More

  RECENTE POSTS

  Een Nederlands stuk water vol regels

  Afgelopen week las ik met plezier een artikel over duikers die verbaasd waren over over de unieke dieren die ze aantroffen op de Doggersbank. Ik leerde dat de Doggersbank een ondiepte is midden in de Noordzee ten oosten van Noord-Engeland. Het ligt zo’n 350 kilometer uit de Nederlandse kust, maar de Doggersbank hoort zowaar bij Nederland. Dit leverde vragen op.

  Vragen

  Hoe groot is dan het stuk Noordzee dat bij Nederland hoort? Hoe is de Noordzee dan verdeeld? En hoe is dat dan geregeld? Na deze vragen in Google te hebben ingevoerd, kreeg ik een antwoord terug dat ik niet had verwacht.
  Ja, Nederland is in het bezit van een stuk Noordzee dat groter is dan Nederland zelf. We delen de Noordzee met onze buurlanden en dat stuk zee heeft inderdaad regels. Niet een paar, nee, dit stuk zee is KAPOT gereguleerd!

  Regels

  Iedere vierkante kilometer water heeft een bestemming. Van vaargeulen tot windmolenparken, olie- en gaswinning, visgebieden, militaire gebieden en natuurgebieden met richtlijnen voor vogels. Een heus boekwerk over een stuk water. Ik heb een beknopte samenvatting kunnen vinden in de Staatscourant van 2011. Hier werd een herziening in gepubliceerd op het bestaande beleid en dit geeft ons zodoende een kijkje in de keuken van de regelgeving. Let wel op met klikken, want het duurt even voor de pagina van een meter of 14 scrolplezier geladen is. En houd ook in gedachten dat het hier over een STUK WATER gaat.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  27/06/2017 - 18:58 18:58

  Maar het hoort ook weer niet helemaal bij ons toch? Gas en oliewinning in de bodem mogen alleen wij daar, maar vissers zitten bijvoorbeeld volgens mij al aan minder grenzen vast. Een vaarbewijs heb je er volgens mij ook niet nodig. Er een moord plegen heb ik nog niet geprobeerd, dat zou ik in zijn algemeenheid los van locatie afraden eigenlijk.

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  28/06/2017 - 17:52 17:52

  Er rammelt wel meer aan dit stuk. Om te beginnen ligt de Doggersbank vrijwel volledig in de Britse EEZ, alleen een klein stukje uitloper in de Nederlandse.

  Daarnaast verwart Frodoh de EEZ met bezit. Het gaat hier vooral om de gebruikersrechten van de zee- en bodemschatten (hoewel met name de eerste nu grotendeels overgeheveld zijn naar de EU, wat ook niet zo gek is, omdat vissen zich weinig gelegen laten aan de EEZ-grenzen in de Noordzee). Het enige stukje water dat daadwerkelijk bezit is (kort door de bocht: waar de Nederlandse wet onverkort geldt), is het stukje binnen 12 mijl van de kust, daarbuiten zou zomaar een Guatemalteekse abortusboot babygenocide mogen plegen bij wijze van spreken.

  Dat hij zich verbaast dat er toch regeltjes zijn voor EEZ-gebieden, is een mate van naïviteit die je zelfs op de RC’s niet zou verwachten. Het hele idee van EEZ is dat een bepaald land het recht opeist om te bepalen welke economische activiteiten er onder welke voorwaarden in en onder het water gebeuren, waar het een claim op legt. Anders heeft die hele claim immers geen enkele relevantie. Dus regeltjes. En vanwege het irritante juristencorps van het grootkapitaal dat de mazen (/Seth) in de wet opzoekt, veel regeltjes, want compleet dichttimmeren of anders heb je straks een visloze en/of lichtgevende Noordzee, of geen olie meer (zonder er centen voor te vangen).

  Hetzelfde gebazel kom je overigens ook wel eens tegen (zelfs bij NOS) over het “Nederlands luchtruim” (waarmee dan een stuk exterritoriaal luchtruim boven de Noordzee wordt bedoeld) dat geregeld “verdedigd” moet worden tegen Russische bommenwerpers (waarbij de “verdediging” eruit bestaat dat Nederlandse veel te dure gevechtsvliegtuigen een stukje met de route van de Russische bommenwerpers meevliegen, want ze mogen niets doen, omdat het immers geen Nederlands luchtruim is en ze er dus geen zak over te vertellen hebben).

  Ketsman
  28/06/2017 - 18:04 18:04

  Wist je dat er een vulkaan onder de Waddenzee zit?
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidwalvulkaan

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Ketsman
  28/06/2017 - 19:25 19:25

  Jup, daar moet Dick Maas nog steeds een keer een rampenfilm over maken.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN