De openbare aanklager in Suriname heeft 20 jaar cel geëist tegen Desi Bouterse. President Bouterse stond terecht wegens de zogenaamde Decembermoorden. Dit is de term die gebruikt wordt voor het martelen en ombrengen van 15 tegenstanders van het militaire regime van Bouterse in 1982. Hij wordt daarbij gezien als medepleger.

Deze gebeurtenis heeft veel impact gehad op Surinamers, zowel in Suriname zelf als in Nederland. Als reactie op deze Decembermoorden heeft de Nederlandse regering de ontwikkelingshulp aan het land bevroren. Er was tegen de militairen die deel uitmaakten van het vuurpeloton gezegd dat het de executie van personen betrof die een coup tegen het militaire regime hadden beraamd.

Verklaring

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), bracht op 14 (hoeveel?) februari 1983 het Decembermoordenrapport uit. Dit is een samenvatting van wat getuigen hebben gezien op de lichamen van de slachtoffers. Het gaat om getuigen die vlak na de Decembermoorden in het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis zijn geweest. De doden zouden er zwaar gehavend uit hebben gezien, waardoor duidelijk is dat ze gemarteld en mishandeld zijn voordat ze werden doorgeschoten. Ook waren de schotwonden bij de slachtoffers aan de voorkant van het lichaam zichtbaar. Dit haalt de verklaring van Bouterse dat het vluchtende coupplegers betrof onderuit. Bouterse is jarenlang bezig geweest om de strafzaak, die in 2007 startte, tegen te houden, maar zonder succes.

 

3

Reaguur dan!

Gewoon even inloggen om te reaguren
avatar
Plaatjes
 
 
 
Audio en Video bestanden
 
 
 
2 Reacties
1 Reacties op reacties
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bobbie rotkopMike de MRoel Zwaar Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Roel Zwaar
Newbie
Roel Zwaar

Noodtoestand in 3…2…1….

Kevin M
Newbie
Kevin M

Schrijf dan gewoon niks. Dit kan ik ook op Nu.nl lezen.

Bobbie rotkop
Actief baasje
Newbie
Bobbie rotkop

Reageer dan niet, dit kan ik ook op nu.nl lezen.
Oh nee, op nu.nl is de mogelijk om te reageren uitgezet, omdat de bezoekers net iets té racistisch werden.