More

  RECENTE POSTS

  Star Wars: het mysterie van de volgorde ontrafeld!

  Star Wars is een begrip, een heersend cultureel fenomeen dat generaties overstijgt. De discussie over wat de perfecte volgorde is om optimaal van deze films te genieten is al jarenlang gaande. Je hebt het 4, 5, 6, 1, 2, 3-kamp en het 1 t/m 6-kamp. MAAR! Wij hebben EEN TOTAAL ANDER VOORSTEL. Eentje die wel zóveel sense maakt, dat je er haast niet omheen kan. Lees gauw verder!

  Stel dat jij iemand Star Wars laat kijken die er nog nooit van gehoord heeft, iemand uit Noord-Korea of zo. Op welke volgorde laat je de twee trilogieën dan zien? We laten The Force Awakens en Rogue One even tot het einde liggen. Oh, en spoileralert.

  Niet 4, 5, 6, 1, 2, 3

  Het klinkt op zich best logisch om de films in volgorde van uitkomen te bekijken. Dat hebben wij immers ook allemaal gedaan, en dat was prima. Het punt is alleen dat er in de loop der tijd… nogal veel aanpassingen gedaan zijn in de OT (Original Trilogy). Er zijn hier en daar wat lelijke cgi-beesten in gezet, een rare scène met Han en Jabba, maar vooral dat Anakin aan het einde van 6 in ghostvorm opduikt. Voorheen was dat gewoon David Prowse, maar in de nieuwere versies heeft George Lucas de jonge variant erin gemikt. Die werd gespeeld door Hayden “I don’t like sand.” Christensen. Als je die opeens ziet staan als first time viewer, denk je ook van: “Wie is die emoknaap?” Ook weet je dus al dat Padmé een tweeling krijgt en dat Anakin uiteindelijk Darth Vader zal worden. Zonde.

  Niet 1 t/m 6

  Chronologisch gezien zou de volgorde 1 t/m 6 ook niet gek zijn, omdat je dan de gebeurtenisse in de juiste volgorde ziet. Het jammere daaraan is dat je dan de grootste filmontknoping aller tijde al veel te vroeg weet. (“No. I am your father.”) Dat is gewoon waanzinnig zonde natuurlijk, dat moet je in tact laten. Hierbij begin je met drie films barstensvol cgi en nogal intensieve battles vol backflips. Het gevecht tussen Obi Wan en Darth Vader die elkaar in A New Hope een beetje met lightsabers poken, komt dan opeens wel heel sneu over. Dat doet het personage Obi Wan te weinig eer aan.

  Maar wat dan?

  Daar komt ie. De ideale volgorde, ook wel de Machete-volgorde genoemd, is: 4, 5, 2, 3, 6. Maar deel 1, The Phantom Menace dan? Die kijk je niet. WAT! Nee. Die sla je helemaal over. Geen JarJar, sliertzijdank, geen Qui Gon, die toch sterft in die film, en geen irritant klein Anakintje met een stukken oudere Padmé. Je laat de zwakste film van de hele serie gewoon achterwege. Op deze manier word je in 4 en 5 bekend met Luke, Leia en Han, zonder te weten dat Luke en Leia een tweeling zijn. Dat ontdek je dan pas op het moment dat hun moeder Padmé sterft! Stel je voor hoe geweldig díe plottwist zou zijn om mee te maken, zeker als je gezien hebt dat Leia Luke al een dikke pakkerd had gegeven om Han jaloers te maken. Deel 1 kun je altijd naderhand nog eens kijken, als je daar behoefte aan hebt.

  Door deel 2 en 3 na deel 4 en 5 te kijken, leer je een zinvolle hoeveelheid backstory van Anakin Skywalker / Darth Vader en zijn turn to the Dark Side. Dat maakt dan het begin van deel 6 een stuk verrassender, omdat de verhalen van Anakin en Luke zo vergelijkbaar zijn. Dit vinden we de perfecte volgorde waarin je het verhaal geen geweld aan doet, maar toch alle cliffhangers en plottwists op een bevredigende manier ziet.

  En die andere films dan?

  We raden aan om in eerste instantie alleen deze vijf films te kijken voor de ultieme Star Wars experience. Als je de serie dan voor de tweede keer gaat kijken en het verhaal dus al kent, kun je beginnen met Rogue One. Deze film staat in principe helemaal los van de twee trilogieën, maar het zou zonde zijn om met deze film te beginnen. Als je hem gezien hebt, snap je waarom. (Rogue One speelt zich af vlak voor de gebeurtenissen van deel 4, A New Hope.) The Force Awakens kun je dan prima na deel 6 kijken, maar dan ook pas in de tweede ronde, omdat het verhaal in Return of the Jedi mooi wordt afgerond.

  volgorde

  Wat vind jij? Zou jij de films op deze volgorde bekijken als je ze nog nooit gezien had of aan iemand moest laten zien die ze voor de allereerste keer ziet?

   

  1 1 stem
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  13/06/2017 - 11:31 11:31

  “I don’t like sand”

  Wormsign!

  Wtrdk
  Lid
  13/06/2017 - 11:42 11:42

  Ja maar, Rogue One is toch voor A New Hope?

  bla
  bla
  Antwoord aan  Wtrdk
  13/12/2017 - 21:05 21:05

  Terra’s plaatje is van voor Rogue One, soort oud nieuws revisited.. Maar dat past hier dan wel weer bij..

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  13/06/2017 - 12:28 12:28

  Dat Spock zichzelf ontmoet in de 2009 reboot film, is ook een niet te verteren tijdreisparadox.

  Jokkebrok
  13/06/2017 - 12:53 12:53

  Welke volgorde je ook kiest, zorg dat je voor 4, 5 en 6 de ‘Harmy’s despecialized edition’ opzoekt.

  Møhammed Said al Sahaf
  13/06/2017 - 16:49 16:49

  Ik háát hobbits.

  Weirdoinventor
  Lid
  13/06/2017 - 18:25 18:25

  “Het jammere daaraan is dat je dan de grootste filmontknoping aller tijde al veel te vroeg weet. (“No. I am your father.”) Dat is gewoon waanzinnig zonde natuurlijk, dat moet je in tact laten.”

  Advies voor first time viewers, zo opgeschreven dat het niet meer uitmaakt dat de films het niet spoilen omdat het advies het al doet.

  Niet dat de deadline op spoilers voor de orig-trig niet allang verstreken is, maar als je er dan toch rekening mee wilt houden…

  Bismarck
  13/06/2017 - 21:52 21:52

  Het wordt wel eens tijd voor een goede big budget Dune filmserie.

  Ralf
  Ralf
  Gast
  13/06/2017 - 23:45 23:45

  Onzin, gewoon alles chronologisch kijken. Maar dan ook alles!

  Episode I: The Phantom Menace

  Episode II: Attack of the Clones

  The Clone Wars

  Clone Wars (serie)

  The Clone Wars (serie)

  Episode III: Revenge of the Sith

  Star Wars Rebels (serie)

  Rogue One

  Episode IV: A New Hope

  Episode V: The Empire Strikes Back

  Episode VI: Return of the Jedi

  Episode VII: The Force Awakens

  Episode VIII: The Last Jedi

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Ralf
  14/06/2017 - 09:50 09:50

  En vooraf alle old republic spellen spelen.

  Dani
  Dani
  Gast
  Antwoord aan  Ralf
  21/05/2018 - 15:13 15:13

  En daar ergens tussen moet ook “Solo” nog gekeken worden

  Aart Staartjes
  Aart Staartjes
  Gast
  04/10/2020 - 08:17 08:17

  Thanks voor de spoilers in t advies, omdat je dan niet gespoilled wordt tijdens het kijken. Wie is je doelgroep dan van deze teksten? Kanonnen

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN