More

    RECENTE POSTS

    Fake Rooftop Towns

    Tijdens de tweede wereldoorlog draaide de oorlogsindustrie uiteraard op volle toeren. Zeker in Amerika was het kassa. Maar het is uiteraard bijzonder vervelend wanneer de fabriek waar je bommenwerpers laat bouwen plat wordt gebombardeerd door de vijand. Dan zit er niets op dan de boel grondig te camoufleren. Helaas is een gebouw waar B-17 bommenwerpers worden gebouwd niet even te overspannen met een camouflagenet, want de B-17’s werden niet voor niets Flying Fortresses genoemd. Oftewel erg groot! Wat te doen? Heel simpel, je laat door set designers uit Hollywood gewoon hele wijken ontwerpen, die je vervolgens op het dak van je fabriek plaatst. Op een gegeven moment zijn er zelfs acteurs ingehuurd om de wijken er bewoond uit te laten zien. Uiteindelijk is de camouflage nooit nodig geweest, omdat Japanners het vaste land van Amerika niet hebben bereikt. Check hieronder een propagandafilmpje over deze rooftops towns (helaas zonder geluid) en lading foto’s.


    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    3 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    3 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    fishbowl
    05/06/2014 - 13:18 13:18

    Tering, dat heerst zeg. Amerikanen zijn sowieso de koningen van de façades.

    Bismarck
    05/06/2014 - 18:46 18:46

    Ach daarom hebben de geallieerden al die Duitse steden platgebombardeerd! Het was geen oorlogsmisdaad maar een vergissing, omdat ze al die woonwijken aanzagen voor fabrieken gecamoufleerd als woonwijken.

    De Juf
    De Juf
    09/06/2014 - 14:26 14:26

    Beetje late reactie, maar toch: in Nederland hadden we ook ten minste één zo’n dergelijke fake dorpje. Het AZC Beatrixoord in Eindhoven bestond uit iets wat vanuit de lucht op een dorpje leek: kleine gebouwen lijkend op boerderijtjes rond een brink en zelfs een kerkje. Maar het was een soort van kazerne, gebouwd door de bezetter, Daarin zaten in WO 2 naar verluidt Duitse militairen – vliegveld naast de deur. Later werd het hergebruikt als AZC en werden er allerlei gebouwen tussen geplempt. Maar het lag precies onder de aanvliegroute van het vliegveld en daarom eigenlijk onbruikbaar vanwege de herrie naarmate er zowel militair als burgerlijk gevlogen werd op Welschap. In 2011 is alles tegen de vlakte gegaan en ‘teruggegeven aan de natuur”. Letterlijk, want precies dat kerkje mocht blijven staan als beschermde plek voor vleermuizen.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN