More

  RECENTE POSTS

  Sriracha, move over! Here is Lao Gan Ma

  Zoals jullie allemaal weten is ondergetekende een absolute Sriracha-fan. Als er een vacature voor Sriracha-ambassadeur zou zijn, waar dan ook ter wereld, zou ik absoluut solliciteren. Daarnaast is Sriracha de redder van meerdere Vretecool-feuilletons.

  Sriracha past namelijk vrijwel overal bij en alles wordt beter met Sriracha. Je zou haast denken dat er geen betere saus op aarde is. Maar ik heb zojuist mijn eerste potje Lao Gan Ma opengetrokken en moet mijn mening over Sriracha bijstellen. Okay, het is nog steeds één van de beste sauzen ter wereld, maar Lao Gan Ma doet een aardige poging om Sriracha van de troon te stoten.

  Maar wat is Lao Gan Ma dan? Hoor ik jullie vragen. Lao Gan Ma is eigenlijk niet echt een saus zoals we sauzen kennen. Maar in China zie je meer op deze manier samengestelde sauzen: droge ingrediënten die gemengd worden met olie. Lao Gan Ma is sojaolie met chilipepers, gefermenteerde zwarte bonen, sichuanpeperkorrels, zout, peper en mononatriumglutamaat (zoals in bijna alles wat uit Azië komt). Het bijzondere aan deze saus is dat de pepers, chili’s en zwarte bonen zo knapperig zijn als uitgebakken spekjes en het geheel heerlijk pittig is, zonder dat er melk achter de hand gehouden moet worden.

  Lao Gan Ma heeft de maakster, Tao Huabi, overigens geen windeieren gelegd. Als straatverkoopster kreeg ze het in 1996 voor elkaar om met een handjevol mensen de saus te gaan produceren. Inmiddels werken er 4000 man bij Lao Gan Ma en wordt Tao de hottest grandma van China genoemd en dat komt aardig in de buurt met een geschat vermogen van 1 miljard dollar. Dan kan er best een Bentley Bentayga af.

  Maar goed, Lao Gan Ma dus. Vanavond heb ik het door een pasta gedaan, maar ook op geroosterd vlees of zelfs op een patatje (frietje voor de zuidelijke lezers) met kan dit niet anders dan briljant zijn. Laat je niet voor de gek houden door die chagrijnige Chinees (Tao Huabi, die geen enkele reden heeft om chagrijnig te zijn) op de verpakking; dit is Briljant met een hoofdletter B. Lao Gan Ma! Onthoud die naam en koop zo snel mogelijk een potje bij de dichtstbijzijnde toko!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  09/10/2018 - 20:07 20:07

  Geef nog steeds de voorkeur aan sambals (veel meer variatie), maar sriracha is wel handig voor koken. Maar ga morgen ook maar ff langs de toko voor lao gan ma. Dnak!

  horrorneefje
  Antwoord aan  Monade
  09/10/2018 - 21:49 21:49

  Koken met sambal kan toch best? Niet laten verbranden, denk ik dan?

  Ik ben geen keukenprins overigens, maar ik ik maakte onlangs nog zelf kokos-sambal. Heel simpel, maar wel lekker.

  Mijn batch zelfgemaakte anderhalve maand lang gefermenteerde sriracha-achtige saus van gewone rode pepers met gember, natuurlijk knoflook, palmsuiker, wat zout, wat madame jeanetjes, beetje korianderzaad en cardamom (let op: na drie-vier weken tyfusbitter (!), maar dat komt goed, gewoon door laten pruttelen, malen en zeven, en daarna kort verhitten om de melkzuur bacteriën te killen, beetje goeie appelazijn, klaar) mag er ook best wezen. Ik vind ‘m mild, vrienden rennen naar de kraan, en ik zeg dan nooit niks over melk, yoghurt,of ijs, want grappig.

  Volgende project wordt een hete zoete mango chutney met lemon habaneros en andere gele pittigheid. Ik ga de zooi hier kopen denk ik: https://shop.westlandpeppers.com/nl/product-category/verse-pepers/

  /totale neersabelkritiek en/of tips altijd weklom

  horrorneefje
  Antwoord aan  Reet
  09/10/2018 - 22:19 22:19

  Okidoki! Zit zelf nog in de experimenteer fase hoor, resultaten behaald in het verleden etcetera, maar ik schraap wat bij elkaar voor je.

  Tip 1: draag een veiligheidsbril als je ‘open’ blendeert, dus niet in een keukenmachine. Heed my words. En handen wassen vóór je gaat pissen, anders komt er nog meer gezeik van.

  Monade
  Antwoord aan  horrorneefje
  09/10/2018 - 22:29 22:29

  Koken met sambal kan toch best?

  Jawel, maar sriracha is handig voor een vloeibaar kneepje ongecompliceerd pittigs, voor als je iets makkelijk en snels wilt laten hachelen en in je kauwla wilt rammen. Dat moet ik reet beslist nageven.

  Zelf fermenteren is leuk. Ik heb vorig jaar mijn onherroepelijke neergang naar de middelbare leeftijd gevierd met een fermentatiecursus bij een lokale foodkunstenares. Mijn aanrader: leer kimchi maken. Is overheerlijk & is in het land van Regge en Dinkel niet kant en klaar te krijgen.

  Mango chutney is ok. Meerdere varianten geprobeerd, maar niet mijn smaak. Ik heb zelf onlangs een literpot gemaakt, waar ik nog héél lang mee ga doen.

  Tip 1: draag een veiligheidsbril als je ‘open’ blendeert,

  Reken maar van yes. Ik heb sambal leren maken van een Indische dame, en wij gebruikten gewone milde pepers van de markt, maar zelfs die veranderden bij bewerking in vonken uit de hel.

  Ik hoop dat Bas Taart weer snel op de been is. Hete pepers kweken en ermee experimenteren is blijkbaar zijn hobby, en hij is er blijkbaar behoorlijk goed in.

  /Retecool: van sjokblog autoblog tot kookclubje. Van alle markten thuis.

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Monade
  10/10/2018 - 10:55 10:55

  Ik had taart voorzien van wat reaper zaadjes. Die eerste peper proefde hij zonder na te denken.

  horrorneefje
  Antwoord aan  Monade
  10/10/2018 - 19:45 19:45

  Nice! @Reet: Ik denk dat ik er eerdaags een keer een forum post van bak. Dan kan Monade foodback geven op mijn werkwijze als ‘ie wil, en misschien zelf wat recepten delen? Als je het leuk vind hoor. Leer ik er zelf ook nog wat van…. Met Sambal maken doe ik namelijk ook maar wat, heb het niet geleerd van een meesteres in die keuken. Dan kan Reet er later een best-of post van maken, ofzo?

  Oh ja ook te gek, vooruitopend op dat alles: chilivlokken en sesamzaad samen roosteren (pas op, slaat hard op je longen!), en in de vijzel fijnmaken, voor pittige Gomasio. Lekkor!

  horrorneefje
  Antwoord aan  horrorneefje
  10/10/2018 - 19:54 19:54

  Oh ja, en dan gaan we natuurlijk naar de enige echte Reteheet saus streven, en marktleider worden. En dus Bentley rijden, of iets anders.

  Monade
  Antwoord aan  Monade
  10/10/2018 - 15:18 15:18

  Vanmiddag een potje gehaald; kost €1.75 voor het instapmodel. Er zijn veel klonen, dus hoed u voor namaak: koop het potje met de chagrijnige Chinees. Verder alles wat reet zegt, knapperig en mild scherp, met een overweldigende geur van gefrituurde uitjes, maar wél een sterke bijsmaak van vis (dat zal een Rotterdammert er niet van af proeven. Gelukkig geen oliebijsmaak(*)). Ik zie mogelijkheden: het opleuken van snackbarvoer en matige worstproducten, bijvoorbeeld.

  Dnak O Grote Leider!

  (*) Hahah only serious. Als je mosterdzaadjes te lang aanbakt, smaakt je handgemaakte curry naar motorolie.

  stuurbaard bakkebaard
  stuurbaard bakkebaard
  31/10/2018 - 18:30 18:30

  Toch maar een potje gaan halen… Rete lekker die sambl.
  Maar als je een keer in eindhoven bent moet je voor de aardigheid eens binnen lopen bij sang lee super store. Vragen om sambal extra heet. (valt reuze mee) Die zit in een potje voor een euro of vier en staat tussen de snacks in de koeling. Dit is ook de sambal die hun standaard serveren. Ik vind m lekkerder dan siracha.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN