More

  RECENTE POSTS

  Stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen hoeft toch niet vergroot te worden

  Een paar weken geleden heerste er nog blinde paniek bij de kiesraad. Het stembiljet moest namelijk bijna 1m2 groot worden, aangezien er zich 81 partijen hadden aangemeld om komende 15 maart mee te doen met de Tweede Kamerverkiezingen.

  Maar zoals altijd, de soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. De meeste partijen vallen namelijk harder van het denkbeeldige stembiljet af dan blaadjes van de boom in de herfst. Het halen van het vereiste aantal steunverklaringen blijkt voor veel aspirantpartijen een te grote drempel. Zo is het de afgelopen jaren alleen de partij 50Plus gelukt om vanuit het niets de Tweede Kamer in te komen. De overige nieuwe partijen zijn allemaal afsplitsingen van al zittende Tweede kamerleden die uit hun partij zijn gestapt. Denk bijvoorbeeld aan de PVV, maar ook aan Denk.

  Is het overigens erg, dat het zo moeilijk is om deze steunverklaringen binnen te trekken? Nou, wat ons betreft niet. Een kiesdrempel van een zetel of drie/vier lijkt ons sowieso een goed idee, maar op deze manier is dat nergens voor nodig. Daar denken de partijen in kwestie uiteraard anders over. Zo vindt Peter Plasman het systeem van steunverklaringen (die op het gemeentehuis moeten worden ingeleverd) een antieke procedure. De Vrouwenpartij gaat zelfs een stapje verder en vindt het systeem zo oneerlijk dat ze het gaan aanvechten bij het Europees Hof:

  De grote partijen zijn al begonnen met hun campagne en wij moeten nog handtekeningen scoren. Schandalig. Voor een nieuwe partij is het bijna onmogelijk om er tussen te komen

  Aldus Monique Sparla van de Vrouwenpartij. Maar Monique. Joehoe, Monique, we leven in het jaar 2017. Wellicht was het een goed idee om de webside van je partij zo af en toe eens bij te werken. Het laatste nieuws stamt uit 2015, maart 2015! Dat is twee jaar geleden.

  De Niet Stemmerspartij van Peter Plasman gaat, nihilistisch als ze zijn, voor een grafisch minimalistische aanpak. Zonder ruis, zonder zaken die afleiden, maar dus straks ook zonder invulvlakjes op het stembiljet.

  Bij Koningshuishaters van De Republikeinen is het al niet veel beter. Daar blijkt zelfs het uitvoeren van een anti-alias-actie in het logo een te grote opgaaf, laat staan het vereiste aantal steunverklaringen binnentrekken.

  Overigens gaven de meeste partijen niet thuis nadat het AD ze heeft gecontacteerd om te vragen hoe het staat met de voortgang. We weten dus niet hoe het met de bandenplakkerspartij Forum voor Democratie gaat, of bijvoorbeeld VNL van Jantje Roos. Artikel1 van Sylvana Simons gaat in ieder geval één stem krijgen, mocht het lukken om op het stembiljet te verschijnen. Maar er werd niet gereageerd, dus dat zullen we pas binnenkort weten.

  En hoe zit het met al die andere splinterpartijen die ook een poging hebben gedaan om op het grootste stembiljet uit de Nederlandse geschiedenis te verschijnen? Tja, wie zal het zeggen. POKER, eerder door der Webmeister besproken laat haar website naar de facebookpagina verwijzen. En daar gebeurt al enige tijd niets meer. Net als de ook hier eerder besproken eenmanspartij Healty Earth, dat de helft van het Nederlandse grondgebied aan de natuur terug wil geven. Komt alles toch nog goed!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  28/01/2017 - 14:59 14:59

  Toe maar, een kiesdrempel van 4 zetels, ik wist wel dat de reteredactie uit antidemocraten bestond.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN