More

  RECENTE POSTS

  De OV Chipkaart Moet Dood

  Jajaja, Jake, dat roepen jullie op de retenkoels al jááááááren: niets nieuws onder de zon. Kreng is duur, makkelijk te hacken, veel te lastig, omslachtig en ademt werkelijk waar klantenhaat in zijn opperste vorm. “Als je klanten haat”, zo spreekt men op marketingafdelingen, “creëer een soort OV chipkaart”. Zie AH met zijn Boluskaart, bijvoorbeeld. Maar daar gaat het nu niet over! Net koud een maand nadat het papieren kaartje is afgeschaft moet de OV Chipkaart van de Tweede Kamer dood. Wat.De.Actuele.Neuk. Het staat er echt. “We moeten af van die klantonvriendelijke kaart”, zegt het VVD-Kamerlid Betty de Boer. ”Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold.” Nee maar, ze zien het licht. Voordat het papieren kaartje verdween was de chipkkaart slechts het probleem van het plebs. Maar sinds de afschaffing hebben opeens ook de excuusgroenreizigers der eerste Klasse van de PVVD er last van. En dus nu pas, na jaren van faal, op faal op nog dikkere faal en de verspilling van ettelijke miljoenen moet dat ding nu opeens ein-de-lijk wel stuk. Want het is klantonvriendelijk. Goh. Joh. Echt. Had maar geluisterd da…laat ook maar! Ik…ik…IK HAAT JULLIE, DEN HAAG! Dikke tastbare, zinderende HAAT!

  Opatrein

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  21 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  21 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  G. de Vader
  Gast
  15/10/2014 - 10:57 10:57

  Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.

  Ja, laten we dat doen. En dan vragen we Pink Roccade daarvoor. Stel, het is 2020 en jij loopt over straat. Met je googleglass, je smartfone en wie weet wat voor intelligente wearables zoals de op je voorhoofd gestansde RFID-OVchipkaart. Zomaar een avond. Op het perron. Juist op een tijd waarop je allang in de trein had moeten zitten. Wie zijn die ongure gasten verderop? Hé, daar kraakt de stationsomroeper met zijn excuses voor het ongemak. Je handpalmen worden klam, je hartslag versneld. Je kijkt nog eens naar het bord waarop staat dat de trein hier 45 minuten geleden had moeten vertrekken. Jouw plotseling toegenomen hartslag en transpiratie is een teken dat er mogelijk wat aan de hand is. Deze signalen worden via jou OV-chipkaart… etc.

  E.R. Deoz
  15/10/2014 - 11:10 11:10

  De overheid heeft hier gewoon gefaald, ze hadden (in theorie) er best een goed systeem van kunnen maken, maar in plaats daarvan hebben ze vervoerders zelf aan lopen kutten. Die hebben allemaal hun eigen systeempje, met eigen automaten en scanners. Dat werkt voor geen meter samen en na jaren klagen door reizigers besluiten ze dat er in de Kamer ook iets van moet worden gezegd. Ze moeten donders goed weten dat het nu veel te laat is en dat er dus ook niets gaat veranderen. I.k heb het idee dat ze nu alleen maar schreeuwen om eens te laten zien hoe goed ze wel naar de kiezer luisteren.

  Raketman
  15/10/2014 - 11:22 11:22

  Vervoerders zelf lopen kutten inderdaad plus het feit dat men graag alle gegevens van de reiziger wilt hebben. Itt het buitenland waar er vrijwel alleen saldoinformatie op staat en het dus prima werkt. Maar goed, plan: laten we voor 1 juli een nieuw systeem bouwen! Wat kan er mis gaan:
  http://www.nu.nl/politiek/3903779/overheid-verspilt-jaarlijks-1-5-miljard-ict-projecten.html

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 11:23 11:23

  Voor 1 juli? Welke steen is dat mens onder vandaan gekropen? HEEFT ZE ENIG IDEE HOE LANG DIT FAALPROJECT HEEFT GEDUURD?

  Billy Bob Trueblood
  Lid
  15/10/2014 - 11:35 11:35

  Beste product ooit! zeker met dat automatisch aanvullen.
  Puntje bij het paaltje is de implementatie gewoon kut gedaan.
  Terwijl het zo simpel is afstand+extra producten(fiets)/evt korting=eind prijs.

  Maar nee 14keer inchecken tussen Groningen en maastricht.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 13:21 13:21

  Echt, fuck dit. Het is weer hetzelfde verhaaltje – de markt is uitverdiend aan de OV-faalkaart, het systeem heeft de belastingbetaler bakken met geld gekost en we zitten er nu mee opgescheept.

  En wat wil die kut-VVD-hoer? Een vernieuwd systeem. Dat natuurlijk helemaaaaaaal de belastingbetaler geen geld gaat kosten.

  ECHT. VAL. DOOD.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 13:22 13:22

  /schuim afveegt

  Illuminatus Magnus
  15/10/2014 - 13:57 13:57

  Kan ze zich niet met iets belangrijkers gaan bemoeien, met Zwarte Piet of zo? Wat. Een. Muts.

  Weirdoinventor
  Lid
  15/10/2014 - 14:10 14:10

  Oké, een kamervoorzitter kan niet overal verstand van hebben, zelfs niet van alle superbelangrijke en alledaags zaken.Maar dan die commissievoorzitter (zelfde artikel, verwijst door naar [url=http://www.telegraaf.nl/tv/opmerkelijk/22653473/__Kamerlid_blundert_in_PowNews__.html]hier[/url]) die niet “paraat heeft” wat een IP adres is. En dat is dus de topspecialist die het ICT falen onderzoekt!

  Weirdoinventor
  Lid
  15/10/2014 - 14:12 14:12

  O nee, hij is “van de commissie”, er staat niet dat hij voorzitter is. Nou, dan ram ik mijn hoofd slechts driehonderd keer op mijn bureau.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 14:29 14:29

  Tja. Ton Elias. Professioneel praatjesmaker. De ballen verstand van echte zaken, Geen kwalificatie of ervaring op z’n CV staan die zijn portefeuilles rechtvaardigt. Slaat dan ook heel regelmatig de plank gewoon keihard mis.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 14:33 14:33

  Overigens was hij wel voorzitter van de commissie, maar ok.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 14:49 14:49

  Hier, dit citaat bijvoorbeeld:

  “”We moeten af van het gebruik van die rare geheimtaal. ICT is ook voor gewone mensen, niet iets voor tovenaarsleerlingen onder elkaar”, stelt VVD-kamerlid Ton Elias, die voorzitter is van de commissie.” Daarom moest er dus iemand ICT-termen vertalen naar gewone mensentaal. Die ermee kwam dat een ‘Vendor Lock-in” goed vertaald werd door er “klantverslaving” van te maken. *bonk*

  En dan dit stukje:
  “Ironisch is wel dat de commissie-Elias zelf ook aan het aanbesteden is geslagen. Het onderzoek naar de zeven geselecteerde mislukte projecten was blijkbaar zo complex (geen eigen expertise) dat het bureau Policy Research moest worden ingehuurd ter assistentie. De bepalingen bij de aanbesteding beslaan dertig pagina’s, exclusief de zeventien bijlagen. Die controledrift
  – georganiseerd wantrouwen – kon niet voorkomen dat men november vorig jaar moest concluderen dat het onderzoekswerk niet binnen de afgesproken termijn af was: twee casussen vergden nog ‘verdieping’. Meerwerk was nodig. En meer geld, uiteraard. “

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  15/10/2014 - 14:49 14:49

  De OV-chipkaart moet gewoon geprivatiseerd worden, dat lost alle problemen op.

  Oh, wacht….

  Illuminatus Magnus
  15/10/2014 - 15:14 15:14

  Goeie Roel! /plust-keihard-en-nodigt-iedereen-uit-even-hard-mee-te-plussen

  Verder: Ton Elias? Is dat niet een beetje dommige parlementair verslaggever van een tijdje geleden? Zo eentje die zijn overtolligheid maskeerde door een toon te gebruiken alsof je een kritische vraag stelt. Met gespeelde verontwaardiging de vraag stellen: “Maar Is dat niet veel te …?”, en dan de geïnterviewde weg laten komen met het ingestudeerde antwoord waardoor het lijkt alsof die een goed antwoord gegeven heeft. Die Ton Elias?

  Hangmat
  Hangmat
  Gast
  15/10/2014 - 15:16 15:16

  Geld zat. Knijp de burger nog wat verder uit zou ik zeggen..

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 15:17 15:17

  Ja, die.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  15/10/2014 - 16:38 16:38

  De overheid loopt altijd achter de feiten aan.
  Dat is het gevolg van een enorme gelaagdheid waarbij de onderste laag de kennis in huis heeft maar niets mag zeggen en de bovenste laag volledig onbenullig is maar wel mag beslissen. Men laat zich daar dus adviseren door ingehuurde experts en influisteren door lobbyisten.
  De bovenlaag komt pas met de werkelijkheid in contact na een volledig gefaalde implementatie.
  De waarheid borrelt zo langzaam van beneden naar boven door dat men dit resultaat meestal uit de media moet vernemen.
  En dan is er paniek. Belangrijkste is het verdoezelen van de eigen verantwoordelijkheid. “Het is ook zo complex allemaal”, “ja, met de kennis van nu hadden we natuurlijk…”
  Er is inmiddels al zoveel jaar verstreken dat de politiek verantwoordelijken allang ergens burgemeester of commissaris zijn. De kiezer kan dus toch niemand meer straffen.

  Daarna moet er een oplossing komen. Nu wel goed graag! Laten we een paar echte experts inhuren. Het hele spelletje begint weer van voren af aan.

  Incator
  Incator
  15/10/2014 - 18:57 18:57

  Ploppo, ik word op dit moment zo cynisch en argwanend dat ik me afvraag of dit wel werkelijk paniek is, en niet weer een heerlijke mediarel om enerzijds de aandacht af te leiden van andere slechte plannen (ttip, quotumwet, winstuitkering ziekenhuizen) en anderzijds om weer een leuk nieuw projectje op te tuigen. ‘t Is ten slotte toch zonde dat al die betrokken adviseurs nu zonder werk zouden zitten – een nieuw verandertrajectje rondom het ov kan dan geen kwaad.

  Ome Mc
  Lid
  15/10/2014 - 19:23 19:23

  Well, let’s see:

  Zijn aanbestedingen tot nader order opgeschort?
  Is de interne kennis van de overheid opgeschaald?
  Heeft men het plan Heemskerk obv de motie Venrik al weer eens uit de kast getrokken om vendor lock-ins te bestrijden (wat, toen het net koud was ingevoerd en bij één gemeente miljoenen bespaart op IT-kosten, onder druk van de software-lobby weer afgeschaft is)

  Nee, nee, en nee. 3 van de speerpunten waarop deze IT-faals keer op keer op keer plaats kunnen vinden: uitbesteding aan de laagste bieder (die met meerwerk z’n geld wel weer verdient, gebrek aan competentie/kennis bij de opdrachtgever en verregaande leverancier-afhankelijkheid.

  Dus terwijl lulkoekverkoper Elias staat te doen alsof hij überhaupt weet hoe je een RJ-45 in een NIC-poort stopt (voor de tovenaarsleeringen onder ons), is er ergens een ambtenaar weer vertrouwelijke info aan Ordina aan het doorspelen om het volgende IT-faalproject mogelijk te maken. Gesponsord door: u en ik.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN