More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Kips Vega Smeerworst

  Als een van de jongsten van de redactie is mijn smaak nog wat minder ver ontwikkeld dan de zelfkennis. Ik voel dan ook geen schaamtegevoel dat ik graag leverpastei eet, of liever, deed eten want varkens zijn lief. En zo zijn we aanbeland bij de titel van deze post.

  Jazeker er gaat weer een meetlat verdwijnen in een redactioneel maag-darmstelsel. Niet alleen gaan wij ons bloot stellen aan je moeder veganistische worst maar gaan die ook 1:1 vergelijken met het dooddierlijke origineel. Wordt het team oink of stronk? En wat doet de Vega Smeerworst tegen de dierlijke variant uit eigen huis? Blijf lezen voor de antwoorden.

  Lul de vervanger

  De dierlijke variant is voor iets meer 50% biggenpuree en bij de plantaardige evenknie is dat vervangen door soja- en erwteneitwitpulp plus nog wat extra vermalen groentes, eigenlijk dus wat het varken zelf ook binnen krijgt.
  “Leuk Tox, maar heb het ook voedingswaarde, je eet tenslotte niet alleen voor de lekker.” Dat ontloopt elkaar niet veel, de grootste verschillen zitten in de koolhydraten en vezels. Over vitamines, mineralen en sporenelementen blijf het stil.

  Proeven en dingen vinden

  Oh, dat valt niet tegen! Sterker nog, dit is bijkans niet van ‘echt’ te onderscheiden zowel qua geur, kleur(stof) en textuur, dit is waarlijk heel goed te doen. Er is geen reden meer om hiervoor nog een geëlektrocuteerd varken halfdood de keel door te snijden en, terwijl ie nog nastuipt, de haren eraf te branden. Toch hebben we dat laten doen, want claims zijn leuk maar nassen is beter: smeren om te leren.

  De leverworst heeft iets meer umami, de smeerworst een licht sjalotje. Smeerworst doet de naam eer aan want het laat zich makkelijker over het brood verdelen. Wel ziet ie er wat bleker uit (als een veganist met ijzertekort? – red.: sneu!).
  Hoe verder het product van het oorspronkelijke dier af staat, des te beter het te imiteren valt, evenzo met leverpastei. Dit is prima gedaan door de alchemisten van Kips.

  Data

  Kleintje smeerleverworst 6×20 gram | Kips – €1,63
  varkenslever* 38%, varkensvlees* 20%, water, varkensspek*, varkenszwoerd*, tomatenpuree, zout, emulgator: E472c, varkenshemoglobine, dextrose, suiker, gebakken uien (uien, palmolie, tarwemeel, zout), specerijen, antioxidanten: E300, E316, kruiden, aroma, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA, maïs), conserveermiddel: E250. 
  * = Beter Leven keurmerk 1 ster.

  Kleintje Vega Smeerworst 6×20 gram | Kips – €1,53
  gehydrateerd soja eiwit, 31%, gerehydrateerd erwteneiwit 24%, plantaardige oliën (kokos, zonnebloem) groenten 11% (ui, wortelpuree, rode bieten), water, maltodextrine, aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, erwtenvezel, specerijen, zout, tomatenpuree, gehydrolyseerd maïs eiwit, rode radijs concentraat, dextrose, antioxidanten: E301, E300, champignon extract, gistextract, natuurlijk aroma.
  E = door de EU goedgekeurde hulpstof.

  leverworstsmeerworst
  Energie1032KJ980KJ
  Vetten22,0g19,1g
  – waarvan verzadigd8,5g9,9g
  Koolhydraten1,3g8,4g
  – waarvan suikers1,0g1,4g
  Vezels0,1g1,0g
  Eiwitten11,5g7,1g
  Zout1,93g1,55g
  5 6 stemmen
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Smaak
  Is dit vega?
  Geen dode dieren

  RECAPITULEREND

  Kleintje Vega Smeerworst 6×20 gram | Kips – €1,53: smaakt net zo goed als leverworst, dus gaat de beker naar kamp vega, want dat is beter voor knor, de leefomgeving en jouw eigen tempel.

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Reet
  Beheerder
  10/05/2022 - 12:19 12:19

  Oei, toch maar eens proberen. En wat je terecht opmerkt: “Hoe verder het product van het oorspronkelijke dier af staat, des te beter het te imiteren valt”

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  10/05/2022 - 12:24 12:24

  Percies! En daarom eten we hier in huize M. dan ook bakleverworst in plaats van ongestelde uitstrijkjes. Met een stukje appel, het liefst goudrenet.

  https://wiggers.nu/

  Hangmat
  Hangmat
  Gast
  Antwoord aan  Monade
  10/05/2022 - 18:08 18:08

  Mijn vriendin koopt die vegetarische leverworstjes ook wel eens want ze lust geen vlees. Uiteindelijk liggen ze dan te beschimmelen in de koelkast want de rest heeft liever toch wat anders. NB: die dingen beschimmelen pas na een half jaar!!

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  10/05/2022 - 12:28 12:28

  En goedkoper ook

  Der Webmeister
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  10/05/2022 - 12:28 12:28

  “Hoe meer het product van zichzelf al niet herkenbaar is als een stuk dood dier, des te beter het te imiteren valt”

  ftfy

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  10/05/2022 - 14:13 14:13

  Hulde! (Hoera! zou Poetin zeggen)
  Dit is een vretecool recentie om in te lijsten.
  Dubbelblind had nog net iets beter geweest, maar hey, je kan ook teveel willen.
  Bovendien verwacht de gemiddelde mensch dat het dierlijk product beter zal zijn. Met dat in het achterhoofd kun je een licht bias voor dierlijk verwachten in het eindresultaat. Zelfs dat was niet het geval.

  Jammer van het plastic condoompje (dat moet Bojan weer uit de oceaan vissen) en de aluminium klemmetjes (Aldel kamt al met te duur gas) maar verder heb ik ff snel uitgerekend dat als iedere Nederlander 1 zo’n vegaworst per week nuttigt (ipv een knor versie)
  dit 8 gram varkenslever scheelt. Er gaan er ong.50 uit een varkenslever, dus het scheelt 1 varken per persoon per jaar.
  Als je iedereen die om reli-redenen toch al geen varkensvlees eet niet meerekent redden we met 16 miljoen Nederlanders even zoveel varkens.
  Een varken produceert in z’n (korte) leven 2 ton mest.
  Scheelt dus 32 miljoen ton mest!
  Van de stikstofbeperking alleen al kun je weer 14.000 huizen neerzetten. De mensen die in die huizen gaan wonen kunnen ook allemaal weer vegaworst eten, dus het is een zichzelf versterkend effect.

  Maar om te beginnen zou iedereen die deze vegaworst eet beloond moeten worden met het opheffen van de 100 Km/u limiet. Hang als bewijs het lege smeerselomhulsel aan je binnenspiegel.

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  10/05/2022 - 17:42 17:42

  Wat jij daar zegt

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  14/05/2022 - 09:27 09:27

  Geef die man (m/v/*) een bloghoekje dan!

  (In Huilende Herder bestond toch het fenomeen Glodmember waar Glodmembers een eigen plempselplek hadden? Dat moet toch in WordPress ook kunnen? Je side wordt er niet tragerder door dan ie al is.)

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  11/05/2022 - 11:10 11:10

  Staat op de TODO-lijst.
  Tussen “Start Wereldreis” en “Drink betere wijn”

  Ketsman
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  11/05/2022 - 10:19 10:19

  Waarom staat het blog in de comments? Een 32 miljoen ton zichzelf versterkend mest-effect is een echt persbericht.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Kleintje Vega Smeerworst 6×20 gram | Kips – €1,53: smaakt net zo goed als leverworst, dus gaat de beker naar kamp vega, want dat is beter voor knor, de leefomgeving en jouw eigen tempel.Vretecool: Kips Vega Smeerworst