More

  RECENTE POSTS

  Niet voetbal is kut, maar de liefhebbers ervan

  Voetbal. Week in, week uit: het is overal. TV, Radio, Internet, de kantine. Je moet een soort combinatie tussen Harry Potter en een onder een steen levende autist zijn om er omheen te kunnen. Wat voor niet-voetballiefhebbers van tijd tot tijd enigszins irritant is. Maar goed, als iets zo’n massale volkshobby is, zit er niets anders op dan ermee te leren leven.

  Ware het nou dat dat het grootste probleem met voetbal is. Maar dat is het niet. Het probleem zijn de aanhangers. Dat, en het eeuwige gedogen van de misstanden die er omheen hangen. Als er wegens ongeregeldheden op het jazzfestival politie opgetrommeld moet worden, krijgt de organisatie daarvan een rekening. Voetbal? Uitgezonderd van die regel. De eerste keer dat er naar aanleiding van een dressuurwedstrijd een stadscentrum in dronken stand op z’n kop werd gezet moet nog komen. De laatste keer dat er een bushokje aan puin werd geslagen wegens een damwedstrijd was in een liedje van Heideroosjes. De vorige keer dat een trein in zwaar verminderde conditie werd achtergelaten naar aanleiding van Comic Con was nooit, en hetzelfde geldt voor de massale rellen naar aanleiding van het nationaal kampioenschap Bridge spelen. Dus waarom kunnen alleen de supporters van voetbal zich nou niet gewoon normaal gedragen? En waarom krijg je altijd als je iets over de niet-aflatende voetbaloverlast (voor de wedstrijd, na de wedstrijd, in de trein, in de stad, in de kroeg, rond het stadion) zegt een stortvloed aan commentaar over je heen alsof het maar normaal moet zijn dat hele hordes aan voetbalsupporters gewoon maar vinden dat de regels niet voor hen gelden alleen omdat ze toevallig naar een of ander spelletje gaan kijken?

  Als willekeurig welke andere hobby aanhangers had zoals voetbal dat heeft, had deze allang verboden geworden. Hadden ook alle fatsoenlijke mensen een andere hobby gezocht en was de hele hobby binnen de korste keren verleden tijd wegens een financieel gebrek. Niet voetbal. Hoe erg de aanhang zich ook misdraagt, hoe corrupt de organisaties ook zijn, hoe absurd de salarissen van de voetballers ook worden: de aanhanger blijft kijken. De aanhanger blijft kaartjes kopen. De aanhanger blijft het wangedrag, het vandalisme, het geweld en alles rondom het voetbal gedogen als ware het de normaalste zaak ter wereld. En mocht een club toch wel in financieel zwaar water raken, dan springt de overheid door middel van onofficiele bailouts wel bij.

  Dus voor iedereen die nu zegt: “Ja, natuurlijk zijn er idioten, maar de meesten willen gewoon normaal naar een wedstrijd” – een tip: ga naar wedstrijden waar normaal gedaan wordt. Het is echt van de zotte dat er keer op keer maar weer goed gepraat wordt dat voetbalfans vinden dat ze alles kunnen maken. Doe normaal, of anders voetbal je maar niet.

  4.5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  behanger
  Beheerder
  08/05/2016 - 23:16 23:16

  Ik las het hier voor het eerst.

  Dat gezegd hebbende: Bij de Arena in Amsterdam is zelfs een speciale spoorlijn aangelegd met gemeenschapsgeld om supporters (die treinen slopen op kosten van alle reizigers) veilig af te kunnen leveren bij het stadion. Het moet een duur lijntje zijn geweest, met een brug en een tunnel, wissels en een eigen perron.

  Potje wobben om te achterhalen wat dat kostte en wie het betaalde?

  Trollbuster
  Antwoord aan  behanger
  08/05/2016 - 23:55 23:55

  Dat is met 020FC ook wel nodig, anders kom je nooit levend uit die UFO als je van een andere club bent.
  Maar dat is niet het enige punt waar ze speciale stations en sporen hebben voor die mafkezen. Zelfs in Doetinchem hebben ze ooit een perron aangelegd, met name voor de 020-aanhang.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Trollbuster
  09/05/2016 - 22:30 22:30

  In Nijmegen hebben ze ook station Godverd Goffert aangelegd. Vanaf Nijmegen Centraal en vanaf Nijmegen Dukenburg is het 3 km lopen naar het Goffert Stadion. Nu is er een extra station halverwege en moet je nog steeds e1n kilometer lopen.

  Der Webmeister
  Beheerder
  09/05/2016 - 06:57 06:57

  Je klinkt alsof je cluppie verloren heeft

  Heiner
  Heiner
  09/05/2016 - 11:31 11:31

  Ik ben jaren geleden al afgehaakt, toen elke klup zijn eigen nieuwe stadion liet (ver-)bouwen en je alleen nog maar met een clubkaart kaartjes voor een wedstrijd kon kopen.
  Ik luister alleen nog maar voetbal op de radio…

  MadDieu, drukt zijn snor
  09/05/2016 - 22:32 22:32

  Ze hebben in Eindhoven nog een landskampioen, eentje die waarschijnlijk net zoveel regionale fans heeft. (en natuurlijk ten koste van een Amsterdamse club)
  http://www.nu.nl/sport/4258606/hockeyers-oranje-zwart-veroveren-koste-van-amsterdam-landstitel.html

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN