More

  RECENTE POSTS

  Vretecool on tour: Vegetarische kaasgehaktbal van Cafe de Plak

  En zo bevonden enkele redactieleden zich gisteren, 2 juni 2019, op het Frituur festival in Groningen. Na de rondleiding door de organisatie stonden we voor de stand van Café de Plak uit Nijmegen.

  En aangezien we toch voorgenomen hadden alles achter de huig te frotten, meteen maar een babbelementje aangeknoopt met demense van de Plak, terwijl er een vegetarische kaasgehaktbal in het vet mocht dobberen. Ze hebben hem overigens sinds 2017 ook veganistisch, maar helaas mochten we van de huisarts niet alle snacks proberen.

  Er was er nog geen verkocht die dag, dus de pan had even nodig, maar na een paar minuten kwam de bal uit het vet en kon het grote proeven beginnen.

  “De eerste van de dag, want ons zijn de trendsetters.”

  Nu denkt u, kritische consument, das niet een bijster grote bal. Maar dat klopt, deze is de helft qua grootte van de cafébal, wegens het festival en dat je graag meer dan 2 snacks wil kunnen proberen.

  Overigens is de bal al ruim 35 jaar oud, niet deze, maar de bal bij het Café de Plak, ze worden sinds 1983 geserveerd. Dan de smaak. Het doet een beetje denken aan de Maaslander Kaasschnitzel aldus een olijke jongedame later op de dag zeer terecht opmerkte.

  De kaas is prima draderig en smaakvol, maar het gehakt zit er niet in. Althans, gehakt zoals wij dat kennen. Maakt de bal niet minder smaakvol, maar kaasbal zou de lading beter dekken dan kaasgehaktbal. De korst is subliem, heel dun, erg krokant en niet te vettig. Een goede score derhalve!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Kaas
  Gehakt
  Smaak
  Korst

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  03/06/2019 - 16:43 16:43

  *de club bijeen roepen gaat*

  Fish918
  Fish918
  03/06/2019 - 18:35 18:35

  Het is al even geleden dat ik zo’n bal bij De Plak at; jaartje of 30 schat ik. Ik herinner me hem niet zo donker gebakken en die groene wrot zat er in mijn herinnering ook niet in. Wat is dat? Peterselie? Hoe dan ook: het was vaste plak in mijn weekmenu: kaasgehakt bij De Plak voor een communistisch prijsje.
  Tegenwoordig ben ik te lui om de deur buiten te eten, dus heb ik hem ongeveer zo nagemaakt altijd in de vriezer klaar liggen: 4 sneeën bruin brood in stukken rukken, zo’n 100 gram geraspte belegen kaas er bij, kleingesneden ui licht fruiten (niet bruin laten worden), 2 eetlepels paneermeel, een ei. Een 5e snee brood besmeren met marmite, dubbelvouwen en ook in stukjes scheuren. Bij gebrek aan marmite (wie heeft dat nou in de kast?) mag je ook kwistig met Maggie strooien. Flink kneden tot de stukjes brood niet meer als stukjes herkenbaar zijn en je een consistente massa hebt. Dan verdelen in 4 grotere of 6 kleinere ballen. Iets afplatten, paneren, uurtje laten opstijven in de koelkast of invriezen. Afhankelijk van de dikte 8 tot 10 minuten frituren op 160 graden. Net even wat lagere temperatuur dan de rest van wat je in de frituur gooit, anders dikke kans dat je paneermeel na 10 minuten bijna zwart is.
  Alsjeblieft, gratis en voor niks een bal die er erg op lijkt. Kun je ook eindeloos mee variëren qua ingrediënten (gehakt!) en/of werptechnieken. Waar ging het ook al weer over?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  En zo bevonden enkele redactieleden zich gisteren, 2 juni 2019, op het Frituur festival in Groningen. Na de rondleiding door de organisatie stonden we voor de stand van Café de Plak uit Nijmegen. En aangezien we toch voorgenomen hadden alles achter de huig te frotten,...Vretecool on tour: Vegetarische kaasgehaktbal van Cafe de Plak