Ergens in het Indie Britpop quadrant van de Grote Excelsheet der hedendaagse popmuziek vinden we het niche genre met de prachtige naam Shoegaze. Letterlijk Schoen-staarders, en dat slaat op de typische houding van de muzikanten, die doorgaans op autistische HSP wijze onbeweeglijk met hun hoofd naar hun schoenen gericht op het podium staan. Niet helemaal onlogisch gezien de overkill aan effectpedalen die doorgaans gebruikt worden

Want muzikaal laat het Shoegaze genre zich omschrijven als een met veel distortion en fuzz opgetrokken noise-variant op de moddervette Wall Of Sound van Phil Spector, met daar nauwelijks hoorbaar bovenop een contrasterend dromerige, soms haast vrolijke melodielijn. Halverwege de jaren 80 uitgevonden door de legendarische Jesus and Mary Chain, op de voet gevolgd door onder andere Ride en My Bloody Valentine.
De laatste paar jaar is Shoegaze weer enigszins bezig aan een revival (en dan heet het natuurlijk Nu Gaze) dankzij acts als The Pains Of Being Pure At Heart, Black Rebel Motorcycle Club, The Raveonettes, Silversun Pickups en Tame Impala. Smaakt naar meer? Hier een wat langer lijstje op Spotify. U wilt een overdosis? Regelen we voor u! Daar kunnen we dan sinds kort de band Cheerleader uit Philadelphia aan toevoegen, al omschrijven zij hun muziek als Haze-pop. Recent hebben zij hun tweede album New Daze uitgebracht, met daarop de RCLNM van vandaag. Het bijbehorende nostalgisch aandoende clipje zal, dankzij de heldere uitleg van Dr. Karl Milkthistle, door de gemiddelde Retecoollezer als leerzaam worden ervaren.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hangmat
Lid
01/07/2016 - 23:38 23:38

haha! die clip is pwiceless!!