More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de Dag: Geen nieren voor negers

  Donoren kunnen in de toekomst mogelijk zelf kiezen aan wie ze een orgaan geven. Aldus twee nobodies die samen van nier geswapt zijn en daar een stichting aan verbonden hebben. Gaat niet gebeuren natuurlijk, want je mag natuurlijk niet zomaar zelf bepalen dat je jouw organen niet af wilt staan aan een neger. Dat gaan andere mensen voor je beslissen en die verdienen daar dan een shitload of money aan.
  “De grote angst is dat het dan een beautywedstrijd zou worden”, aldus Nicole Plas van de stichting. “Dat bijvoorbeeld de donor dan zegt: ik wil mijn nier wel weggeven, maar alleen aan een blank iemand. Dat zou erg ver gaan, maar ik vind persoonlijk wel dat je zou moeten kunnen zeggen dat je je nier alleen wilt afstaan aan iemand die niet rookt of drinkt. Of er niet bij loopt als Ton Elias.”
  En dat brengt ons bij de Stelling van de Dag. Wie is de gelukkige ontvanger van uw organen?

  [yop_poll id=”20″]

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  04/11/2014 - 11:45 11:45

  Ik mis toch wel een beetje het antwoord: Een immunologisch maximaal compatibele partner. Je kan je nier wel doneren aan Ton Elias, maar als die hem afstoot is het alsnog afgelopen met zijn gezeik (mag een sethje nog?).

  Weirdoinventor
  Lid
  04/11/2014 - 11:46 11:46

  Wacht even, volgens mij haalt het gelinkte artikel hier twee dingen door elkaar. Als je als gezond persoon op een site vol patiënten je een nier uit je buik laat jammeren dan behoor je tot de “altruïstische donoren”. Daar zijn er geen 5.7 miljoen van in Nederland, eerder een handje vol. Ja, dit wordt een schoonheidswedstrijd, een klein meisje zal door zo’n site veel makkelijker aan een nier komen dan de gemiddelde lelijke kerel. Van de andere kant, dat is wel een beetje de keuze van degene die ervoor kiest zijn orgaan te doneren natuurlijk, je bent tenslotte toch best een beetje een held als je dat doet, en het gaat in ieder geval nog om individuen. Wat het wel lastig maakt is dat allerlei antilichamen enzo maar net moeten matchen. Vaak zal het er dus op neer komen dat jij je nier doneert aan een onbekende waarmee jij biologisch matched terwijl het door jou persoonlijk gekozen zieligste slachtoffer voorop de wachtlijst komt te staan voor wanneer er een match voor haar op de markt komt.

  Waar het artikel vervolgens moeiteloos naar door praat is het idee dat je voor donatie na je dood criteria zou kunnen stellen. Gewoon, omdat het nog niet moeilijk genoeg is om de organen van overleden personen aan de praat te houden en snel snel te implanteren in de beste beschikbare match. Nee, dat systeem moet dan ook nog eens gefrustreerd worden door mensen criteria op niet-biologische gronden te laten opstellen voor waar hun buikvulling heengaat. Als je dat na je dood nog uitmaakt ben je eerlijk gezegd wel een beetje een eikel. Goed, het geeft een beter gevoel als je longen naar een niet-roker gaan, dat snap ik, maar in de praktijk lijdt dit vooral tot een hoop geschuif met organen waardoor veel mensen niet de beste match krijgen, alleen omdat een aantal mensen die matchen met rokers daar persé niet aan wilden doneren.

  Ben overigens wel helemaal voor donatie hoor. Ik heb geen codicil, maar dat is luiheid, ik neem aan dat mijn familie snapt dat ik meer mensen de extra tijd gun die mijn vader gekregen heeft, ook al kwam zijn nier dan van zijn eigen (toen nog levende) moeder.

  Behalve zwarte pieten-haters natuurlijk, die gun ik helemaal niks. Sterf met je stroopwafelschmink!

  G. de Vader
  Gast
  04/11/2014 - 12:12 12:12

  Mijn organen zijn vrij beschikbaar, althans, nadat de verkrijger een gift heeft gedaan aan mijn nalatenschapsfonds. Van tenminste 250.000 euro, dat dan weer wel. Dan mag je drie organen uitkiezen.

  Weirdoinventor
  Lid
  04/11/2014 - 12:18 12:18

  Visit “The most awesome funeral” on Kickstarter
  0 dollar pledged of 1,000,000 dollar goal
  Approximately 40 years to go

  100,000 dollar tier limited (2 of 4 available)
  Get a kidney, a galbladder or my spleen!

  Weirdoinventor
  Lid
  04/11/2014 - 12:18 12:18

  (O wacht, 4 of 4 natuurlijk anders zat er al wel twee ton in de pot. Blues, kickstarter loopt vast!)

  Amoron
  04/11/2014 - 12:20 12:20

  Angela Schijf mag een orgaan van me hebben…en dan wil ik ‘m er zelf wel even in komen duwen, van achteren

  /obligaat

  Weirdoinventor
  Lid
  04/11/2014 - 12:28 12:28

  Ik ben stiekem overigens wel benieuwd hoe lang het duurt voordat de eerste persoon via die site een orgaan aanbiedt in ruil voor seks, danwel met de patient(e) zelf, danwel met bijvoorbeeld een moeder of zus (wel eerst een foto sturen), en hoe lang het duurt voordat iemand ook echt op zo’n aanbod ingaat.

  Vilmer Ramone
  04/11/2014 - 12:36 12:36

  ik ga toch voor een beeldschone jonge vrouw met mooie rondingen. Want dat is toch waarschijnlijk de enige manier om in haar te komen. /seth

  behanger
  Beheerder
  04/11/2014 - 12:50 12:50

  “2. een graaier van de PvdA”

  Jammer dat Halloween is geweest. Ik zie nu een heel luguber kostuum voor me: Een PvdA’er die je nier er uit graait.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  04/11/2014 - 14:07 14:07

  Iedereen kent de Monty Python sketch, dus die hoef ik hier niet te linken.
  Er blijven altijd lieden die misbruik maken van het gegeven dat het meeste geld te verdienen is aan wat mensen het allerbelangrijkst vinden; hun gezondheid.
  Dus willen we eigenlijk liever geen marktwerking in de gezondheidszorg. Geen gelikte campagnes van dure reclamebureaus, geen raad van commissarissen met dikke declaraties en gewauwel over de aandeelhouder die meer winst wil zien en dat anders de boel op de fles gaat en niemand meer zorg krijgt.
  En toch zitten we nu in die situatie. Omdat het efficiënter zou zijn…

  Op die manier geredeneerd zou het commercialiseren van orgaandonaties de tekorten ook op moeten lossen. Iemand met 2 ton op de bank gaat dood zonder nieuwe nier. Iemand met diepe schulden kan die twee ton best gebruiken en kan op 1 nier ook wel verder. Het enige dat mist is een goede makelaar en iedereen is weer blij.
  Maar net zoals de marktwerking in de rest van de zorg niet werkt gaat dat hier ook niet lukken. Immers de aandeelhouders zullen beter af zijn als de donor genoegen neemt met de helft en de rijke patiënt nog een tonnetje extra bij elkaar schraapt. En dus gaat dat zo gebeuren.

  Laat dit ajb simpel blijven. De overheid bemiddelt. De (levende) donor kan indien er meerdere compatibel patiënten zijn een keuze maken en op meer dan een symbolische schadevergoeding hoeft de donor niet te rekenen. En als die mooie rondborstige dame achteraf aan de deur komt om je te bedanken voor je offer, wees dan zo voorzichtig dat je hechtingen niet scheuren.

  G. de Vader
  Gast
  04/11/2014 - 14:38 14:38

  @Ploppo
  Dat gaat niet gebeuren omdat te weinig mensen er dan aan verdienen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij als verstrekker dat geld krijgt, maar alles wat zichzelf ertussen wurmt. En dat gebeurt ook al gewoon. Kijk maar: gratis bloed, en ineens heeft de directie 774.000 euro te verdelen. Knap hè?
  http://www.gemiddeld-inkomen.nl/salarissen-directeurs-goededoelen

  Bismarck
  04/11/2014 - 14:51 14:51

  Het enige dat mist is een goede makelaar en iedereen is weer blij.

  Ploppo, meet Amit Kumar (en ga beter niet op vakantie naar Moldavië).

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  04/11/2014 - 17:47 17:47

  @G.
  Volgens mij was dat ook de stelling van mijn betoog. Beleid wordt gemaakt door politici. Politici worden gesouffleerd door lobbyisten. Lobbyisten worden dik betaald. Wie lobbyisten wil kunnen betalen moet veel geld meebrengen en dus verdienen.
  Samengevat:. Beleid wordt bepaald door hen die er veel aan verdienen. En als je bang bent dat er misschien niet een vleugje moreel besef of gevoel aan te pas komt, stem dan vooral VVD.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN