En dat tegen enorme kosten voor het ombouwen. Voordelen zijn er ook, zoals “sociale interactie” (=gezellig kletsen). Al met al is het een modegril die nog wel een tijdje aan zal houden totdat iemand eindelijk het licht gaat zien dat dit niet werkt en niet op te lossen valt met bullshitbingo (Bricks, Bytes, Behaviour – wat voor kleuterleidster loopt daar rond zeg?) En dan verzinnen we weer wat nieuws.

    Nog zo’n modegril. Het zal u niet ontgaan zijn dat de Tweede Kamer zich in de aanloop naar het zomerreces vermaakt met een zeldzaam onzinnige enquete naar de woningcorporaties. U moet weten: woningcorporaties bestaan sinds het begin van de 20e eeuw en hebben decennialang uitstekend gefunctioneerd. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat in geen land ter wereld de armste lagen van de bevolking zo fatsoenlijk gehuisvest zijn als bij ons. Totdat in de jaren negentig de politieke partijen ineens begeesterd werden door het privatiseringsvirus.

    villa-staalDe markt kon alles beter, efficiënter en goedkoper. Ineens moest alles op eigen benen gaan staan. In het onderwijs, de zorg, openbaar vervoer, de corporatiesector: je kon het zo gek niet bedenken. Alles naar de markt. Dat hebben we geweten. In een mum van tijd werden de nieuwe vrijheden aangegrepen voor het inruilen van de lang gekoesterde lange termijn visie voor een korte termijn strategie, die vooral moest resulteren in zo snel mogelijke persoonlijke rijkdom van de mensen aan het roer. Overal hetzelfde beeld: een enorme schaalvergroting; verbreding van activiteiten; nog slechts een beperkte interesse in de kerntaak; het inwisselen van het degelijke, ambtelijk ingestelde personeel voor vlotte jongens; van de werkvloer losgezongen managementlagen in dure kantoorpanden op A-locaties; directie, bestuur en commissarissen die elkaar wel erg goed weten te vinden; gegoochel met de financiën; exorbitante beloningspakketten; declaratiebonanza; Audi-A8 limousines met chauffeur.

    Daar wordt dus nu een enquete naar gehouden. Wat ging er mis? Nou, ik ben benieuwd. En niet alleen naar de constateringen, maar vooral naar wat daarmee gedaan gaat worden. De voorzitter van de commissie is een veredelde VVD-er, dus die zal eerst van z’n geloof moeten vallen dat het marktwerkingsfabeltje – niet alleen voor de corporatiesector, of moeten we Amarantis nog separaat aan een enquete onderwerpen? – een heel, heel dom idee was dat de samenleving tientallen, zo niet honderden miljarden heeft gekost. En vervolgens moeten de aanbevelingen nog compatible zijn met het oogkleppenbeleid van de Europese Commissie, dat in alle landen die Duitsland niet bij kunnen benen marktwerking voorschrijft als medicijn. Ik ben zo benieuwd.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    13 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    13 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Ds. Ploppo
    Redacteur
    13/06/2014 - 11:33 11:33

    Gisteren Erik Staal weer eens mogen bewonderen. De arrogante in zwart leer gestoken kereltje van een paar jaar terug had zich voor de gelegenheid omgetoverd in een timide ouwe man. Dat kwam kennelijk beter uit.

    Zonde van de tijd, zo’n enquête… Zelfs al zou je een paar miljoen van types als Staal terug weten te vorderen (wat echt niet gaat gebeuren), de verdampte miljarden zie je toch nooit meer terug,

    Jack Random
    Jack Random
    13/06/2014 - 12:02 12:02

    Och man, die ellende van Het Nieuwe Werken hebben we hier sinds een maand ook. Doffe ellende, elke dag al m’n spullen in- en uitpakken van m’n kistje naar mijn bureau, en vice versa. En kistje weer netjes in de locker. Nummertje 739. Elke dag weer hopen dat mijn bureau nog niet bezet is. De pesttyfus er mee. Teamchefs en hoger hebben natuurlijk nog wel hun eigen kamer. Want we zijn allemaal gelijk, maar sommigen wat gelijker dan de rest.

    Ze zijn hier tenminste wel zo fair geweest om vanaf het begin te zeggen dat het een ordinaire bezuinigings-operatie was, en ze zijn nooit aangekomen met dat stompzinnige management gezeik. Dat dan weer wel. Maar geen enkele normale werknemer hier wil het. Maar ja, alles voor een paar knaken bezuinigen he.

    En privatiseringen en marktwerking torpassen bij maatschappelijk nutsfuncties is waanzin, maar daar zullen we het hier snel over eens zijn. Persoonlijk zie ik de hiervoor verantwoordelijke politci en bestuurders van de afgelopen 20 jaar graag aan wat hoge bomen bungelen.

    Raketman
    13/06/2014 - 12:55 12:55

    Mazzel heb jij Jack. Wij hebben niet eens een kistje. Overigens moet iedereen er aan geloven hier, dus ook de chefs.

    Jack Random
    Jack Random
    13/06/2014 - 13:03 13:03

    @raketman: Ik heb zelf een leuk rieten kistje gekocht, bij de Xenos.

    Ik ga vavond eens gewoon mijn spullen laten liggen, kijken wat er gebeurt is als ik maandag terug kom.

    Raketman
    13/06/2014 - 14:00 14:00

    Is hier allemaal verboten Jack. Wat hier na sluit ligt wordt weggegooid. We zijn er nogal strikt in ivm anderen, lijkt het.

    G. de Vader
    Gast
    13/06/2014 - 14:01 14:01

    @ploppo
    Wat Erik Staal betreft moet ik je teleurstellen. Die man heeft geen stap buiten de lijntjes gezet. Die heeft gewoon gebruik gemaakt van de mogelijkheden die hem door de politiek werden geboden. Jij zou hetzelfde hebben gedaan: je zakken vullen. Dat het moreel misschien allemaal niet zo fraai is, tja, daarvoor kunnen ze je niet voor het hekje zetten. En dat zal Staal – die de rest van z’n leven vakantie viert op een tropisch eiland – verder aan z’n reet roesten.
    Wat dat betreft vond ik de vragen gisteren aan het adres van Staal van een deerniswekkend niveau. Vesta stáát niet op zich. De hele geprivatiseerde semi-overheid valt om van de schandalen. Ik kan tientallen corporaties, hoge scholen, mbo scholen, ziekenhuizen en thuiszorginstellingen noemen met onvoorstelbare misstanden. Of neem de NS, met die klote Fyra en z’n blaadjes op de rails. Overal hetzelfde liedje. Ik kan je op een tegeltje geven wat de conclusie zou moeten zijn: dat we nooit aan het modermisme van de privatisering hadden moeten beginnen. Dat dat voornamelijk gepropageerd werd door de mensen die zelf schathemeltje rijk wilden worden en zijn geworden van wat met publieke middelen is opgebouwd. Dat dit heeft geleid tot een onvoorstelbaar welvaartsverlies. En dat op geen enkele manier de beloofde efficiëncywinst, goedkopere dienstverlening, vergrootte concurrentie en kwaliteitsverbetering zijn aan te tonen. Maar dat gaat de commissie natuurlijk niet opschrijven. Want dat zou wel heel nadrukkelijk wijzen op het eigen falen van de Kamer, terwijl een meerderheid aldaar het dwaalspoor nog niet eens heeft verlaten.

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    13/06/2014 - 14:22 14:22

    “Wat Erik Staal betreft moet ik je teleurstellen.”
    Nee hoor. Ik verwacht niet anders. Netjes de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Hoe groter de mierenhoop, met meer vage regels en weinig controle door incompetente politici, des te handiger is het graaien.

    “Jij zou hetzelfde hebben gedaan: je zakken vullen.”
    Nee, ik vul graag mijn zakken, maar wil ’s nachts wel slapen zonder schuldgevoel. Het is best mogelijk goed te verdienen zonder dat de gemeenschap er miljarden mee verliest.

    E.R. Deoz
    13/06/2014 - 14:27 14:27

    De NS is nog niet eens geprivatiseerd, de overheid heeft er wel minder controle over dan voor 1995. Minder controle, meer bewegingsvrijheid voor de NS en dus goed voor de reiziger! Die afsplitsing van de infrastructuurtak naar ProRail was ook geen goed idee.

    Ik vraag me af wanneer ze spoornet daadwerkelijk gaan privatiseren voor wat snelle miljarden, dat het gaat gebeuren staat eigenlijk wel vast. Ik houd ook mijn hart vast over het hoogspanningsnet en de drinkwatervoorziening. If it ain’t broke, the free market will fix it.

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    13/06/2014 - 17:25 17:25

    Met infrastructuur is het inderdaad ook altijd hetzelfde liedje bij privatiseren.
    1) Je pleegt geen onderhoud, maar houdt de prijzen gelijk. Voor goed onderhouden spul gaat dat best wel een tijdje goed. Bovendien huur je een paar dure vrindjes in om de boel efficiënter te maken. Lees, een deel van het personeel eruit te flikkeren
    2) Het geld dat je hiermee overhoudt besteed je aan dingen waar je vooral zelf beter van wordt.
    3) Op termijn stort de boel in. Ja hoor eens, jullie wilde het goedkoop hebben. We kunnen het oplossen, maar dat kost natuurlijk wel geld.
    4) Als het echt uit de klauwen loopt, mag de overheid met een zak geld de boel redden want, ja, onmisbare infrastructuur.

    RoHS
    RoHS
    13/06/2014 - 19:35 19:35

    Tja dat krijg je als ingeslapen overheidsinstellingen in eens worden geprivatiseerd zijn, en dan de volledige vrijheid hebben om in het kapitaal van de eigen organisatie te graaien. Lekker fuseeren en nog meer onnodige manegement lagen er bij, zodat de lijntjes alleen maar langer worden en het beleid ondoorzichtiger.

    waarom zou je efficienter gaan werken, je klanten zijn op je aangewezen en het geld komt toch wel binnen, want alle andere bedrijven in de branche zijn net zo verot. als er al een mogenlijkheid is om te kiezen, want voor je woningbouwvereniging of het OV kan dat niet. Dus donder lekker op met je marktwerking.

    Zoals ik gisteren ook al in het forum schreef probeert mijn woningbouwvereniging (ja net gefuseerd),
    mijn sociale huurwoning nu ook in de vrije sector te krijgen.
    Mag volgens mij niet, want sociale huurwoning, waarvan de huur bij aanvang onder de toenmalige liberalisatiegrens lag.
    Maar ik vertrouw er op dat dit soort organisaties en dit kabinet er alles aan doen om iedereen die geen keuze heeft helemaal uit te wringen. Want sucses is een keuze.

    Alle privatisering van de laatste jaren was en slecht idee, maar er is nooit geevalueerd.
    In plaats daarvan is alles zo snel mogenlijk geprivatiseerd voor de poep de vetilator raakte.
    En nu komt het niet meer goed, want weg is weg.

    De fusie tussen VVD en de PvdA is al jaren een feit, alleen de letters zijn nog verschillend.

    prullenbak_nuance
    prullenbak_nuance
    16/06/2014 - 11:03 11:03

    Ach, die flexibele werkplek is een kwestie van wennen. Na verloopt van tijd heeft iedereen toch weer zijn vaste flexibele plek gevonden. Tenzij je een ‘echte’ vernieuwer hebt gehad die minder plaatsen dan werknemers heeft neergezet ‘omdat statistisch er altijd x% mensen thuiswerken of van kantoor zijn’

    Die privatisering is een ramp gebleken. Ineens moest iedereen er een ‘marktconform’ salaris op nahouden.
    Hoezo marktconform? Een NS kán niet omvallen omdat we dan geen spoorwegen meer hebben. Een woningbouwvereniging is niet door de directeur opgebouwd of uit de grond gestampt, die krijgt die hele vastgoed zooi in zijn schoot geworpen en ook die handel laat men niet zomaar failliet gaan. Je risico is vrijwel nihil Zeker omdat de directeur alleen bij wanbeleid persoonlijk het schip in gaat.

    Daar komt bij dat er door de privatisering partijen zijn aangetrokken die geen affiniteit hadden met de sector, maar het wel eens eventjes kwamen ‘regelen’. Op een onbeperkt budget. Met inschakeling van allerlei al dan niet bevriende externen en experts. Er is te lang doorgegaan over de Maserati en de beloningen, maar het feit dat die heren domweg niet snapten dat het een verkeerd beeld opriep zegt genoeg. Ik hoor ze iedere keer roepen dat het gewoon ‘mocht’ en dat het was ‘goedgekeurd’. Dat wil nog niet zeggen dat je het moet doen. Het heeft geen pas om een betalingsregeling van een huurder te weigeren voor een betaalachterstand die lager ligt dan de aanschafprijs van een setje banden voor je auto.
    Gesjeesde zakenmannen zijn nodig, maar niet in de sociale sector.

    bas
    bas
    Gast
    03/03/2023 - 11:42 11:42

    Vergeet niet dat de politiek wordt aangestuurd door de kiezer. Die bij uitstek de korte termijn en de portemonnee in het achterhoofd heeft.

    Zonder keizers geen politieke partijen engeenbeleid.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN