More

  RECENTE POSTS

  Eet kokosolie en krijg een vet hart

  Hippe gezondheidsmeisjes als Rens Kroes en de kutjes van Green Happiness proberen hun volgertjes massaal aan de kokosolie te krijgen. Want dat zou namelijk voor van alles en je moeder goed zijn.

  Kokosolie-facial

  Zo vindt Rens “wetenschap is ook maar een mening” Kroes (we kennen haar nog van het dagelijks drinken van een glaasje super gezonde polderklei en haar aanstaande oprotting naar de U Naait het Steeds van Amerika) het bijvoorbeeld heerlijk om de witte substantie als een facial over haar gezicht te smeren:

  Mijn kuurtje om je gezicht te voeden, hydrateren en te verzachten (je huid gaat zoooo smooth voelen!) is om je vingers bij af te likken… letterlijk. Haha!

  Bukkake

  Niet alleen over haar gezicht overigens. Het liefst krijgt ze een kokosolie-bukkake over haar hele lichaam:

  Voordat ik ’s avonds lekker ga liggen dromen over nieuwe receptjes, smeer ik m’n lichaam in met pure kokosolie

  Slikken kreng

  En Rens is niet heel erg moeilijk hoor, ze doet het zelfs in haar mond. Alleen doorslikken is voorlopig nog een brug te ver:

  Spuug de olie na 15 tot 20 minuten in het toilet uit. Als het goed is, is de olie wit tot witromig van kleur geworden, vanwege de grote hoeveelheid bacteriën die zich in de olie bevindt…Lekker is anders, maar kwaaltjes kunnen binnen één tot twee weken verdwijnen of verminderen. Als je geen kwaaltjes hebt, kun je oil pulling twee keer per week preventief doen. Just give it a try!

  En ja, ik had je er al in de eerste alinea van deze post voor gewaarschuwd, ook de geestelijk toch wat in de war zijnde meisjes van the Green Happiness vinden het naast het nuttigen van kokosolie ook verrukkelijk om zich geheel in te smeren met deze witte meuk, om vervolgens hun tanden er mee te gaan poetsen.

  Dat werkt dus niet

  Gezonder dan kokosvet

  Maar, en je raadt het al, er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor deze claims. Sterker nog, het is misschien zelfs wel gezonder om al deze handelingen uit te voeren met spekvet in plaats van kokosolie. Want wat wel wetenschappelijk onderzocht is, is dat kokosolie meer verzadigde vetzuren bevat dan spekvet en bijvoorbeeld ook roomboter:

  Kokosolie is veel minder gezond dan bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie, die vooral prima onverzadigde vetten bevatten. Daarentegen zit er in kokosolie juist vooral ongezond, verzadigd vet: veel meer dan in roomboter, of zelfs in spekvet.

  En van verzadigde vetten is bekend dat deze het gehalte LDL cholesterol (de “slechte” versie van cholesterol) van het bloed verhogen, wat weer voor aderverkalking van de bloedvaten kan zorgen. En aderverkalking, of Atheromatose, zorgt weer voor een verhoogd risico op vervelende dingetjes als een hartinfarct of etalagebenen. Een korte, doch zeer duidelijke uiteenzetting van de geclaimde voordelen van kokosolie kokosvet, kun je hier in de column van Prof. Dr. Martijn Katan (hoogleraar voedingsleer, dus de beste man weet waar hij het over heeft) lezen en beluisteren, inclusief links naar wetenschappelijke onderbouwing van zijn uitspraken.

  Gewoon doen joh, kijk maar.

  Maar hey, lekker blijven doen hoor, de volledig niet wetenschappelijk onderbouwde claims van deze gezondheidskutjes opvolgen. Helemaal prima! Wordt het met een beetje mazzel binnenkort weer een stuk rustiger op de web/in de trein/op Lowlands.

  5 1 stem
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  30/08/2017 - 13:43 13:43

  Mijn favoriete stelregel “Wie te lui is om te leren, kan alleen nog maar geloven” gaat ook hier weer op.
  Simpele, luie zieltjes hebben niet opgelet op school, vanaf pakweg groep 4.
  Iedere wetenschappelijke onderbouwing gaar ze boven de pet en dan rest alleen nog maar iemand die betrouwbaar overkomt klakkeloos te geloven.
  En ook daar gaat het mis, want een hip gezondheidsmeisje komt in hun ogen een stuk betrouwbaarder over dan een stoffige hoogleraar. Al was het maar omdat de laatste niet populair in hun facebookgroepje is en lang niet zo enthousiast positief is als dat meisje.

  Net zoals Amerikaanse Tokkies Trump verheerlijken omdat ie zo lekker positief is. Tot ze verzuipen, of in het geval van de kokosolie-slikkers, aan een hartinfarct sterven.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Reet
  30/08/2017 - 14:49 14:49

  Darwin gniffelt… tenzij ze zich nog weten voort te planten voordat het noodlot toeslaat.
  Met een beetje mazzel is kokosvet zaaddodend.

  Weirdoinventor
  Lid
  30/08/2017 - 14:36 14:36

  Kokosolie als ultra gezonde superfood? Dat is juist hét voorbeeld waar bijna iedereen het er over eens is dat het goedkope troep betreft die in teveel producten wordt verwerkt. Visolie of als je een beetje normaal wil doen olijfolie, daar worden de meeste “koop mijn boek en dan ben je zo gezond” goeroes veel wilder van.

  valve
  valve
  30/08/2017 - 14:51 14:51

  Ja maar Reet, iedereen weet toch inmiddels wel dat alleen een hoog LDL gehalte in je bloed niks zegt over je kansen op aderverkalking? Het is de verhouding LDL/HDL die belangrijk is, en Prof. Katan zegt dat kokosolie béiden laat stijgen (fuck die konijnen).

  Daarnaast bestaat 50% van kokosolie uit laurinezuur, wat bewezen antibacteriële en antivirale werking heeft en, volgens Dr Wikipedia, “…het gunstigste effect op de verhouding cholesterol:HDL” (volgens extragratiswetenschappelijkgestelde meta-analyses).

  Ja, gezondheidskutjes lopen ermee weg, maar nee, het is niet hetzelfde als roomboter of spekvet.

  Ohja, de Volkskrant is een kutkrant.

  Trollbuster
  Antwoord aan  valve
  30/08/2017 - 16:04 16:04

  Maar hoeveel laurinezuur zit erin? Juist. Heel weinig. En daarbij is het zo dat een lagere smelttemperatuur betekend dat hij minder verzadigde zuren en kortere ketens bevat. Nu heeft kokos juist een hoge smelttemperatuur met korte ketens. En dat is nou net het probleem. Daarom krijgt het voorkeur op andere vetten, en dus word je er dik van. Net als van roomboter of spek van de OMGWTFBBQ

  valve
  valve
  Antwoord aan  Trollbuster
  30/08/2017 - 19:51 19:51

  “Maar hoeveel laurinezuur zit erin?”. Nou, 50% dus.

  Sowieso is dat hele “verzadigde vetten zijn slecht voor je” inmiddels alweer een beetje achterhaalt (ooit bedacht als theorie door een Amerikaanse fysioloog op basis van zeer bedenkelijk onderzoeken, google naar “Seven Countries Study” als je interesse hebt), maar/want laurinezuur is ondanks z’n verzadigdheid geen relevante LDL-verhogend vetzuur.

  Over er niet dik van worden zie ik nergens geschreven worden, want duh, calorieën zijn calorieën, en vet is vet, dus hoogcalorisch.

  Monade
  30/08/2017 - 16:46 16:46

  Zucht. Waar te beginnen?

  Als het goed is, is de olie wit tot witromig van kleur geworden, vanwege de grote hoeveelheid bacteriën die zich in de olie bevindt…

  Nee, dat komt omdat je een (waarschijnlijk dubbele) emulsie hebt gemaakt van je speeksel en de kokosolie, met speekseleiwitten als emulgator. Hetzelfde effect zie je als je een vinaigrette maakt van olijfolie en azijn. Dat laatste eet ik veul en veul liever dan het eerste, ook al ben je de zus van Doutzen, troel.

  En over al dat eeuwige gezeik over de (on)gezondheid van olie en vetten: de bedoeling van bakken en frituren is dat je de olie en het vet niet ook opeet, dus de (on)gezondheid ervan is te verwaarlozen. Het enige dat écht belangrijk is, is dat je niet boven het rookpunt gaat. En kokosolie is een van de oliën waarmee je blijkbaar goed kan frituren en wokken. Fijn.

  In huize Monade zijn we niet zo van de bloederig rauwe tomahawk steak die 14 seconden op 1000 graden is gehouden. Daarom bakken we meestal met roomboter op lage temperaturen. De biefstuk, de sukadelap, en de zalm worden rustig gaar en krijgen een lekker korstje.

  Maar goed. je wil blijkbaar alleen vegetarische klei eten. Dat hebben we niet in deze streek. Dus ga maar fijn terug naar de polder.

  Goed goan!

  Ketsman
  30/08/2017 - 17:59 17:59

  comment image

  Wegens omstandigheden nu extra goedkope wetenschappelijk magische zeepplanten in de aanbieding.

  Remon de Goeij
  Gast
  30/08/2017 - 13:55 13:55

  Kokosolie is het nieuwe Superfood.
  Zonder de Jomanda’achtige eigenschappen die de schrijfsters het toedichten, maar minder overschat als hier gesuggereerd wordt.
  Slecht is kokosolie namelijk zeker niet.

  En dat verzadigde vetten per definitie ‘slecht ‘zouden zijn, is wel achterhaald inmiddels. Geen mening, maar wetenschappelijk bewezen.
  Verzadigde vetten zijn erg belangrijk voor de aanmaak van steroide hormonen(testosteron, oestrogeen, cholesterol etc)

  Hoewel wetenschappers al tientallen jaren proberen een verband te vinden is, er nooit bewijs geweest voor het idee dat verzadigd vet ongezond is. Meta-analyses van cohort studies vinden geen enkel verband tussen verzadigd vet en hart-en vaatziekten. Bepaalde studies waarin verzadigd vet werd ingeruild voor meervoudig onverzadigd vet, laten een daling in hart-en vaatziekten zien.
  Maar deze studies waren vaak slecht gecontroleerd (vaak werd niet alleen verzadigd vet verminderd, maar werd er ook op andere gebieden ingegrepen die de gezondheid verbeteren). Daarnaast veranderde de totale levensverwachting niet: mensen in beide groepen stierven dus even snel. Plus, zelfs zonder deze problemen wordt hierdoor niet bewezen dat verzadigd vet ongezond is. Het zou even goed kunnen betekenen dat onverzadigd vet een positieve invloed heeft op hart-en vaatziekten.

  Transvetten zijn bewezen slecht maar zowel onverzadige als verzadigde vetten hebben hun plaats in een gezond voedingsschema’.

  valve
  valve
  Antwoord aan  Remon de Goeij
  31/08/2017 - 10:32 10:32

  “Verzadigde vetten zijn erg belangrijk voor de aanmaak van steroide hormonen”.

  Nog erger: die hormonen worden van cholesterol gemaakt!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN