More

  RECENTE POSTS

  R.I.P. Ed Shadle van de North American Eagle

  Nu hoor ik jullie allemaal al in koor vragen: “Wie de neuk is Ed Shadle en waarom is hij dood?”. En dat begrijp ik, want de naam Ed Shadle is waarschijnlijk alleen maar bekend bij petrolheads.

  En zoals jullie weten, ben ik een behoorlijke petrolhead. Retecool heeft niet voor niets een categorie specifiek gericht op dingen met wielen. Ed Shadle was ook een petrolhead. Een dusdanig grote petrolhead, dat hij de afgelopen decennia maar één doel had en dat was het land speed record van de ThrustSSC breken. Nu zul je zeggen dat zoiets toch geen eeuwigheid hoeft te duren, maar dat record staat op 1228 kilometer per uur. Over land dus. Dat is sneller dan het geluid.

  Om dit te bewerkstelligen, heeft Ed een oude Lockheed F104 gekocht, beter bekend als de Starfighter. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende straaljager ooit gebouwd (hij doet het in ieder geval). Vervolgens heeft hij de vleugels van de Starfighter gesloopt en er een paar speciale, uit aluminium gedraaide wielen, met magnetische remmen onder gezet en het apparaat omgedoopt tot de North American Eagle. De speciaal voor dit project aangepaste motor van de Starfighter levert op zijn piek een kleine 55.000pk en gebruikt daar in afterburner-stand 341 liter brandstof per minuut voor.

  R.I.P. Ed Shadle

  En nog steeds blijkt dit niet genoeg te zijn om het land speed record van de ThrustSSC, dat inmiddels al uit 1997 stamt, te breken. Er zijn in het totaal 24 test runs gemaakt met de North American Eagle en de hoogste snelheid die daarmee gehaald is staat op 640 kilometer per uur. Nog niet in de buurt van de ThrustSSC dus. De afgelopen jaren zijn er keer op keer verbeteringen doorgevoerd aan de North American Eagle, in de hoop de snelheid aanzienlijk te verhogen. Maar helaas gaat Ed Shadle dat niet meer meemaken, want hij is afgelopen vrijdag op 77 jarige leeftijd aan longkanker overleden.

  Check hieronder een 26 minuten durende documentaire over Ed Shadle en zijn North American Eagle. Het North American Eagle heeft overigens laten weten de droom van Ed na te blijven streven, dus wie weet krijgt deze post ooit nog een update.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  JeWeetToch
  Lid
  12/09/2018 - 16:08 16:08

  R.I.P. Maar kom op, de ThrustSSC heeft een aanzienlijk sterkere motor (twee stuks eigenlijk) en gebruikt daar op zijn top ongeveer drie keer zoveel brandstof mee. Heel simpel rekensommetje: 1 plus 1 is 14.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN