More

  RECENTE POSTS

  Kowloon Walled City kopie heerste gigantisch

  Het is inmiddels 27 jaar geleden dat Kowloon Walled City na tientallen jaren totale wetteloosheid en drugsoverlast werd afgebroken om er een aangenaam park van te maken.

  Deze ministad in de stadstaat Hong Kong besloeg slechts 213 meter bij 126 meter. Maar op dat kleine stukje grond stonden inmiddels wel 500 gebouwen met op het laatst ruim 50.000 inwoners. Nu grossiert Hong Kong sowieso in superlatieven als het gaat om bevolkingsdichtheid. Zo is de wijk Mong Kok in Kowloon met 130.000 inwoners per vierkante kilometer momenteel het drukst bevolkte gebied ter wereld (ter vergelijking, Amsterdam heeft 5.000 inwoners per vierkante kilometer). Ondergetekende komt (kwam, dankzij Covid-19) zeer regelmatig in Mong Kok en ik kan beamen dat het druk is in Mong Kok, heel druk.

  Kowloon Walled City had in 1987 1.255.000 inwoners per vierkante kilometer. Op het moment van deze telling woonden er officieel 33.000 mensen op dit pukkeltje grond. Dat is niet eens meer druk, dat is bizar. Reden temeer voor de overheid van Hong Kong om begin jaren negentig de boel plat te gaan gooien. Door een wat wonderlijke manier van verpachten en verdelen was Kowloon Walled City namelijk de facto onbestuurbaar geworden. Officieel hoorde het niet bij het Britse territorium, maar bij China. Aangezien de Walled City volledig door Brits grondgebied werd omgeven en China eind 19de eeuw de boel daar al had verlaten, was er dus geen officieel bestuur en namen triades de controle over het gebied over.

  Kowloon Walled City. Foto van Ian Lambot. CC 4.0

  Het resultaat hiervan was een bizar stukje grond, met onvoorstelbaar veel gebouwen die zonder vergunning of planning waren neergezet. Een gemiddeld appartement in de Walled City deed 23 vierkante meter en daar woonde dan een volledig gezin (wat dat betreft is er weinig veranderd in Hong Kong). Na een enorme zak geld om iedereen en z’n moeder uit te kopen, is Hong Kong in 1993 dan eindelijk begonnen met het afbreken van de restanten van Kowloon Walled City en was het over met dit bizarre fenomeen.

  Tot in 2010 het Japanse entertainment conglomeraat Geo Corporation het briljante plan opvatte om een 5 verdiepingen grote gamehal te bouwen met Kowloon Walled City als thema. En laat bizarre creaties maar aan Japanners over, die hebben daar namelijk voor geleerd. Het resultaat was Warehouse Kawasaki, een extreem donkere game-omgeving met uit Hong Kong geïmporteerde relikwieën die er voor zorgden dat je het idee had dat je op de filmset van Blade Runner rondliep.

  Helaas heeft een conflict met de eigenaar van het pand er voor gezorgd dat eind vorig jaar de tent gesloten werd. Maar gelukkig hebben we de beelden nog. Nippon Wandering TV (sowieso een gaaf youtube-kanaal) heeft namelijk een video gemaakt van het de gamehal toen de boel nog up and running was. Vooral vanaf minuut 2.14 wordt het leuk en zie je hoe briljant gaaf Warehouse Kawasaki was vormgegeven.

  5 8 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hark
  Hark
  05/09/2020 - 21:39 21:39

  Ik had nooit van Kowloon Walled City gehoord. Bizar!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN