More

  RECENTE POSTS

  Heldere inzichten met Varifocus

  “Laat me de situatie van het moment na de uitslagaankondiging beschrijven”, zo begint het citaat van een longread-interview met Yanis Varoufakis door Christos Tsiolkas, een Australische schrijver van Griekse afkomst. Het interview is in het engels en geeft een paar prima inzichten in de manier waarop de Griekenland-deal er vanuit andere ogen uitziet. Zo wordt ingegaan op het dodelijke effect van de huidige emigratie-golf op de Griekse economie. Onvergelijkbaar met de golf in de jaren 50 aldus Varifocus: de huidige emigranten zijn opgeleid met Grieks belastinggeld en gaan nu in een ander land die opleiding gebruiken. “Gebouwen kun je opnieuw opbouwen, snelwegen kun je repareren, maar deze leegloop is onomkeerbaar.”

  Hoogtepunt van het interview is een stuitend voorbeeld met betrekking tot het HFSF, de Griekse branch van het EFSF. 50 miljard EYPO, tegen de tijd dat hij MinFin werd al leeggelopen tot 11 miljard, geleend geld. Had hij als MinFin totaal geen zeggenschap over. “Op een gegeven moment kwam ik erachter dat de wet mij één machtsmiddel gaf: het bepalen van de salarissen van het EFSF. Ik realiseerde me dat deze salarissen monsterlijk waren in verhouding tot de Griekse standaard. In een land waar mensen honger hebben en het minimumloon nog maar €520 per maand is, kregen deze mensen €18.000 per maand.”

  “Dus ik besloot dat als ik dat machtsmiddel had, ik dat ook zou gebruiken. Ik gebruikte een simpele regel. Pensioenen en salarissen zijn sinds het begin van de crisis gemiddeld 40% gedaald. Dus schreef ik een ministerieel besluit uit dat hun salarissen met 40% gereduceerd zouden worden.” Eén keer raden wie daar niet mee akkoord gingen? Het gehele interview leest u hier.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN