More

  RECENTE POSTS

  Fokprogramma voor Boeren van start

  Al vanaf 2004 s de overheid bezig om het aantal boeren in ons land, dat momenteel met uitsterven bedreigd wordt, naar een acceptabel niveau te halen. Op dit moment is 35% van de boeren 55 jaar of ouder en zijn er geen opvolgers te vinden.

  De tijd dat de boerin als broedmachine kon worden ingezet lijkt lang vergeten. De moderne tijd maakte een paar decennia geleden veel personeel overbodig en werd in veel gevallen de boerin uitgeradeerd. De 9 seizoenen ‘Boer zoekt vrouw’ bleken onvoldoende om dit gat in korte tijd te vullen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam deze week met deze keiharde cijfers waar uit blijkt dat het aantal boeren in ons land alleen nog maar zal afnemen. Om een aantal redenen willen boeren zich de laatste tijd niet meer voortplanten. De hoofdreden is economische stress, omdat veel boeren na jarenlang teveel voor hun producten te hebben gevraagd en nu opeens de concurrentie uit het buitenland niet meer aankunnen. Inteelt heeft er bovendien voor gezorgd dat een groot aantal boeren onhuwbaar zijn geworden. Boeren die in het bezit zijn van een melkveebedrijf zijn op dit moment nog te redden maar andere soorten (paywall) zullen weldra uitsterven. Er zal een fok programma worden opgezet vanuit het Wereldnatuurfonds om te kijken of er nog soorten gered kunnen worden. Eventueel zal men gaan proberen om uitheemse rassen met onze boeren te mengen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  25/11/2016 - 17:12 17:12

  Een boer leeft als pauper en sterft als miljonair. Bedrijven die op papier een vermogen waard zijn (en dat ook gekost hebben, vanwege allerlei verplichte aanpassingen) leveren nog steeds geen winst.
  Mij lijkt het niks, 14 uur per dag, 7 dagen per week in de weer om nog net het hoofd boven water te houden.
  Is net weer het melkquotum opgeheven en probeer je door schaalvergroting de cijfers wat op te poetsen, krijg je een mestquotum naar je kop geslingerd waardoor de zoeven aangeschafte melkkoetjes weer naar de slager kunnen.
  Als de EU de subsidies afschaft gaan alle boeren failliet want boeren-producten zijn veel te goedkoop. Prijzen verhogen kan niet want dan wordt de markt overspoeld met import uit werelddelen waar je hetzelfde voor een prikkie kunt produceren (zeker als je niet door dierenwelzijn, antibiotica of mestproblemen beperkt wordt).
  Gewoon een Trumpje doen; Europe First! en een importheffing van 140%. Landbouwsubsidies afschaffen en dat geld naar de burgers die daarmee vervolgens 50 EUR voor een kilootje vlees kunnen aftikken. Het aantal vegetariërs zal flink toenemen en het mestoverschot gaat omlaag. Iedereen blij, zelfs de boeren in Afrika die weliswaar niet naar de EU kunnen exporteren, maar wel naar hun lokale markt die nu niet meer met goedkoop gesubsidieerd EU-spul overspoeld wordt.

  Trollbuster
  Lid
  25/11/2016 - 20:53 20:53

  Ik zie het probleem ook in mijn eigen familie. Een oom van mijn vader (96, geen kinderen) heeft een klein bosbouwbedrijf. Mijn vader gaat (als alles lukt met de belastingen enzo) hem opvolgen, maar die is dus inmiddels ook al tegen de 60. Zelf heb ik van jongs af aan ook altijd boer willen worden. Het enige probleem waar ik telkens tegenaan ben gelopen is de vraag: waar haal ik het geld vandaan? Land is in mijn geval het probleem niet (Maar voor de mensen die geen land in de familie hebben is het helemaal onmogelijk), maar alles wat je daarna moet kopen om dat land rendabel te bewerken. Uit eindelijk heb ik gekozen voor een ander beroep, maar ergens knaagt het best wel.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN