More

  RECENTE POSTS

  RC Internet is Mooi: De Tuin der Lusten up close

  Het schilderij ‘De tuin der lusten’ van Jheronimus Bosch neem een belangrijke plaats in in de kunstgeschiedenis. Het laat-middeleeuwse schilderij was kenmerkend anders dan wat Bosch’ collega’s op het doek zetten.

  Het schilderij ‘De Tuin der Lusten’ bevat afbeeldingen van mensen en dieren in een tuinachtige omgeving. Het is een drieluik dat eigenlijk uit 4 schilderijen bestaat; in gesloten vorm is de vierde te zien. Van links naar rechts gaat het verhaal over van een paradijs in een nachtmerrie. Tussendoor wordt er nog even flink gefeest.

  In opdracht

  Het schilderij zou in opdracht gemaakt zijn van Hendrik III en heeft lange tijd in zijn paleis in Brussel gehangen. Wat er precies met het schilderij bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk. Er zijn kunstkenners die het verhaal in het schilderij omschrijven als ‘de zondigheid van de mensheid’.  Er zijn ook experts die beweren dat het de mensheid voorstelt voordat ze besefte wat goed en kwaad was. Waar iedereen het wel over eens is, is dat de symboliek en de aandacht voor detail zijn tijd ver vooruit waren. Het schilderij bevat fabeldieren en dieren waar de meeste mensen in 1500 nog nooit van hadden gehoord; zoals giraffen en olifanten. Naarmate je in het schilderij van links naar rechts bekijkt, worden de voorstellingen steeds bizarder.

  Details

  Om alle details goed te kunnen zien, zal je er met een vergrootglas op moeten zitten. Met dank aan het internet is dat nu mogelijk! De NTR heeft een kick-ass website gebouwd waar je kan inzoomen op ieder schilfertje. Je kunt het schilderij bezoeken, met een audiovisuele rondleiding ingesproken door held en bioloog Midas Dekkers, of in het Engels door heerser en schrijver Redmond O’Hanlon. Maar je kan ook zelf vrij rondneuzen en details bekijken die je anders over het hoofd zou zien.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roach
  Roach
  06/04/2017 - 19:52 19:52

  Fipo! Na 7 uur. Moet toch ergens een record zijn.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN