More

    RECENTE POSTS

    Vretecool – vergelijkend onderzoek: kant en klare cheeseburgers uit de magnetron

    Verandering van spijs doet eten, dus vandaag gaan we ons een niet storten op een bak zoute meuk uit blik. Neen, niets van dat! We gaan het deze keer helemaal anders doen: Vandaag gaan we kant en klare cheeseburgers uit de magnetron vergelijken.

    En dat viel niet mee, want op de één of andere manier zijn kant en klare cheeseburgers voor in de magnetron (dat lijkt wel een Bert Aars titel) niet in de fysieke winkel van bekende grootgrutters te verkrijgen. Dus hebben we ons moeten vervoegen tot de online shop van de supermarkt. Deze toch wat omslachtige werkwijze had overigens wel als voordeel dat ik èn geen gezichtsverlies bij de kassa heb opgelopen (ergens voel ik altijd een stukje schaamte naar demense toe wanneer ik ranzig blikvoer moet afrekenen) èn de cheeseburgers gewoon netjes thuis worden gebracht. Win – win dus!

    Signature sauce

    De supermarkt in kwestie had twee verschillende soorten voorverpakte, kant en klare cheeseburgers voor in de magnetron beschikbaar, dus heb ik die allebei in mijn winkelmandje gesleept: twee broodjes cheeseburger van de Albert Heijn zelf voor €1,24 en twee Rustlers Cheeseburgers van het merk Rustlers (duh) voor €2,80. De Rustlers zijn dus ruim twee keer zo duur, maar daar krijg je dan ook 40 gram meer product voor. 280 gram tegenover 240 gram bij de Albert Heijn. Ruim 16% extra product voor ruim twee keer zo veel euro’s. Dan moeten de cheeseburgers van Rustlers wel echt heel veel beter zijn. De eerlijkheid gebied me overigens te vertellen dat er bij de Rustlers cheeseburgers ook nog een zakje saus zit: speciale signature sauce.

    Arrivé

    Rustlers heeft duidelijk meer werk van de verpakking gemaakt.

    Het was extra spannend toen de Appie de spullen kwam afleveren. Normaal gesproken is het een kwestie van de boodschappen in de voorraad- of koelkast plempen en weer over tot de orde van de dag. Maar deze keer dus niet, want nu zaten er dus twee te vergelijken producten voor Vretecool in! De bezorger keek me dan ook wat verwonderd aan toen ik met haast satanische blijdschap de boel stond af te rekenen, waarna ik de deur met een ferme zwaai dicht klapte. Snel de boel opruimen en cheeseburgers kanen!

    En ook van binnen ziet het er bij Rustlers beter uit, maar dat mag ook wel voor ruim twee keer zo veel euro’s.

    Wat direct opvalt is dat Rustlers aanzienlijk meer aandacht aan de productverpakking heeft besteed. Maar wat ook opvalt is dat de cheeseburger van Albert Heijn zich niet beter voordoet dan dat ‘ie is. Gewoon een broodje met een plakje kaas en een hamburger er tussen. Bij Rustlers zie je ook nog tomaten en knapperige sla. Dat werkt uiteraard niet in een kant en klare verpakking, dus wordt er tevens bij vermeld dat het om een serveersuggestie gaat. Oftewel, erg kant en klaar is het eigenlijk niet. Maar om Albert Heijn niet bij voorbaat al op achterstand te zetten, gaan we de boel bij Rustlers niet verder opleuken.

    Bereiden maar

    Wanneer we op de achterkant van beide producten kijken, zien we dat Albert Heijn twee bereidingssuggesties geeft: bijna een minuut per burger in de magnetron, of 10 minuten in de oven op 170 graden. Rustlers houdt het bij de magnetron. Maar aangezien ik per versie twee burgers heb, doe ik de tweede Rustlers cheeseburger ook in de oven. Dat betekent dus dat ik met de bereidingswijze in de magnetron begin. Daar gaat het ook eigenlijk om. Het moet makkelijk en snel zijn. Zeker wanneer je na een avond stappen bijna omvalt van het klotsende bier in je maag.

    Zo gezegd, zo gedaan. Even de verpakkingen opentrekken en de burgers in de magnetron jassen. De cheeseburger van Albert Heijn ruikt naar een saucijzenbroodje en de cheeseburger van Rustlers ruikt zowaar naar een hamburger. Punten voor Rustlers dus. Bij de cheeseburger van de Albert Heijn valt op dat het plakje kaas er al op zit, lekker makkelijk en snel dus. En bij de cheeseburger van Rustlers moet je het plakje smeltkaas er achteraf op plakken. Daar scoort Albert Heijn weer punten. Tevens bij de cheeseburger van Rustler vind ik een zakje saus, signature sauce, zoals ze het dus zelf noemen. Klinkt wel zo lekker gourmet namelijk (uit te spreken op zijn Amerikaans als koermee).

    Even opklikken voor groot, want dit is natuurlijk niet te lezen zo.

    Op de achterkant van de verpakkingen staat uitgebreid uitgelegd wat er allemaal in de verpakking te vinden is. Hierbij valt op dat in het Rustlers product wat meer hamburger zit dan in het Albert Heijn product, maar dat het eigenlijk vrij weinig verschilt. Wat tevens opvalt is dat Rustlers ook nog een verwijzing naar de website van Rustlers heeft, waarop te vinden is hoe je de cheeseburger kunt pimpen. Bij nader onderzoek op de webside van Rustlers zijn deze pimpsuggesties overigens niet te vinden. Maar daar hebben we al bier klotsend sowieso helemaal geen tijd voor. We gaan immers voor makkelijk en snel, dus voor het product zoals het in de verpakking zit.

    Maar goed, bereiden dus. Hopla, magnetron open, twee burgers naar binnen en op de hoogste stand 50 seconden nuken. Ping! en de burgers zijn klaar. Wel zo makkelijk en snel. Nu nog even de cheeseburger van Rustlers afstylen en we kunnen eten. Kwestie van de smeltkaas er op jassen en de signature sauce uit het zakje knijpen. Die saus ruikt overigens opmerkelijk sterk naar de saus die bij een Big Mac zit. En je kunt lullen wat je wilt, maar de saus bij een Big Mac is koning. Punten dus voor Rustlers. De Albert Heijn burger steekt hier nu een beetje karig bij af, want hij is niet alleen wat kleiner, maar er zit dus ook geen saus bij.

    Nu nog even afstylen

    Manger

    Het moment die je wist dat ging komen is eindelijk daar, want ik mag mijn tanden zetten in de twee cheeseburgers. Eerst die van de Albert Heijn en daarna de Rustlers variant. Wat opvalt bij de Albert Heijn cheeseburger is dat het broodje wat plastic zompig aanvoelt, zowel in je handen als met je tanden. Het broodje van de Rustlers burger doet niet onder voor een broodje van de McDonalds, dus ook hier weer punten voor Rustlers. Qua smaak liggen de burgers niet heel ver uit elkaar. De Rustlers cheeseburger smaakt iets beter, maar het is vooral de signature sauce die het werk doet. Dit smaakt gewoon naar een Big Mac, zonder sla en andere garnituur. En dat is eigenlijk helemaal niet zo erg, want de smaak zit hem vooral in het vlees en de saus. Ja, je leest het goed, dit is best lekker! Best lekker… dit is eigenlijk gewoon prima te nassen. Zelfs de cheeseburger van de Albert Heijn is binnen te houden en zeker met een kwakje ketchup is het puik dronkenmansvoer voor thuis. Punten voor allebei de burgers dus.

    De schade

    Bereiding nummer 2

    Nu is dus de tweede bereiding, zoals Albert Heijn suggereert op de verpakking, aan de beurt. Oven op 170 graden voorverwarmen, broodjes er in en tien minuten heet laten worden. Hopla, er in, even wachten en tijd om de broodjes er uit te halen. Wat bij allebei opvalt is dat de broodjes uiteraard redelijk hard zijn geworden. Je kan er nog niet iemands hersens mee ingooien, maar vooral de bovenkant en de onderkant van de broodjes zijn behoorlijk stevig en dat hoort eigenlijk niet bij zo’n hamburger. We zijn immers niet één of ander hip ding aan het maken, we zijn met kant en klare hamburgers bezig. Daarbij, bij de McDonalds of Burger King zijn de broodjes ook niet loeihard en deze twee toko’s lijken mij voor de cheeseburgers in kwestie een prima referentiepunt. Nu nog even afstylen en het smullen, deel 2, kan beginnen.

    Even een stukje afstylen naar demense toe

    Manger deux

    Hmmm, valt dat even tegen. Hoewel de broodjes inderdaad knapperig zijn, hoort dat eigenlijk niet bij dit soort hamburgers. Wat overigens best opmerkelijk is, is dat de cheeseburger van Albert Heijn de ovenbereiding beter lijkt te hebben doorstaan dan de cheeseburger van Rustlers. Ergens ook wel weer logisch, er staat op de verpakking van de Rustlers cheeseburger immer niet voor niets geen ovenbereiding geadviseerd. In ieder geval, het broodje van de appieburger is dus wat beter te nassen en de burger lijkt het ook qua smaak beter te doen dan die van Rustlers. Verder is er niet zo heel veel verschil met de magnetronbereiding. Maar deze bereiding is dus absoluut te adviseren voor beide burgers.

    Meer van hetzelfde.

    Conclusie

    Valt dat even niet tegen. Beide cheeseburgers zijn gewoon best binnen te houden. Maar waar de cheeseburger van Rustlers het vooral op wint, is de signature sauce die er in een zakje bij zit. Maar goed, daar betaal je dan ook grif voor. Ruim het dubbele voor twee zakjes saus is op zijn minst enthousiast te noemen. Maak je de burgers nog extra af met een blaadje sla, wat uitjes en een tomaatje (en misschien zelfs wel een klodder sriracha), dan heb je voor na een avondje stappen gewoon best een prima burger in handen. Verwacht geen hip, eigen gemaakt bbq-ding, maar voor een vreetkick is dit puik spul.

    Bij deze Vretecool helaas geen sterren, want dat kan helaas maar voor één product.

    Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

    5 1 stem
    REET DEZE POTS!

    10 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    10 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Monade
    04/10/2017 - 17:05 17:05

    Speeltip voor ${BroodProductenInDeOven}: De hitte maakt het gebonden water uit het brood vrij en de (neem ik aan zwaar overgedimensioneerde turbo-hetelucht-)oven voert de waterdamp snel af, waardoor je achterblijft met een gortdroog en keihard meelproduct. Als je dat niet wilt, moet je van tevoren het brood lichtjes besprenkelen met water. Als het brood al oudbakken is, hoeft dit niet, want brood wordt juist oudbakken door een teveel aan waterdamp opgenomen uit de lucht. Als dit in de oven of magnetron weer vrijkomt, wordt het brood voor korte tijd weer zacht.

    Monade
    Antwoord aan  Reet
    04/10/2017 - 17:11 17:11

    Ah, meneer Both heeft geen culiniare opvoeding gehad, en is dus eigenlijk niet te onderscheiden van een niet nader genoemde, makkelijke en snelle Friezin (maar niet zó)?

    /Altijd van je afsnijden.

    Ketsman
    Antwoord aan  Monade
    04/10/2017 - 17:11 17:11

    Water geeft JUIST een harde korst. Wat je nodig hebt is brood gemaakt van goed meel. Meel dat veel gewraakte gluten bevat.

    Ketsman
    Antwoord aan  Ketsman
    04/10/2017 - 17:43 17:43

    Braadzak –> Hema
    En niet openmaken voordat ie wat is afgekoeld.

    Bismarck
    04/10/2017 - 17:12 17:12

    Eigenlijk moet je dus op zoek naar een saus (bij voorkeur in flesvorm, voor enige houdbaarheid in de koelkast) die een goed alternatief is voor handtekeningsaus en die minder dan €1,50 per twee porties benodigd voor een kaasburger kost.

    Hendrik Jan Tuinman
    Hendrik Jan Tuinman
    Lid
    04/10/2017 - 19:06 19:06

    Maar heb je ook geprobeerd om de AH verpakking gewoon met vingers open te krijgen? Bij Rustlers moet je sowieso de luxeburger hebben. Prima te haggelen voor 2 euto..

    Hendrik Jan Tuinman
    Hendrik Jan Tuinman
    Lid
    04/10/2017 - 19:11 19:11

    En een flinke drop Sriracha! (Na openen 8 weken houdbaar maar 8 maanden is geen enkel probleem)…

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    05/10/2017 - 12:08 12:08

    De hamburger zoals afgebeeld op de Rustlers verpakking lijkt in de verste verte niet op het bereidde exemplaar. Ik noem dat pure misleiding.
    Bovendien suggereert het schaartje op diezelfde verpakking dat je de hamburger in 2en knipt. (klinkt onlogisch, maar na een paar flessen moezel-foezel zou ik dat bevel zomaar op kunnen volgen).

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN