Zo, we hebben weer een boosmakertje binnengekregen van Boetecontrole. Een klant van hen had een boete gekregen voor het negeren van een “verboden in te rijden” bord, was daarvoor niet staande gehouden en had een <s>belastingaanslag</s> boete op de mat gekregen van 90 euro plus 9 euro administratiekosten alsjeblieft-dankjewel.

“If you can’t do the time, don’t do the crime” horen we dan een lijzig stemmetje roepen. Ware het niet dat de burger beschermd wordt (althans, dat was het idee) door artikel 5 WAHV, die voorschrijft dat een overtreder staandegehouden wordt, tenzij dat niet mogelijk is. Het Gerechtshof is daar vervolgens hard over, als het kan en je doet het niet, gaat de boete door de versnipperaar.

Nu had de rechtgeaarde burger het idee “kom, ik stuur mijn bezwaren naar de Officier van Justitie, dan gaat daar vast een mouw aan te passen zijn”. Dus die klom in de pen, legde de situatie uit, hij reed daar rond, was voor het eerst in die omgeving, heeft geen enkele vooraankondiging gezien, en op het moment dat hij geconfronteerd werd met het verbodsbord zelf kon hij door de weginrichting alleen maar doorrijden om daar achter het bord te keren. Dus je zou zeggen, eenvoudige zaak.

De Officier van Justitie bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) dacht daar echter anders over. Het was evident dat je je aan de borden moet houden, er was een afweging gemaakt tussen de argumenten en de constatering van de verbalisant en gewoon betalen burger. En nu moet u weten, het OM heeft het Loket OM daarvoor ingericht, zodat de burger heel eenvoudig afgewimpeld kan worden geholpen kan worden. U klikt daar als burger de argumenten bij elkaar tikt het eigen verhaaltje eronder zodat de behandelende tiklaaf in Utrecht gewoon het meest passende standaardafwijzingstekstje kan aanklikken en verzenden. Zo worden meer dan een half miljoen dossiers per jaar “verwerkt” met een verwerktijd van 6 minuten. Die zes minuten is inclusief het lezen van het beroep, het opvragen van nadere stukken, het versturen van een brief om nadere informatie op te vragen en deze dan alsnog weer te verwerken. Mag u gokken wat de kwaliteit daarvan dan is.

“Moment, even het laatste bezwaar afhandelen, bijna klaar.”

Nu is alleen die eerste fase geautomatiseerd, de fase erna (de kantonrechter) moet nog gewoon per reguliere post. Ondanks dat het technisch allang kan maakt men bij de CVOM nul komma nul haast ermee, want die kantonfase is veel arbeidsintensiever voor ze, dus hoe minder mensen na de eerste afwijzing doorgaan hoe beter.

Dus uit de praktijk blijkt dat nog geen 20% van de boetes waar in eerste aanleg administratief beroep bij de Officier ingesteld is (en die door de beslisbaviaantjes afgewezen zijn) haalt het tot voor de neus van de kantonrechter. Maar wat er dan kan gebeuren zal je verbazen.

Voor de burger (zoals in het dossier wat we te zien kregen) die doorzet en (in dit geval) via een gemachtigde zoals Boetecontrole beroep instelt bij de kantonrechter blijkt dan, maanden later en na het verplicht voldoen van de boete als “zekerheidstelling”, dat de Officier het eigenlijk gewoon met de burger eens was en de eerdere beslissing fout was.

“Oh, nu ik meer dan 6 minuten de tijd heb ernaar te kijken moesten we de boete maar vernietigen.”

Nu hebben we hier al vaker laten zien dat de CVOM in Utrecht een laagkwalitatieve afwijsfabriek is die het OM een slechte naam geeft, de boosmaker du jour is dus dat men actief drempels opwerpt om hun boete te laten beoordelen door een onafhankelijke partij nadat ze zelf er totaal niet serieus naar gekeken hebben en je je hardop kunt afvragen hoeveel van die 80% van de dossiers die NIET doorgezet wordt (400.000 dossiers) overeind zou blijven als de burger door zou procederen.

16

Reaguur dan!

Gewoon even inloggen om te reaguren
avatar
Plaatjes
 
 
 
Audio en Video bestanden
 
 
 
9 Reacties
7 Reacties op reacties
1 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Ariën DekkerKarel Van Voorst VaderHennie SchwarzRetecoolCor Bart Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Eric
Eric

Ik roep dat al jaren want het is al jaren aan de gang! Het O.M. heeft de wet “mulder” ingevoerd waarin de bewijslast is omgedraaid. Zij hoeven dus niet meer te bewijzen dat jij iets gedaan hebt maar jij moet aantonen dat je het niét gedaan hebt. Stap twee in de hogeschool “burgers bestelen” is dat bezwaarschriften aan de officier van justitie niet eens worden gelezen maar standaard afgewezen. Dan wordt het voor de meeste mensen al te ingewikkeld of te veel moeite en haken ze af!! Zo worden de meeste zaken “gewonnen” , waaronder naar schatting 50% ONTERECHT!!! Neem je een juridisch adviseur in de hand om beroep aan te tekenen bij de kantonrechter, wordt je cliënt dan vrijgesproken, dan begint het héle verhaal weer opnieuw als je de wettige eis tot vergoeding juridische kosten indient! Dán wordt pas écht alles uit de kast gehaald zoals leugens, bullshit, irrelevante wetsartikelen en worden ál jouw argumenten genegeerd. Tot en met het hoger beroep, waarmee dan ondertussen tot twee keer toe het beginsel van hoor en wederhoor is geschonden en de rechters tot twee keer toe aan de hand van het O.M. hebben gelopen en daarmee dus PARTIJDIG waren, waarna er geen “rechtsmiddelen” meer open staan. Burgers mogen NIET winnen in dit land, de boete inkomsten staan dan ook op de rijksbegroting, en daar zijn ze hard voor nodig hè?? Dat wij worden bestolen, dat er geen énkele integriteit is bij O.M. en “de rechtspraak” en dat ze hand in hand burgers naaien komen ze me weg!

MadDieu
Master Blaster
Uber Heerser
MadDieu

Naar mijn ervaring worden de bezwaarschriften van fietsers wel gelezen en toegekend.
– fietsen in een voetgangerszone (sorry, was aan het spelen en mijn fiets is mijn speelgoed)
– rijden op de hoofdrijbaan ipv het fietspad. (mijn fiets is naar mijn keuze een driewieler breder dan 75 cm of een onbezoldigde wagen. Beide voertuigen mogen op de hoofdrijbaan.)
– 55 km/uur bij wegwerkzaamheden met 30km verbodsbord ( mijn fiets is niet gemotoriseerd, verbodsbord en afgeleiden gelden alleen bij motorvoertuigen)

Bismarck
Eindbaas!
Eindbaas
Bismarck

Haha ja, toen ik nog jong was, maakte ik er een sport van om meer dan 50km/uur te fietsen in de bebouwde kom. Nooit een prent voor gekregen. Inmiddels ben ik wat minder in conditie en bestaat de uitdaging uit een rode frowny toveren op de 30km/uur aanmaningspanelen (ik vind die dingen trouwens ook wel uitlokking).

Ariën Dekker

Zo houden ze elkaar lekker bezig.

Karel Van Voorst Vader

Netjes!

Hennie Schwarz

Alleen met het uitdelen van boete,s zijn ze streng voor de rest is het een super domme en slappe hap, deze in mijn ogen hautaine groep volks verlakkers.

Rutger J Van Veenendaal

Boetes is een keuze, de rest is zielug gelul!

Retecool

Flitsen is een keuze

Cor Bart

Retecool geflitst worden ook

Retecool

Als de overheid dan zelf zich net zo scherp aan de regels houdt als ze de burger eraan willen houden is dat geen probleem 😉

Hans Verhaagen

Vieze onbetrouwbare speknek.

Suzanne Grinwis

Wat is uw punt eigenlijk? Dat er handhavend ( hoe imbeciel dan ook maar) wordt opgetreden of dat de overheid zich niet aan de regels houdt? I.e. aan welke regels houdt de overheid zich niet ?

Retecool

De officier van justitie is als “bezwaarlaag” voor de kantonrechter gezet. En zeeffunctie. De officier kan ook op doelmatigheid naar een beschikking kijken. Verlies je je case bij de officier dan moet je de boete als zekerheidstelling betalen voor de kantonrechter überhaupt inhoudelijk naar je dossier kijkt. Waar het mis gaat is dat de officier helemaal niets inhoudelijks doet maar gewoon geautomatiseerd afwijst. Er is geen eerste fase, dat is een fopprocedure geworden.

Niels Matthijs

Anderzijds … een half miljoen bezwaren per jaar -_- Die zullen vast allemaal naar eer en geweten ingediend zijn.