Ja, dat was afgelopen week wel even een relletje natuurlijk. Voor het Oekraine-referendum dat op 6 april 2016 gehouden gaat worden over de vraag of Nederland helemaal voor of tegen het Associatieverdrag met de Oekraine moet zijn was een subsidieregeling bedacht. En die was zo ingericht dat zoveel mogelijk geld bij zoveel mogelijk verschillende partijen zou komen om het referendum te promoten en niet zoals bepaalde roze buren hoopten dat er een pot van 2 miljoen bij hen achter de deur gezet zou worden. Nu hadden ze wel via twee entiteiten een aanvraag ingediend voor 50k zodat ze nog tenminste een ton uit de pot zouden kunnen snoepen.

Maar, helaas kinderpindakaas, dat ging niet helemaal van een teflon dakje zoals ze hadden gehoopt. Nu kan er nog ongeveer twee weken lang gratis geld gevraagd worden. Vandaar voor iedereen die voor 2 maart nog een aanvraag wil doen en óók voor díe mensen die begrijpend lezen op de basisschool overgeslagen hebben nu een Retecool helpdeskaflevering “hoe vraag ik succesvol subsidie aan”.

Uw eerste gedachte zal zijn om uw armen in de lucht te gooien en schreeuwend van plezier rondjes te gaan rennen door het huis ondertussen “LALALALALALALALALAGELD” uitkraaiende, tot u uitglijdt en door het raam naar buiten dondert. Doe dit niet. Zoals wel vaker op Retecool, Blijf Rustig!

Watskeburt?!?

Allereerst, wat is er nu gebeurd? Geenpeil (een samenwerking van GeenStijl, het Bugercomité-EU en het Forum voor Democratie) heeft met het ophalen van 427.939 handtekeningen een referendum geregeld op 6 april 2016 over het associatieverdrag tussen de Oekraïne en de EU.

Waarom dan opeens lalalalageld?

Voor dat referendum moet natuurlijk bunkerharde promotie gemaakt worden en daarvoor heeft de roverheid een potje van 2 miljoen kneiterharde eypo’s klaargezet voor u, de betrokken burgers. Er is een volstrekt onafhankelijke referendum commissie in het leven geroepen die het referendum inhoudelijk hosselt en verder de subsidie verdelen moet. Hoe de subsidieregeling werkt leest u HIERRRR. De PDF’s met de exacte regels voor rechtspersonen en natuurlijke personen staan dan weer hier.

Keiharde knakenpegels
Keiharde knakenpegels

Als natuurlijke persoon krijg je tot 5000 euro, als rechtspersoon tussen 5000 en 50.000, afhankelijk van hoeveel pegels je denkt nodig te hebben. We pakken voor het gemak even de aanvraagprocedure voor rechtspersonen, want niemand van jullie komt natuurlijk z’n warme bedje uit voor 5000 euro of minder.

Je moet even kiezen of je VOOR, TEGEN of Zwitserland neutraal bent, waarna je even moet omschrijven wat je dan gaat doen met het geld om dat plan daarna met wat onderbouwing op het formulier te kalken en aan de referendumcommissie te sturen.

Maar welk formulier? Kom op, vertel alles, niet te snel, desnoods betalen we bij!

Hohohohoho, wat zeiden we nou in het begin? Blijf! Rustig! Ok, pak even allemaal het aanvraagformulier erbij en de toelichting (2 losse PDF’s).

Bij de hand? Mooi. Beginnen we even van boven af aan bij het formulier. Onderdeel 1 is redelijk helder, kort samengevat “WIE BEN JE”. Dan onderdeel 2, aan welke kant je staat. Dan het meest relevante onderdeel, WAT je gaat doen. Je splitst dat in verschillende afzonderlijke activiteiten (of je doet 1 grote activiteit) en legt dan uit hoe en wat.

Belangrijk daarbij is dat je heel goed uitlegt wat je gaat doen. Dat staat ook in de toelichting namelijk:

Voor het beoordelen van uw aanvraag is het belangrijk dat u de activiteit zo nauwkeurig mogelijk omschrijft. (…) Indien u meer tekst wilt opnemen dan op dit formulier mogelijk is, dan heeft u de mogelijkheid een bijlage mee te sturen.

Dat tuig begon een subsidieaanvraag te schrijven, ongeinspireerde bagger, dat had niets met promotie van een referendum te maken.
Dat tuig begon een subsidieaanvraag te schrijven, ongeinspireerde bagger, dat had niets met promotie van een referendum te maken.

Dat vakje wat op het formulier staat is natuurlijk leuk, maar je krijgt heus niet 50.000 euro lalalalageld door 14 regels in te vullen. Als je 5014 euro aanvraagt voor een 100.000 folders, fine, maar als je serieus geld wil moet je ook serieus uitleggen WAAROM je dat wilt hebben. Dus tip van de redactie, ga niet lopen janken dat je allemaal je vette plannen niet in het vakje kon krijgen en nu “opeens” projectplannen moet maken. Dat was namelijk als het goed is de basis op grond waarvan je het formulier was gaan invullen. Een concreet uitgewerkt plan. En met dat in de hand ging je dat formulier invullen. Lijkt ons althans.

Zelfde met het kopje E4, omschrijving begrotingsposten.

U moet een gespecificeerde begroting indienen.

Dus niet denken dat je omdat je je krabbel gezet hebt gewoon recht hebt op dat geld, er moet beoordeeld worden of je op de juiste wijze gebruik wilt maken van een deel van het potje waarmee -iedereen- het referendum kan promoten.

Overigens kan het zijn dat je aanvraag “onduidelijk” is, dan krijg je een verzoek om verduidelijking. Liever heb je het meteen goed geregeld. Toch?

Ondertekening

Dan, ten aanzien van die krabbels, want we zijn al bijna aan het eind van het formulier. Belangrijk om te beseffen is dat u, de betrokken burger, een formele aanvraag indient namens een entiteit voor een subsidieregeling. Een van de cruciale dingen die gecheckt moet worden is of u wel echt namens die partij mag optreden. Dat staat zo ook uitgelegd in de toelichting:

De ondertekenaar van de aanvraag dient bevoegd te zijn om namens de rechtspersoon op te treden. Dit dient ondubbelzinnig te blijken uit het bijgevoegde uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel.

Let even op het woordje “ondubbelzinnig”. Dus als, zoals bij een stichting te doen gebruikelijk is, de bestuursleden gezamenlijk bevoegd zijn en niet ieder voor zich in verband met de aansprakelijkheid van het gehele bestuur, dan staat er op het KvK uittreksel iets in lijn met “Gezamenlijk bevoegd – zie statuten”. Nu hebben wij het vermoeden dat “gezamenlijk bevoegd” gecombineerd met 1 krabbel van 1 bestuurslid niet hetzelfde is als ondubbelzinnig. Dus zijn een flinke smak aanvragen teruggestuurd met “incompleet” erop gestempeld.

Ook een tekening.
Ook een tekening.

Niet zo’n heel lastig verhaal, uit 1 krabbel blijkt dus mogelijk niet dat de entiteit op juiste wijze vertegenwoordigd wordt. Dus gewoon even machtiging bijvoegen namens het bestuur en je bent helemaal het mannetje. Eitje toch?

Maar, Retecool, WAAROM is dat zo belangrijk dat een aanvraag compleet is? Nou, dat komt omdat de meeste subsidieregelingen werken op basis van een “wie het eerst komt, wie het eerst subsidie wegpist maalt”. Om te voorkomen dat iedereen 14 seconden na het openstellen van de subsidie een pro-forma verzoek indienen gaat en de rest later wel zal aanvullen is de dag van ontvangst (en de plek in de rij voor geld) afhankelijk van het moment dat je aanvraag compleet is. Zou oneerlijk zijn om iemand een week extra te geven om het te onderbouwen dan een ander.

Dus als jij niet aantoont dat je namens de organisatie optreden mag dan moet je achteraan aansluiten. Lees daarvoor even HIER artikel 6, vierde lid en artikel 9.

Tot zover de formaliteiten. Best simpel he? Als je tenminste een beetje leest. Nou, dan duw je ze in een envelop of in een emaille en hengst ze naar de referendum commissie, per adres Pels Rijcken Drooglever Fortuijn. Ja, de Landsadvocaat. Waarom die dan? Dat kost zeker kneiter veel geld en duur en boehoe en zonde van de uurtje factuurtjes! Neen. Die leveren alleen een notaris die noteert WANNEER een aanvraag precies binnen was en/of compleet. Dan is in ieder geval daar NUL discussie over, want een notaris heeft dat vastgesteld. Hoe we dat weten? Gewoon navragen. Assumption is the mother of all fuckups. Gewoon slim dus, de cie heeft z’n eigen team die de aanvragen bestudeert en (anoniem) aan de commissie voorlegt ter beoordeling, procedures over de ontvangstdatum komen er nu in ieder geval niet.

Geld verbranden

Subsidie moet zwemmen
Subsidie moet zwemmen

En dan komt het leuke moment. Ze wijzen je aanvraag toe en maken 80% op je rekening over. (tenminste, we gaan er vanuit dat je inhoudelijk een plan ingeleverd hebt dat hout sneed) Je kunt dan meteen beginnen met alles bestellen en regelen wat nodig is. Oxazepam voor Jan Roos en een mooi roze dwangsom dwangbuisje, 14 flessen Henderick’s en een kuub komkommer, want uw redactie heeft tijdens het bloggen dorst als een volwassen pony.

Je blogt dan dus hier en daar wat vóór aldan tégen danwel regelt gewoon neutrale aandacht voor dat hitsige referendum. En dan blijf je gewoon subsidie opbranden tot het bedrag op is, of het 6 april 2016 is om 21:00, want dan sluiten de stembussen en boeit het geen fuck meer. Whichever will come first.

Stukje verantwoording naar de commissie toe

Ja, GELD TERUG!
Ja, GELD TERUG!

En dan, binnen zes weken na het referendum moet je even een verslagje inleveren dat het allemaal boemlauw dikke prima in orde was, alle gin op is, en dat je dus graag de resterende 20 procent taxpoet ook graag wilt hebben en dan is het helemaal top.

Zorg wel dat je dat een beetje degelijk instuurt, want hier gaat ook op, niet goed, geld terug.

Oh, waarom u denkt dat wij gekwalificeerd zijn om dit even uit te leggen? Onze aanvraag is wèl positief beantwoord. Daarover dus later deze week meer.


Retecool ziet graag overheidsgeld goed besteed worden. Vandaar dat wij dat ook gaan doen. Overheidsgeld besteden. U kunt dit allemaal live meemaken onder de categorie Referendum. Nader in te vullen zodra het geld gestort is geworden. En ondertussen kunt u terecht op de Retenkoels voor uw broodnodige dosis billen, muziek, cultuur en productreviews. U kunt ons altijd vertellen wat u denkt over subsidiesponzen op Facebook.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alpha Kenny Wun
15/02/2016 - 10:58 10:58

Hendricks met komkommer en peper is zooo 2013.
Probeer het eens met Rose Lemonade (Fentimans), een theelepeltje rozensiroop (géén rozenwater) en een scheutje citroensap. Bodems Op!

Reet
Beheerder
Antwoord aan  Alpha Kenny Wun
15/02/2016 - 11:01 11:01

* noteert *

B-sting
15/02/2016 - 12:10 12:10

*geeft een rondje high-five’s aan de redactie*
Weet je, eigenlijk interesseert heel dat referendum me geen ene fuck, maar als de RC’s weer eens -edet- ouderwets gezellig pwnen, dan stem ik daarvoor. Is “deze side is top” een optie op het stembiljet?

Reet
Beheerder
Antwoord aan  B-sting
15/02/2016 - 12:26 12:26

OLO @ deze side is top!