More

  RECENTE POSTS

  Retecool’s Zalige Kerst Kneiters 2014 – André Hazes – Eenzame Kerst

  “Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren.
  De straf die ik verdiend heb zit ik uit.
  Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin.
  Want jij viert nu kerstfeest met een ander”

  Dit was in 1976 de grote doorbraak van een nog jonge André Hazes, en één van de weinige moderne Nederlandstalig Kerstkneiterts. Maar wat me al bijna 40 jaar zo stoort aan dit nummer is de enomre gemiste kans in de tekst in de laatste regel hierboven, namelijk de term “een ander”. Dat is natuurlijk een joekel van een cliché in de Hollandse Hits geschiedenis, een verwijzing naar de dreiging van een derde persoon in een driehoeksverhouding, maar hier had André natuurlijk moeten zingen van “die ander”. Dat zou zoveel meer beladen geweest zijn, zoveel meer drama hebben opgeroepen. Helaas koos Hazes voor het onbepaalde “een ander”, alsof de vrouw die hij toezingt een willekeurige toyboy achter de McDonald’s balie heeft opgepikt voor wat anonieme Kerstseks, om op Tweede Kerstdag doodleuk weer gedumpt te worden. Terwijl het meer expliciet bepalende “die ander” direct suggereert dat er al een tijdje lang wat aan de hand is. Dat er hier sprake is van recidivistisch vreemdgaan. Dit roept direct beelden op van dure relatietherapie, dat veel geld heeft gekost maar uiteindelijk niks uithaalde, want iedere keer weer zocht je die gladjakker weer op als ik even m’n rug had gedraaid. Dit is niet zomaar een avondje seks om de seks. Dit is met een snoeihard gestrekt been het huwelijk op de klippen jagen. Voelt u dat er zoveel meer drama schuilgaat achter “die ander” vergeleken met “een ander”? Corry van de Rekels snapte dat al in 1971 in haar megahit “Huilen is voor jou te laat“, waarin ze de onsterfelijk regel zong: “Maar je ging toch steeds weer naar die ander heen” Al is dat “heen” op het einde dan wel weer een beetje lelijk. Jammer gewoon. Maar ik snap dat het voor het ritme hier noodzakelijk was. Hazes had zijn tekst zonder problemen kunnen omgooien: “Want jij viert nu kerstfeest met die ander” Hazes was dan in het lied hoegenaamd het slechte pad op gegaan om wat geld voor het gezin bij elkaar te scharrelen, maar nee: die slet bleef maar aanpappen met die Maserati gladjakker van verderop, al had ze nog wel op het graf van haar onlangs overleden Cavia gezworen dat nooit meer te doen. Kansloos ben je dan als hardwerkende man, en al helemaal als je achter de tralies zit. Jammer dat Hazes deze subtiele verbetering niet zag, maar dat zal de carrière van de beste man wel niet noemenswaardig geschaad hebben.

  De hele Retecool’s Zalige Kerst Kneiters serie van dit èn vorig jaar zien? Deze tag laat ze allemaal zien.

  https://www.youtube.com/watch?v=NDD0wFrX6R0

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  wildplasser
  wildplasser
  26/12/2014 - 16:14 16:14

  Het ligt iets subtieler: de ik-persoon zit in het gevang en berust in zijn lot.
  Wat er buiten gebeurt weet ie niet echt, maar hij heeft wel een idee.
  “die ander” heeft ie nooit gezien, heeft ook geen naam, dus is het “een ander”.
  Hij vindt het allemaal wel goed, hij weet dat de dingen soms zo gaan.

  Illuminatus Magnus
  26/12/2014 - 16:29 16:29

  Tekstanalyse loslaten op André Hazes is alsof je het claire obscure in de tekening van je 3-jarige nichtje kritisch gaat waarderen. De man kon niet rijmen, had het gevoel voor metrum van een herdershond, koos altijd vreselijk foute liedjes van buitenlandse origine (ja, Hazes is The Original Kutkofferaar) en zong die dan met jankende uithalen die zo door huisvrouwen en corpsballen gelijk gewaardeerd worden. Het is kut, kut, driewerf kutmuziek, nog niet eens waard om in de gemetselde open haard van Joke en Frits gemieterd te worden.

  BIokhuthypotheek
  BIokhuthypotheek
  Gast
  26/12/2014 - 16:33 16:33

  [i]”Jammer dat Hazes deze subtiele verbetering niet zag, maar dat zal de carrière van de beste man wel niet noemenswaardig geschaad hebben.”[/i]

  Inderdaad, hij is financieel behoorlijk bemiddeld geworden en sommige mensen zitten – wellicht uit afgunst – op een marginaal blog stukjes te schrijven over ‘s mans incapabelheid.
  Let wel: ik ben GEEN Hazes-fan maar dat inspiratieloze gezeik op alles wat niet in het eigen straatje past wordt wel erg…en daar laat ik het wel bij.
  Erg is een afdoende kwalificatie.

  BIokhuthypotheek
  BIokhuthypotheek
  Gast
  26/12/2014 - 16:35 16:35

  Wat dat betreft heb ik mateloos veel meer respect voor een McHollander: die zet tenminste z’n eigen muzikale geneuzel online.
  Anderen kunnen daar dan ook op gaan zitten afgeven. Wat staat er (muzikaal) online van de Webmeisters en de Flepzors?

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  26/12/2014 - 17:24 17:24

  Blok! Huiswerk-opdracht:
  neem alles, dus ook het leven, niet zo serieus.
  (en wij hebben ook repsekt voor Mc, gna gna)

  Ome Mc
  Lid
  26/12/2014 - 19:11 19:11

  Hey, heeft Blok m’n oude kerstliedje zitten luisteren?

  Hangmat
  Lid
  27/12/2014 - 00:27 00:27

  Goede analyse , al wil ik erbij zeggen dat het hazes waarschijnlijk weinig boeide met wie zijn vrouwtje nu het kerstfeest vierde. Sterker nog: hij had waarschijnlijk geen flauw idee. De goeierd. Hoe oneerlijk dat juist hij moest brommen!

  Nijnebrein
  Nijnebrein
  Lid
  27/12/2014 - 00:54 00:54

  Zij had gewoon een hele meute minnaars. Een (1) van die and’ren…

  BIokhuthypotheek
  BIokhuthypotheek
  Gast
  27/12/2014 - 00:59 00:59

  Nee, Mc, dat kon ik niet aan!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN