Voor sommige mensen is Kerst een gevecht om het bezoek na een niet al te lange, maar nog net sociaal acceptabele tijd weer de deur uit te krijgen, of, als je een schoonmoeder als de mijne hebt, om hun komst op voorhand al met alle middelen te voorkomen.

Maar er zijn ook mensen voor wie tijdens Kerstmis de eenzaamheid extra pijnlijk voelbaar is, en in toenemende mate geldt dat voor tieners, zo had de Stichting Humanitas voor ons uitgezocht. “Eenzaamheid is een groeiend probleem onder jongeren. Bij eenzaamheid denken we aan ouderen die met Kerst alleen thuis zitten. Maar je kunt eenzaam zijn en je ouders om je heen hebben”, zo schrijft Humanitas op haar site. Jawel, alleen en eenzaam zijn verschillende dingen. Dat je gewoon even géén zin hebt om met de hele familie Home Alone I tot en met IV te kijken, en even gaat gamen op je kamer. “Joehoe, Webbie, kom nou gezellig beneden, Home Alone I begint zo!” “Nee gofferdomme laat me gewoon effe met rust, en effe lekker een computerspelletje doen, ik kom zo wel weer naar beneden als we gaan vega-gourmetten, tenminste als die achterlijke kut TOP2000 niet aan gaat.” “Webbie, ik wil dat je nú naar beneden komt en als de sodemieter gezellig gaat doen!!” Ja, dit zijn de momenten dat je je als tiener erg eenzaam voelt. Schijnt. Heb ik wel eens gehoord. Van vage kennissen.
Indirect is het volgens Humanitas de schuld van al die moderne social media, die enerzijds kunnen bijdrage aan sociale contacten, maar tevens ervoor kunnen zorgen dat kinderen slecht IRL sociale vaardigheden ontwikkelen.

De hele Retecool’s Zalige Kerst Kneiters serie van 2014, 2015 èn 2016 zien? Deze tag laat ze allemaal zien.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties