More

  RECENTE POSTS

  MotoGP 15

  De TT van Assen is weer voorbij, het Wilhelmus is weggeëbd over de Drentse hei, de laatste druppels champagne zijn opgedweild, het circuit is weer verlaten en (bijna) iedereen is weer huis. Nu ben jij aan de beurt om te racen!

   

  MotoGP 15

  Dit is de officiële gelicenseerde race-game van het FIM MotoGP-kampioenschap. De game biedt alle teams, motorfietsen, coureurs en circuits van het MotoGP-seizoen 2015. Daarnaast zijn de Moto2 en 3 klasses beschikbaar als DLC. In de doos zitten twee DVDs (overbodig) en een Steam-code. De installatie duurt even (gedaan via Steam) waarna je PC 26GB minder schijfruimte heeft. Tox trok zijn koeiensmoking aan, zette zijn pletterpet op aan en ging los.

   

  Het Spel

  Na het uitzoeken van je gesponsorde outfit en startnummer (14 was al bezet godnondeju) kan het rondjes rijden beginnen, het spel biedt daartoe talloze mogelijkheden. De ongeduldigen kiezen voor een Instant Race: de rode lichten gaan uit en knallen maar! Je kan ook kiezen voor een heel Grand Prix weekend waarmee je dus via de diverse trainingen jezelf en je fiets perfectioneert om een zo hoog mogelijke trainingstijd/startpositie te halen voor de race. Natuurlijk kan je ook het hele kampioenschap doen en is er een carrière-modus. Via de Moto3 (1 cilinder 250cc, 55PK) en Moto2 (4 cilinder 600cc, 140PK) werk je je op tot de MotoGP (4 cilinder 1000cc, 250PK). Niet genoeg? Dan is er nog Time Attack (neem het een op tegen een echte MotoGP rijder), de Special Events als Beat the Time (versla een rondetijd op een bepaald circuit), het meeracen van geënsceneerde races van het 2014-seizoen in Real Events 2014 en voor liefhebbers van de oudere tweetaks machines: 2-Stroke Events. Het was leuk om eens als Eddie Lawson loos te gaan op de Cagiva Bombardone C592 (Tox: zoete herinneringen), wel raar om daarmee tussen het huidige spul rond te knorren (maar vintage, dus heerst). Nog niet genoeg? Geen probleem: er is nog een multiplayer mogelijkheid (online, en split screen via LAN).


   

  Rijden

  “Hoe rijdt dat dan?” is vaak de vraag als iemand bij een tankstation naar je motor kijkt. Hoe “rijdt” MotoGP 15? Raar. Gelukkig mag je onwennig beginnen met de tutorial waarin de basisvaardigheden worden uitgelegd. Al snel komt het eeuwige bezwaar naar boven dat alle motofiets race games hebben; hoe vertaal je het gevoel van motorrijden naar een beeldscherm en gamepad? Niet dus. Vergeet alles wat je weet van motorrijden en ga los;  ride like you stole it. MotoGP 15 is dan ook meer arcade dan een simulatie. Weliswaar zijn er, samen met je hoofdmonteur en dataman, allerlei instellingen aan te passen, maar wat rijden betreft is het echt een spel. De Moto3-fiets is eenvoudiger om mee te rijden en goed om mee te beginnen. De MotoGP is dan echt het baas-level waar je geen kans maakt zonder het gebruik te maken van de hogere rijtechnieken zoals het verplaatsen van je lijf en het afzonderlijk remmen van beide wielen (net als in het echt). De race-hulpjes die het programma biedt zijn erg welkom. Je daarvoor schamen heeft geen zin; er zijn maar een handvol mensen op de wereld die genoeg talent hebben om hard rond te kunnen gaan met een MotoGP-fiets, dus wat elektronische vangnetten mogen best. Tip: het rijden met de beeldinstelling helm-modus voelt nog het beste aan, omdat je dan kan toegeven aan de natuurlijke drang van de bocht door te willen kijken.
  Wat daarnaast opviel op de baan is de stugge simpele AI. De andere rijders merken wel dat je er bent maar draaien toch vooral hun eigen programma af.

   

  Verder

  De graphics kunnen niet altijd overtuigen. De rijders en motoren zitten goed in hun polygonen en textures, maar de weergave van de circuits ziet er vrij gedateerd uit. En wat is toch met games en motorgeluid? Ook hier weer een soort van mix van blender- en stofzuigersamples die slechts in pitch variëren. De andere mechanische geluiden, zoals het blok, aandrijving en banden hoor je niet. Een Ducati klinkt wel anders dan bijvoorbeeld een Yamaha. De Moto3 eenpitter heeft ook zijn eigen karakteristieke geluid. Op een of andere manier overtuigen de tweetaktgeluiden dan weer wel. Prettig is dat de game geen lange laadtijden kent en de bediening via de menu’s gaat vlot.

   

  Oordeel

  Hoog tijd om te gaan verdicten. MotoGP 15 laat weinig steken vallen: het is een overtuigend en compleet uitgevoerd race-spel van het actuele MotoGP-circus. De vele extra’s maken het spel nog aantrekkelijker voor jongere en oudere motorsportfans. De graphics en geluid echter zijn duidelijk niet van 2015 (we testten de PC-versie), maar uiteindelijk gaat dat niet ten koste van het spelplezier, als je je tenminste de bediening van een motor uit de Koningsklasse voldoende eigen kan maken.

  MotoGP15 – Milestone: PC (Steam), XBOX One, XBOX 360, PS4, PS3 (vanaf €39,95).
  Met dank aan Triple P Entertainment die zo lief waren om ons een promo te sturen. 

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  29/06/2015 - 11:48 11:48

  Split screen via LAN? Omdat je echt graag de helft van de tijd op de verkeerde fiets zit te focussen terwijl je tegenstander gewoon een eigen computer heeft?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN