More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Köttbullar med potatismos (Zweedse balletjes met aardappelpuree)

  Het is tweede paasdag en op tweede paasdag hebben we hier in Nederland de nogal merkwaardige traditie om massaal een woonboulevard te bezoeken. Want blijkbaar zijn onze meubels rond pasen aan vervanging toe.

  Een bezoek aan de Zweedse Nederlandse meubelgigant Ikea behoort dan ook tot één der ongeschreven regels die tweede paasdag vormen. Als het niet is om in een lange rij door het meubelkerkhofdoolhof te schuifelen, dan is het wel om voor een grijpstuiver Zweeds bedoeld vreten naar binnen te harken. niet omdat het zo lekker is, maar het is zo lekker goedkoop. Nu ja, ieder z’n meug natuurlijk.

  Vandaar dat wij deze Vretecool het hebben aangedurfd om bij de meubelgigant in kwestie eens rond te snuffelen in de Swedisch Food Market. Nu kan ik me voorstellen dat men in Zweden niet erg blij is met deze benaming, of het Zweedse menu bestaat uit mierzoete chocolade/caramel snoepjes, softijsjes, kleffe hotdogs en köttbullar; van die minigehaktballetjes die eigenlijk alleen maar fatsoenlijk dienst doen als gereedschap om saus als Sriracha naar binnen te harken. Maar Zweden komt er blijkbaar mee weg.

  Knäckebröd?

  Maar wat zagen wij daar in de vriezer, naast de Zweedse balletjes? Juist! Een echte kant en klaarmaaltijd uit Knäckebrödië! Mijn hart deed een sprongetje van geluk, maar dat werd gelijk teniet gedaan door mijn maag die het nodig vond om alvast om te draaien. Niet geheel onterecht zal later blijken.

  “showmodel”

  Deze kant en klaarmaaltijd is ongetwijfeld met hetzelfde idee gemaakt als alles bij Ikea: Lekker makkelijk en snel! Nou, dat treft, want daar hebben wij ons bij Vretecool de laatste tijd in gespecialiseerd: het recenseren van Lekker makkelijk en snelmaaltijden. De voorbereidingen waren dan ook bijzonder makkelijk en snel: men trekke de vriezer open, pak vervolgens de doos met Zweedse kant en klaarmaaltijd uit het vriezerschap, reken af bij de dichtstbijzijnde kassa, spring vervolgens in de auto om zo snel mogelijk naar huis te rijden, zodat de boel niet alvast ontdooit. We willen het gerecht namelijk exact zo klaar maken als op de verpakking staat.

  Heel veel tekst voor iets zeer matigs. Hebben ze iets te verbergen bij Ikea?

  Nukemachine

  Nu is dat gelukkig niet heel erg moeilijk, want ondanks dat het product van Ikea komt, zijn er geen inbussleutels of gestanste steeksleutels in de verpakking te bekennen. Dit is dus echt lekker makkelijk en snel. Ikea heeft de gebruiksaanwijzing van deze kant en klaarmaaltijd beperkt tot 4 icoontjes. Sterker nog: de bereidingswijze hebben onze Zweedse Nederlanders, afhankelijk van de manier waarop, beperkt weten te houden tot één icoontje! Wij gaan voor heel erg makkelijk en snel, dus voor de magnetronbereiding: 6 tot 7 minuten in de nukemachine. Dat is overigens zo ongeveer het langste advies van elke kant en klaarmaaltijd die door mijn vingers zijn gegaan. Een burger van Rustlers gaat voor ongeveer 1 minuut. Een kilo lasagne van de Aldi moet ook 7 minuten in de magnetron, alleen is dat drie keer zoveel voedsel. Maar goed, dit is bevroren, dus heeft het ook een langere weg te gaan. Tijd om te nuken.

  Geen flauw idee of het folie er af moest, toch maar gedaan, want yolo!

  Verpakking open scheuren, serveerschaaltje uit de verpakking jassen, folie er aftrekken en in de magnetron ermee. Zeven minuten later ziet de serveerschaal met inhoud er nog exact hetzelfde uit, maar dan zonder ijskristallen. Oh en de “saus” heeft overduidelijk staan pruttelen, want er zijn wat belletjes te gevormd, die tevens ook wat hard zijn geworden. 7 minuten is dus wellicht iets enthousiast. Uit voorzorg zet ik ook deze keer weer, naast een ontzettend fijn biertje met de naam Cornet (blond Belgisch oaked bier met bijna 8 procent alcohol), de fles sriracha klaar. Je weet immers maar nooit met een Vretecool maaltijd.

  Nou, aidsmakelijk dan maar.

  Stofzuigerzak

  De balletjes zijn niet echt een verrassing, want zoals al eerder aangegeven zijn ze eigenlijk alleen maar goed als gereedschap om een fijne saus naar binnen te werken. De bijgevoegde “roomsaus” heeft helaas bijzonder weinig met room te maken en smaakt naar een met water en reuzel aangemaakte inhoud van een stofzuigerzak. De aardappelpuree past wat smaaksensatie daar eigenlijk prima bij, want naast dat het letterlijk geen smaak heeft, voelt het ook niet lekker in je mond; zanderig en kruimelig.

  Dan maar met sriracha proberen, want zo rechtstreeks uit de verpakking is dit waarschijnlijk het goorste voer dat ik tot nu toe heb mogen nuttigen voor Vretecool. Goed, de balletjes werken dus prima, want sriracha gaat puik naar binnen en de smaak van de köttbullar zorgen niet voor ongewenste afleiding. De aardappelpuree is een ander verhaal. Zowel met de bruine roomsaus als de rode sriracha blijft dit echt gruwelijk gore meuk. Het is zoutloos kruimelig van smaak en ondanks zeven minuten in de magnetron is de kern van de aardappelpuree nog steeds koud.

  Conclusie

  De balletjes zijn dus gebruikt om de sriracha naar binnen te werken. Dat heb ik ook met de aardappelpuree geprobeerd, maar dat is me niet gelukt. Wel heb ik de sriracha van de aardappelpuree weten te schrapen. Helaas heb ik door de saus hier en daar van wat sriracha afscheid moeten nemen, maar ik kreeg de meuk gewoon niet naar binnen. Dit is met afstand de vieste rommel tot nu toe bij Vretecool. Ik verkies zelfs de kipsaté van Brico boven deze totaalbagger van Ikea. Dit voedsel is zo’n belediging voor wie dan ook, dat het gemeld zou moeten worden bij het College voor de Rechten van de Mens. Foei Ikea!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Verpakking: karton met een foto uit 1979
  Bereiding: 7 minuten in de magnetron, de helft is te gaar de andere helft is nog koud
  Smaak: GAD! VER! DAMME!

  RECAPITULEREND

  Kom op Ikea, dit kan zo veel beter. Ik kan me zelfs voorstellen dat Zweden officieel bezwaar gaat maken tegen deze rommel die jullie durven te verkopen onder de noemer Köttbullar med potatismos. Maak daar maar "Kotsballen met Potsierlijke bagger" van.

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trollbuster
  Lid
  02/04/2018 - 19:50 19:50

  Hoe smaakte de verpakking? Kreeg die wel 1 ster of was die verziekt door de kotsballen?

  Monade
  Antwoord aan  Trollbuster
  02/04/2018 - 20:11 20:11

  En what about the ‘afsprong’ in de vuilnisbak, of heb je die gecastreerde zwedentestikels met gemalen feministies-socialistiese vergadernotulen gewoon binnengehouden, reet?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  03/04/2018 - 09:59 09:59

  Het meeste eten bij de Ikea is Meuh… Op een of andere manier weten ze altijd iedere verrassing uit de smaak te koken. Zo is ook de Rumpsteak gewoon compleet smakeloos; zelfs met de pepersaus (wat kun je daar aan verpesten?) een weeë hap.

  Maar de kutballen vormen een uitzondering; ze zijn gewoon vies. Mijn oudste zoon is net een vuilnisbak, maar zelfs hij liet ooit de helft van z’n bord staan.

  Ikea is goed voor matrassen, waxinelichtjes en om een studentenkamer in te richten. Het wankele cheepo troep die eigenlijk altijd een beetje tegenvalt.

  Bismarck
  03/04/2018 - 10:46 10:46

  Het gemene is dat het er eigenlijk nog niets eens zo slecht uitziet (al lijkt het me op het eerste gezicht wat weinig saus).

  BiffEagleburger
  Lid
  03/04/2018 - 22:16 22:16

  Met een paar dikke klodders mayo geef ik het wel een kans. Misschien heb je gewoon geen smaak Reet idk.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Kom op Ikea, dit kan zo veel beter. Ik kan me zelfs voorstellen dat Zweden officieel bezwaar gaat maken tegen deze rommel die jullie durven te verkopen onder de noemer Köttbullar med potatismos. Maak daar maar "Kotsballen met Potsierlijke bagger" van.Vretecool: Köttbullar med potatismos (Zweedse balletjes met aardappelpuree)