“Wat er bij Vindicat gebeurt, sluit aan bij mijn eigen ervaringen bij Retecool. Daarom wil ik graag mijn verhaal doen. Ik vind dat er iets moet veranderen, dat de gesloten cultuur wordt opengebroken, zodat je dingen kunt veranderen.

Ondanks de zwijgcultuur die er rond de hermetisch gesloten redactiebunker aan de Rijksstraatweglaan heerst, wil voormalig redactielid Henk (niet zijn echte naam) wél praten. Na de ophef over studentencorps Vindicat de afgelopen weken, over fysiek geweld en een bangalijst, wil Henk (haar tot over de oren, licht kalend, bierbuik, smoezelige kleding en ‘ergens in de veertig‘) meer vertellen over hoe het eraan toegaat bij de Retekoels.
“In mijn tijd zijn dingen gebeurd waar we in mijn ogen mee naar de politie hadden moeten stappen. Bij de ontgroening die je als aspirant redactielid moet ondergaan moet je urenlang de complete verzameling Hollandse Hits luisteren. Zonder gehoorbescherming. Ik heb het gelukkig allemaal kunnen doorstaan, maar ik heb ook gezonde jonge Goldmembers, die graag de stap naar Redactie wilden zetten, huilend voor hun leven zien wegrennen, zo heftig was dat. Of we moesten wekenlang een beschimmelde badkamer bij Shabaz verbouwen. Geld heb ik daar nooit voor gekregen. Het ergst van al was als je met Bas Taart de donkere kamer in moest. Wat daar plaatsvond herinnert niemand zich, alleen dat ze na afloop een raar soort jeuk aan hun anus hadden.” Ook na de groentijd kwamen fysieke aanvaringen voor, vertelt Henk. “Zo werden de jonge redactieleden door Jake gedwongen om Tofoe te eten. Verschrikkelijk was dat. Ik bedoel: welke zieke geest verzint zoiets? Nee, aangifte heb ik daar nooit van gedaan, dat was not done binnen die gesloten redactiecultuur. Reet weet heus wel dat niemand dat doet. Daarvoor wordt er genoeg druk op ons uitgeoefend. Dat begint al met dat zwijgcontract van 14 pagina’s.

Henk is al een jaar geen lid meer de redactie. Hij wilde graag lid blijven, maar zijn carrière en zijn gezin leden te veel onder alle OMGWTFBBQ avonden. “Geen makkelijke beslissing. De redactie, dat is je familie, die verlaat je niet.” Hij realiseert zich nu pas wat de impact was van de redactiecultuur op zijn leven. “Als je er midden in zit is het tof, al die drank en eindeloze BBQ’s, die weekendjes Ardennen, het kon haast niet op, maar als je eruit bent zie je de dingen pas hoe ze zijn. Bij Retecool leren ze je te denken wat zij denken, te vinden wat zij vinden. Je wordt gehersenspoeld. De vrije wil? Die ruil je in zodra je je eerste Goldmemberpost aanmaakt.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terra Incognito
Lid
30/09/2016 - 15:50 15:50

Zo herkenbaar… *gaat snikkend in een hoekje zitten*

Flepz0r
Beheerder
Antwoord aan  Terra Incognito
30/09/2016 - 16:16 16:16

En jij staat nog maar aan het begin. *kiest kleur ductape uit*

Toxteth O'Grady
Beheerder
Antwoord aan  Flepz0r
30/09/2016 - 16:45 16:45

OLO de ROLO Flep: zojuist een koffie(melk/suikert)fontein los gelaten op 2 monitoren, notebook en toetsenbord. #bunkerhumor

Roel Zwaar
Roel Zwaar
Gast
02/10/2016 - 12:19 12:19

Laat Henk eerst maar een keer over de brug komen met zijn T-Shirts!

Ds. Ploppo
Redacteur
03/10/2016 - 18:34 18:34

Ik begrijp dat Henk-niet-z’n-echte-naam nu wel 14.000 EUR (of was dat contract nog in guldens?) mag dokken wegens contractbreuk.

Bismarck
04/10/2016 - 08:05 08:05

In Amsterdam hebben er ook weer drie tofoe moeten eten.