More

    RECENTE POSTS

    Geldigheid handtekeningen onder aanvraag Oekraïne-referendum onzeker

    Het komt niet echt als een verrassing, maar minister Plasterk heeft, via een door advocaat Christiaan Alberdingk Thijm ingediend WOB-verzoek, erkend dat de geldigheid van de handtekeningen onder de aanvraag voor het Oekraïne-referendum wellicht niet zeker is.

    De verzamelde handtekeningen zijn namelijk op geen enkele manier onderzocht op echtheid. Er is namelijk alleen gekeken of de naam, het adres en de geboortedatum op de ondersteuningsverklaring toebehoren aan personen die geregistreerd staan als kiesgerechtigde. Niet dat het controleren op echtheid van die handtekeningen een doenbare taak is hoor. Maar blijkbaar komt het voor een aantal partijen toch als een verrassing. Zo is Kees Verhoeven van D66 geschrokken van de uitspraken van Plasterk:

    Ik had dit eerder willen weten en neem dit hoog op. Dit roept de vraag op of al die handtekeningen wel echt waren en of het referendum wel had mogen worden gehouden

    En ook het CDA is kritisch, maar die vinden sowieso dat een referendum niet bij het gezin als hoeksteen van de samenleving past. Maar dan nog, wat hadden ze dan verwacht? Dat al die 400.000 handtekeningen op echtheid gecontroleerd zouden worden?

    Initiatiefnemer Bart Nijman van Geenstijl, Geenspijl, Geenpeil merkt dan ook terecht op dat ze zich keurig aan de gestelde eisen en regels hebben gehouden:

    We hebben de handtekeningen op een eerlijke manier verzameld. Altijd met instemming van het ministerie en de Kiesraad. Er is op geen enkele manier gebleken dat er fraude is gepleegd. Het is Plasterk zijn eigen schuld dat deze lacune is ontstaan

    Maar goed, dan zitten we vervolgens wel met de volgende vraag: Hoe moet een referendum dan wel geïnitieerd worden? Moeten de handtekeningen verzameld worden via DigiD? Stemmen via DigiD mag niet, omdat er dan per persoon bekend is waar je op gestemd hebt. En laat dat nou net even een dingetje met privacy zijn. Wat zou de oplossing zijn voor de kiesraad om het aanvragen van een referendum zo laagdrempelig te houden? Uiteraard zonder dat er blijkbaar makkelijk gefraudeerd kan worden. Of moeten we dat risico maar nemen bij al dan niet bindende referenda (zoals de grote blonde leider toekomstige referenda graag ziet). Eventuele oplossingen kunnen jullie kwijt in de reacties.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    5 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    5 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Bismarck
    09/02/2017 - 12:32 12:32

    “Moeten de handtekeningen verzameld worden via DigiD? Stemmen via DigiD mag niet, omdat er dan per persoon bekend is waar je op gestemd hebt. En laat dat nou net even een dingetje met privacy zijn.”
    Handtekeningen verzamelen is wat anders dan stemmen en hoe dan ook een dingetje met privacy. Je handtekening moet je immers niet anoniem ergens aan verbinden. Zoals je zelf schrijft: “Er is … gekeken of de naam, het adres en de geboortedatum op de ondersteuningsverklaring toebehoren aan personen die geregistreerd staan als kiesgerechtigde”. Overigens moet je de term handtekening niet al te serieus nemen, er is veelal “elektronisch” getekend, wat wil zeggen dat er geen handtekening aan te pas kwam, maar alleen maar naam, adres en geboortedatum zijn opgegeven. Dat kan dus inderdaad beter via digidee, want zonder wordt het wel heel gemakkelijk om meteen je “handtekening” voor je hele familie te zetten (gewoon ff met je laptop op de plee de verjaardagskalender afgaan).

    MadDieu, drukt zijn snor
    Antwoord aan  Bismarck
    09/02/2017 - 17:07 17:07

    Als kind uit een katholieke familie kan ik zeggen, dat je nooit alle doopnamen voornamen correct weergeeft bij de roepnaam. Seb komt van Josephus en Wiel van Guillaume.

    Bismarck
    Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
    11/02/2017 - 01:23 01:23

    Als lotgenoot kan ik je vertellen dat ik dat voor mijn hele familie (gemiddeld 3,5 voornaam de man m/v) wel kan. En waarschijnlijk voor verre familieleden ook nog (er zit namelijk een systeem in, zoals dat onder goede katholieken hoort).

    MadDieu, drukt zijn snor
    09/02/2017 - 16:50 16:50

    Je kunt ook bij de gevonden kiesgerechtigden de DigiD informatie opzoeken en dan naar de persoon bellen en vragen of hiervoor inderdaad getekend is.
    Wat een representatieve steekproef is, laat ik aan de heren statistici over.

    Of je zorg voor zo’n inferieur systeem zoals de ondersteuningsverklaringen voor nieuw geregistristreerde partijen. In plaats van 40.000 personen in elke kieskring 25 of 40 verklaringen op een gemeentehuis laten verifiëren. Geen idee wat lastiger is, maar veel ‘nieuwe’ partijen staan niet in alle kieskringen op het formulier voor de komende verkiezingen.

    Weirdoinventor
    Lid
    09/02/2017 - 23:24 23:24

    Blijf on topic Kees, geen slechte verliezer zijn Kees.

    #Stuurmanzoektwal

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN