More

  RECENTE POSTS

  De Top2000 Is Voor Domme Mensen

  Wat is Wetenschap toch heerlijk, lieve Retecoollezertjes! En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk in deze tijd van Big Data. Je pakt twee setjes data, en knalt ze vervolgens in een online calculator om de Correlatiecoëfficiënt te berekenen, die de de lineaire samenhang tussen beide waardes uitdrukt. Zit je dicht tegen de 1 (of -1) dan is er een sterk verband. Maar PAS OP!! Dat twee zaken een correlatie hebben, een samenhang dus, wil beslist niet altijd zeggen dat er ook een oorzakelijk verband is. Het één is dus niet noodzakelijk de oorzaak of het gevolg van de ander, maar het is natuurlijk wel lekker om deze nuance van tafel te vegen en eens lekker vanuit je onderbuik te bedenken wat de relatie tussen beide grootheden zou kunnen zijn. Zo ook met het onderzoek van Virgil Griffth, dat de muzikale Facebook likes van studenten koppelt aan de SAT/ACT score (soort van Cito score denk ik) van hun Universiteit, muzikale smaak versus intelligentie zeg maar, en aldoende kwam tot onderstaande grafiek, waarin de statistici onder ons direct een prachtige standaard-normale verdeling herkennen, waaruit we gevoeglijk kunnen concluderen dat het een gedegen onderzoek mag worden genoemd. Wat we zien is de muzikale voorkeur van slecht scorende Universiteiten aan de linkerkant, die geleidelijk aan naar rechts overgaat in de voorkeur van de Academische elite. Lil Wayne en Beyonce uiterst links en Radiohead en Sufjan Stevens uiterst rechts. Ook uiterst links vinden we de muzikale verzamelnaam “oldies”, wat keihard aantoont dat de Top2000 uitsluitend beluisterd wordt door mensen met het IQ van een Theemuts. Verder geeft de uitslag aanleiding tot meer discussie. Wat doen in hemelsnaam de Counting Crows daar helemaal rechts? U weet wel, die van dat duetje met Blof….

  MusicthatmakesyoudumbHuge

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  E.R. Deoz
  23/10/2014 - 18:34 18:34

  Ik wist niet dat Counting Crows en U2 zo highbrow waren. Ik vond het altijd domme kutmuziek, maar ik ben blijkbaar te dom om het geniale ervan te snappen. Het zou dan ook zomaar kunnen dat ik Bløf niet begrijp, maar dat het eigenlijk heel goed is.

  zymu
  zymu
  23/10/2014 - 18:45 18:45

  Valt die top 2000 meuk niet eerder onder de term Classic Rock, die toch wat meer naar het minden valt? En wel prominent Beethoven in beeld, maar Bach heb ik vooralsnog niet in de lijst ontdekt.

  Illuminatus Magnus
  23/10/2014 - 18:53 18:53

  Hoe like je Beethoven dan? En waarom is dat de enige klassieke componist? En dat bv. Reggeaton helemaal link staat is ook logisch, want dat is populair bij Hispanics en die hebben een lagere SAT-score(*). Ja, goed onderzoek.

  (*) Nee, dat is niet racistisch, [url=https://www.insidehighered.com/news/2012/09/25/sat-scores-are-down-and-racial-gaps-remain]dat is gewoon zo[/url]. Het is racistisch als je zegt dat ze een lage score hebben omdat ze Hispanic zijn.

  Ome Mc
  Lid
  23/10/2014 - 19:40 19:40

  Wat Illu lult – SAT-score is zo klasse-afhankelijk, dat dit onderzoek weinig te maken heeft met dom vs slim, maar heel veel met arm versus rijk.

  Daarnaast kun je je afvragen hoe het zit met dat liken. De meeste likes komen denk ik via de suggesties, die over het algemeen gesponsord zijn, en gematcht worden met hetzij je huidige ‘likes’, hetzij de likes van je facebookvrienden. Is dat dan representatief voor je muzieksmaak als geheel?

  Dat uit de combinatie van die statistieken een normale verdeling komt, zal niemand verbazen, maar dat wil niet zeggen dat de conclusie zoals hij hier gepresenteerd wordt ook klopt.

  Møhammed Said al Sahaf
  23/10/2014 - 20:31 20:31

  Alsof er intelligente mensen zijn die muziek op facebook gaan zitten liken. Tssssss

  vanpuffelen
  23/10/2014 - 21:18 21:18

  Alsof er intelligente mensen op Facebook zitten. FTFY.

  wout
  wout
  23/10/2014 - 22:21 22:21

  Met ‘oldies’ bedoelen ze Roy Orbinson enzo. Typische top 2000 bands zijn U2, Radiohead, Queen en zo’n beetje 30% van wat in het midden of rechts van het midden staat.

  brassnov
  brassnov
  24/10/2014 - 10:08 10:08

  Zo zie je maar dat de rode broekenbrigade bij het jazz-festival wel het geld, maar niet de hersens hebben.

  Overigens, classic rock doet het gemiddeld bijna het beste: http://musicthatmakesyoudumb.virgil.gr/mtmydStaircaseLarge.png

  Lang leve de top 2000!

  Weirdoinventor
  Lid
  24/10/2014 - 11:20 11:20

  Ach, oldies scoort nog boven jazz, hiphop, pop en gospel. Maar dat kan natuurlijk aan de “Beethoven-factor” liggen. Ik ga vanmiddag denk ik maar eens Bob Marley, Bob Dylan en een goede country mix luisteren, dat is blijkbaar het geheim.

  Verder staat er trouwens door de hele grafiek best veel kutmuziek en spul waar ik anderzijds niet heel veel om geef..

  BIokhuthypotheek
  BIokhuthypotheek
  Gast
  24/10/2014 - 16:00 16:00

  Het Enige Nieuwe Aan Deze Anti-Top-2000(Waarvan Ik Overigens Verre Van Een Fan Ben)-Post Is Dat Elk Woord In De Topictitel Met Een Hoofdletter Begint.
  VERZIN EENS WAT NIEUWS, IDIOOT!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN