More

  RECENTE POSTS

  Tiny van Boekel is de nachtmerrie voor hipstersupermarkten als Marqt

  Je zal maar een keten hipstersupermarqten hebben opgezet zoals Marqt. Matig aanbod, weinig keuze, maar wel drie keer zo duur. Eigenlijk een beetje Oost-Duitsland in de Randstad.

  Maar op de één of andere manier is het toch elke dag druk in je supermarqt, voornamelijk vanwege hipsters en bakfietsmoeders die allemaal het beste voor hun kind en eigen lijf willen. Dus biologisch, natuurlijk en vooral muffig eten, want dat is gezond, toch?

  TOCH?

  Nope, het maakt geen hol uit. Sterker nog, verwerkt voedsel is in een aantal gevallen zelf bewezen gezonder dan hipstervoer uit een veel te dure supermarqt:

  Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen. Maak je tomatenpuree, dan gaat de celstructuur kapot, komt het lycopeen vrij

  BAM! In your face hipster! Deze woorden zijn niet van één of andere wijsneus, maar komen van Tiny van Boekel, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen, Food Quality & Design. En als decaan voor onderwijs verantwoordelijk voor alle bachelor- en masterstudies aan deze universiteit.

  Vervolgens gaat van Boekel ook nog even los op de angst die mensen tegenwoordig lijken te hebben voor e-nummers. Want zodra er in voedsel e-nummers zitten (Dus in zo ongeveer alles wat je in een supermarkt/marqt kunt kopen), raakt de gemiddelde Nederlander in een soort paniekstuip:

  We gebruiken ze (e-nummers, red.) al eeuwenlang. Alleen noemden we ze vroeger citroenzuur, azijn of aardappelzetmeel. De E-nummers zijn ooit bedacht om de consument te informeren en te beschermen tegen bijvoorbeeld allergieën. Maar mensen zien ze als een bewijs dat er is geknoeid met hun eten. Merkwaardig, want de stoffen hebben juist een E-nummer als bewijs dat ze níet schadelijk zijn.

  Heerlijk, zulke duidelijkheid. Ik ram alvast een pizza in de oven en pak mijn aan e-nummers rijke samourai saus er gelijk even bij om straks over mijn pataten te gieten. En voor vanavond staan er rijkelijk besauste hamburgers op het menu, inclusief e-nummerskaas. Tijd om gezond te eten!

  Meer fijn eten op deze site? Dat kan, zoals deze shotglaasjes van bacon en chocolade. En bijvoorbeeld iets met Sriracha. Maar anders gewoon het bewijs dat Vega dom maakt.. Wij vinden het sowieso heel leuk als u ons leuk vindt op Facebook en ons volgen op twitter heerst natuurlijk ook enorm.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  G®®†
  G®®†
  06/02/2016 - 13:44 13:44

  Ze moeten eens stoppen met consumeren van E948. Klaar.

  Bla
  Bla
  06/02/2016 - 13:48 13:48

  Hoe spreek je dat uit? Mar-kut?

  E.R. Deoz
  06/02/2016 - 14:55 14:55

  Dus het goedkoopste artikel van de meeste supermarkten is eigenlijk een superfood? Nu snel een moeilijke naam verzinnen en al het geld is voor mij!

  comment image

  Binnenkort bij een Marqt bij u in de buurt!

  E.R. Deoz
  Antwoord aan  E.R. Deoz
  06/02/2016 - 14:58 14:58

  Verplichte update.

  comment image

  Hoofdmeester
  06/02/2016 - 15:51 15:51

  Ik heb het artikel gelezen (bij de kapper natuurlijk), maar die hoogleraar is wel bijzonder naief als het op gekloot van de voedselindustrie met voedsel aankomt. Dat doen ze niet, want slecht voor hun imago. Dat de laatste jaren meerdere producenten ontmaskerd zijn als smeerlappen, lijkt bij hem niet bekend te zijn.

  trackback
  10/02/2016 - 22:27 22:27

  […] maakt hiermee half Nederland aan het twijfelen. Voor sommigen is het zelfs al een vrijbrief om door te gaan met fastfood eten. Weten we na al die jaren dat Cup-a-soup niets meer is dan een hoop zout en (kunstmatige) […]

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN