More

  RECENTE POSTS

  Retecool Universiteit voor Nutteloze Wetenschap: Wat gebeurt er in een vaatwasser

  Ondergetekende heeft een onbeschrijfelijk grote hekel aan afwassen. Wellicht is deze blinde haat gevoed door het feit dat ik al vanaf jonge leeftijd verziekt ben met een vaatwasser. Afwassen was dus geen dagelijks ritueel in huize Reet. En ook al willen milieufreaks je anders doen geloven: EEN VAATWASSER HEERST! Des te interessanter dus om te weten wat er nou precies gebeurt in een vaatwasser. Hoe komen we daar achter? Heel simpel, door een GoPro-cameraatje in een vaatwasser te prikken, de vaatwasser in te laden met vuile vaat en de boel aanzetten. Weet u dat ook weer…

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  15 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  15 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Der Webmeister
  Beheerder
  02/06/2014 - 17:00 17:00

  ik had een filmpje van anderhalf uur verwacht

  biermeester
  02/06/2014 - 17:06 17:06

  Wat web zegt. En een of ander klein dier in de machine.

  L B
  L B
  Beheerder
  02/06/2014 - 17:23 17:23

  Volgende week: wat gebeurt er in een magnetron

  vivagijntje1994
  02/06/2014 - 17:28 17:28

  “Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld vier keer meer energie, dan een afwasbeurt met de hand. Vanwege dat hogere energieverbruik, is een vaatwasser minder milieuvriendelijk.'”
  Aldus Milieu Centraal.

  Ik geloof er eerlijk gezegd helemaal niets van. Mijn superduper A wasmachine gebruikt 11 (!) liter water en iets meer dan een Kwh per afwasbeurt. Daar kan ik het zelf niet voor doen. Wie was ter in hemelsnaam af in een “teiltje”? De meeste mensen zonder afwasmachine (bestaan ze nog?) wassen af onder een stromende hete kraan. En terecht, anders krijg je de vette zooi, aangekoekte borden en opgedroogde koffiebekers en glazen nooit goed schoon. Bovendien, niet onbelangrijk, kost het geen moeite, kun je lekker gaan zitten, drogen je handen niet uit en hoef je geen theedoeken te wassen en te drogen (in de wasdroger, wat denk je dat dat kost aan enegie)

  Dus ja, afwasmachines heersen.

  Net jarig geweest
  Net jarig geweest
  Gast
  02/06/2014 - 17:36 17:36

  Nou, ik weet niet wat voor aftands kreng dat is waar ze die camera in gehangen hebben, maar zo werkt mijn vaatwasser niet hoor. Ik zie geen zwenkarm, ik zie geen sproeiers van onder/boven/opzij, dit is gewoon een hele rare vaatwasser.

  Dus nou weet ik het nóg niet. En oh ja: vaatwassers heersen inderdaad, en “Milieu Centraal” lult uit z’n nek. Ik daag je uit om de vaat hier te komen doen en minder energie/water te gebruiken dan mijn vaatwasser doet.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  02/06/2014 - 17:41 17:41

  en je GoPro weer helemaal schoon… ook mooi meegenomen.

  biermeester
  02/06/2014 - 18:06 18:06

  @Ome reet

  Als je je broek gaat wassen, stop dan ook gelijk een gopro in de wasmachine!

  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  02/06/2014 - 19:42 19:42

  Ik was gewoon nog old school af met een teiltje (5ltr) en dat één keer per dag (voor twee personen). Wel spoel ik voor, maar dat is hooguit nog eens vijf liter per dag.
  De meuk die je in de vaatwasser pleurt is veel erger dan het water- of stroomverbruik. Het enige wat ik kan bedenken als goed argument voor een vaatwasser, is dat binnen een bedrijf het goedkoper is dan personeel. Al vind ik dat zelf een ruk argument. Alsof de winst van een bedrijf belangrijker is dan het milieu…

  Puh!
  Redacteur
  02/06/2014 - 22:03 22:03

  .
   photo douche.gif

  N=1
  N=1
  Lid
  02/06/2014 - 22:20 22:20

  En WIE heeft er licht in z’n vaatwasser?

  biermeester
  02/06/2014 - 22:44 22:44

  @N=1

  Wanneer je de koelkastdeur sluit, gaat het lichtje daar uit en in de vaatwasser aan.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  03/06/2014 - 08:28 08:28

  Nu nog een GoPro in andere holtes.

  /u mag het zeggen

  majava, ook hier.
  03/06/2014 - 14:23 14:23

  Ik doe m’n afwas in een emmer. 10 liter water en dan nog wat spoelwater. Met water wint de vaatwasser het, maar dat wist ik al. Alleen is die kilowattuur stroom natuurlijk niet gebruikt, dus ik bespaar zeker wel. En ik ga er niet meer door eten, sterker nog, ik zal wat minder spek van het bankhangen krijgen.

  Maar dat doe ik allemaal niet omdat ik denk dat ik zo nobel ben. Ik doe het omdat ik een vaatwasser heb die een simpele maar dure reparatie nodig heeft en die stel ik wat uit.

  Ik hou niet zo van ongenuanceerd milieu-bashen, net zo min als dat ik moraliserend ge-groentoeter accepteer. De gasten die bijvoorbeeld elektrisch rijden kut vinden en steevast met de productie van die batterijen en what else komen, hoor je nu niet over de productie van het afwasapparaat. En vaatwassers zijn ook niet van de duivel. Ze zijn inmiddels berezuinig. Kan een topic als deze niet zonder edet-achtig gedoe?

  Bismarck
  03/06/2014 - 14:55 14:55

  “De meeste mensen zonder afwasmachine (bestaan ze nog?) wassen af onder een stromende hete kraan.”

  Heb je daar onderzoek naar gedaan? Ik was gewoon af in een bakje. Kost misschien 3 liter warm water (dus ja je verbruikt waarschijnlijk meer dan 4 keer zoveel energie, omdat je het water elektrisch opwarmt, terwijl ik dat met mijn HR++ combiketel doe). Onder de hete kraan afwassen heb ik nog nooit iemand zien doen. Lijkt me ook onverstandig, want dan verbrand je je klauwen. Verder droog ik mijn theedoeken (gemiddeld 1 per 2 maanden) gewoon net als al mijn was op een waslijn en niet in een droger (want dan moet je het daarna strijken, kost ook weer tijd en energie).

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN