More

  RECENTE POSTS

  Amelia Earhart is allang gevonden!

  Amelia Earhart was een pionier aan het begin van de 20e eeuw. Ze was de eerste persoon die ooit de Grote Oceaan over vloog en de eerste vrouw die als pilote de Atlantische Oceaan overstak. Een tof wijf dus. Op 2 juli 1937 verdween ze samen met haar navigator echter spoorloos nadat ze waren begonnen aan wat de langste vlucht ter wereld moest worden. Het was één van de grootste mysteries van de vorige eeuw. Maar wat blijkt? Amelia is niet in zee gestort, zoals lang werd gedacht, maar op een onbewoond eiland geland! Ze heeft daar zelfs nog dagenlang gesurvivald én noodsignalen uitgezonden.

  Recordvlucht

  Earhart en navigator Fred Noonan begonnen aan hun vlucht richting het eilandje Howland op 4110 kilometer vliegen. Na 1300 kilometer kwam hun laatste positiemelding toen ze over de Nukumanu-eilanden vlogen. Helaas hadden beide vliegeniers nog weinig praktijkervaring met het gebruik van radionavigatie. Zes uur lang werd er geprobeerd een tweezijdige radioverbinding tot stand te brengen, maar zonder succes. Daarna is er van beiden niets meer vernomen en een zoektocht door marine en kustwacht leverde niets op. Uit onderzoek blijkt dat Amelia af is geweken van de oorspronkelijke koers en vermoed werd dat het vliegtuig door brandstoftekort in zee was gestort.

  Maar

  In 1940 zijn er op het eilandje Nikumaroro sporen en botten van een gestrand iemand gevonden, maar die botten werden als mannelijk bestempeld, dus kon het Amelia Earhart niet zijn. Het geslacht van de menselijke resten is inmiddels allang in twijfel getrokken. Het lijkt er sterk op dat Amelia een noodlanding heeft weten te maken op dat eilandje en dat Noonan en zij daar nog een poosje hebben overleefd. In 1991 is er een brokstuk gevonden dat vrijwel zeker afkomstig is van Earharts vliegtuig. Hier een vid daarover. Ook zijn er spullen gevonden die duidelijk stammen uit de jaren 30, zoals make-up en een zakmes. (Amelia was een publiek figuur en had daarom natuurlijk make-up bij zich.) Hier een filmpje over het onderzoek op Nikumaroro.

  Noodsignalen

  Amelia blijkt nog een heleboel noodsignalen te hebben verstuurd, wat moet betekenen dat het vliegtuig in elk geval voldoende boven water moest zijn geweest om dit te kunnen doen. De signalen werden op verschillende plekken in de wereld gehoord. Uiteindelijk zijn er meer dan honderd meldingen van noodsignalen binnen gekomen. De tiener Betty Klenck uit Florida ving een aantal uur lang berichten van Amelia op die ze noteerde in een schrift. Amelia vertelt dat Noonan ernstig gewond is en dat ze dringend hulp nodig hebben. Klenck denkt Earhart iets te horen zeggen als ‘New York City’. Het blijkt dat er op Nikumaroro een gestrand schip lag met de naam ‘Norwich City’. Op die manier heeft Amelia proberen uit te leggen waar ze gestrand was, omdat ze de naam van het eilandje niet kende. Betty heeft haar verhaal verteld aan Ric Gillespie van TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery). Hier een filmpje.

  Nu nog definitief

  Hoewel het inmiddels dus behoorlijk duidelijk is wat er gebeurd moet zijn met Amelia Earhart en Fred Noonan, kan het pas definitief gezegd worden als ook het vliegtuig gevonden is. De Lockheed 10E Electra moet daar ergens in het water liggen. Een gedegen speurtocht kost echter veel geld omdat het rif op de vermoedelijke plek des onheils erg diep is. Naar financiering hiervoor wordt dan ook nog steeds gezocht.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  13/02/2017 - 16:09 16:09

  “De tiener Betty Klenck uit Florida ving een aantal uur lang berichten van Amelia op die ze noteerde in een schrift.”
  Kan daar een korreltje zout bij? De frequentie waarop Earheart’s radio werkte en de configuratie en kracht van de radio en antenne waren dusdanig zwak, dat ze halverwege haar vlucht noch vanaf haar vertrekpunt, noch van haar bedoelde aankomstplaats (beiden in de zuidwestelijke hoek van de Pacific) te ontvangen waren. Dan zal iemand in Florida wel goede ontvangst hebben?

  Ook een mooie tegenstelling:
  “Amelia blijkt nog een heleboel noodsignalen te hebben verstuurd, wat moet betekenen dat het vliegtuig in elk geval voldoende boven water moest zijn geweest om dit te kunnen doen.”
  en
  “Een gedegen speurtocht kost echter veel geld omdat het rif op de vermoedelijke plek des onheils erg diep is.”
  (NB. Die speurtocht is desondanks uitgevoerd, maar heeft niets opgeleverd)

  Bismarck
  Antwoord aan  Terra Incognito
  14/02/2017 - 00:23 00:23

  Kilo’s zout. Als je die voiceover hoort, weet je gewoon dat je de feit-fictie barrière achter je hebt gelaten.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  13/02/2017 - 16:48 16:48

  Wat Bismarck ook al zegt: Erg onwaarschijnlijk dat die signalen ver konden dragen. Theoretisch lukt dat als ze via hogere lagen in de atmosfeer terugkaatsen. Dan kan er vlakbij niets gehoord worden, maar duizenden Kms verderop wel. Maar met het radiootje van Earheart weet ik het niet….

  Meest waarschijnlijk is dat ze bij Roswell is gecrashed.

  althans
  althans
  Gast
  13/02/2017 - 20:31 20:31

  ik vond haar in night at the museum 2 wel leuk XD

  cspr
  Lid
  13/02/2017 - 21:02 21:02

  Nu Jimmy Hoffa nog.

  Bas Taart
  Bas Taart
  Gast
  14/02/2017 - 18:53 18:53

  Neet niet weg dat dat wijf niet kon parkeren.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN