More

  RECENTE POSTS

  Retecool’s Zalige Kerst Kneiters 2021: Postie – Ik Denk Niet Dat Ik De Kerst Mis

  De ijzeren combinatie van Popmuziek en Kerst is denk ik in de vroege jaren zestig begonnen met een oerknal getiteld A Christmas Gift for You from Phil Spector. Een spetterende collectie up-beat Kerstmis traditionals door hippe jongeren, waarbij het lastig stilzitten is. Dit album is in feite een blauwdruk van wat je al jaren in de aanloop naar Kersttijd mee doodgegooid wordt op commerciële radiozenders.

  Zeker vanaf de jaren 80 is het hard gegaan, en zijn de traditionele Kerstliedjes compleet vervangen door nieuwe kerstklassiekers in het popgenre: Wham, Mariah Carey, Chris Rea, Band Aid, u kunt het lijstje intussen wel dromen. Het vreemde echter is dat deze ontwikkeling helemaal aan Nederland is voorbij gegaan. We horen natuurlijk wel de Anglo-saksische kerstpophits, maar zelf heeft ons land vrijwel geen moderne Kersthits voorgebracht. De enige die ik kan bedenken is de Eenzame Kerst van André Hazes, die in het eerste jaar van Retecool’s Kerst Kneiters gelijk met eerbied is besproken.

  Maar die tijd ligt gelukkig achter ons met de komst van onderstaande instant kerstklassieker van het verschijnsel Postie, die al lange tijd erg actief is op de interwebs. Postie zegt het gewoon zoals het is: Kerstmis is gewoon kut. Maar lekker ironisch verpakt hij deze boodschap is een fijne kerstvideo met fijne kerstmuziek, dus dat is lekker verwarrend. Postie is denk ik anti-pro kerst, je zou kunnen zeggen genuanceerd. In de jin-jang wereld is dit natuurlijk de dualiteit, waarin alles een goede en een slechte kant heeft. Enfin, het fijne is dat iedereen eruit kan plukken wat-ie zelf wil horen, en kunnen we dus stellen dat hier sprake is van kerstmuzikaal populisme. En daarom denk ik dat dit nog eens heel groot gaat worden.

  De hele Retecool’s Zalige Kerst Kneiters serie van 2014, 2020, 2015, 2016, 2021, 2017, 2019 èn 2018 zien? Dat kan. We hebben namelijk alle Kerst Kneiters van de afgelopen acht jaar gebundeld en in een oogverblindend vrolijk kerstpapiertje gepakt, en dat cadeautje van ons aan u kunt u hier uitpakken! Hoe hard heerst dat dan!

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN