More

  RECENTE POSTS

  Jane Roe is dood, lang leve “Roe versus Wade”

  Afgelopen nacht is overleden op 69 jarige leeftijd, Norma McCorvey. Nu zult u denken “zegt mij niets”, maar de kans is erg klein dat u nooit van de uitspraak hebt gehoord van het Unaaithetsteeds Supreme Court die bekend staat als “Roe vs Wade”, oftewel de uitspraak van 22 januari 1973 waarmee abortus geaccepteerd werd als recht. Jane Roe was haar “anonieme naam” als eiser in die zaak.

  Want in MURICA is het zo dat alle leven heilig is tenzij het de baarmoeder uit is, dan mag het ongezien tegen de muur (of wat de staat in kwestie acceptabel acht). In latere jaren is tante Norma vol gaan houden dat ze genaaid is door de twee Texaanse advocaten die de boel aangezwengeld hadden en is ze echt kneiterhard anti-abortus geworden. Ze is ook eerst een born again christian geworden en daarna rooms-katholiek. Zoals wij dat zeggen in Rotterdam, die heb iets te dicht langs het water gelopen bij Kinderdijk.

  Anyhow, sinds de kans groter en groter werd dat Mr Potatohead de nieuwe POTUS zou kunnen gaan worden ontstonden er al discussies over de mogelijkheid dat Roe vs Wade overturned zou kunnen worden. Dat was namelijk een campagnebelofte van The Donald. Zo had Trump ook op 13 november afgelopen jaar er al op lopen hinten. Hij is namelijk tegenwoordig, althans voor de bühne, pro-life.

  Nu had na het overlijden van Antonin Scalia, een van de leden van de Supreme Court, Barack Obama een jaar gelang geprobeerd om niet wéér een dichtgetikte conservatieve nitwit conservatief georienteerde rechter op die plek te krijgen. Cruciaal is dat de Supreme Court benoeming voor het leven is, dus iemand een stoeltje geven levert jaren plezier op. Helaas hebben de Republikeinen, hopende op winst bij de verkiezingen, de benoeming van Merrick Garland, keihard geblokkeerd. Waarmee de ideologische breuklijnen op dit moment met een leeg stoeltje precies balanceren op een 4-4 stemmenverschil.

  En deze maand heeft Trump dus Neil Gorsuch voorgedragen. De verwachting is dat de Democraten nu de boel ook gaan traineren maar dat niet oneindig kunnen gaan doen, waarmee potentieel het 4-5 uitslaat naar de conservatieve kant. Nu is overigens Gorsuch wel actief bezig met de rechtsvraag, zo heeft hij boeken geschreven over abortus en euthanasie, maar de verwachting is niet dat hij olijk liberaal mee gaat stemmen op zulke onderwerpen.

  En dan, kijkende naar de huidige samenstelling van de Supreme Court, is bijvoorbeeld een Ruth Baden Ginsberg (echt met afstand de meest heersende rechter aldaar) al aardig op leeftijd, met kwakkelende gezondheid en kun je de vraag stellen of ze in een worst kaas scenario twee termijnen Trump overleven gaat.

  Zou Ginsberg komen te overlijden mag Trump naast de wissel Scalia voor een andere conservatief ook de roundhouse kickende liberale judge van het setje vervangen door (hoogstwaarschijnlijk) een conservatieveling. En dan kan, na afgelopen nacht het overlijden van de naamgever van Roe vs Wade, mogelijk ook de beslissing zelf het loodje gaan leggen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN