More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 005: Ed “Big Daddy” Roth

  Ja, we hebben nog steeds te maken met een avondklok, dus hier is de vijfde Avondklokestafette alweer. Als er één man is geweest die zijn stempel op de Kustom Kar Kulture in Amerika heeft gedrukt, is het Ed “Big Daddy” Roth wel.

  Alleen het feit dat hij “Roth” heette heerst natuurlijk al gigantisch. Maar dat is niet genoeg om een bepalend gezicht binnen deze intens heersende subcultuur te worden. Daar is meer voor nodig en gelukkig had Ed Roth dat in huis. Deze toch wat excentrieke, maar verder bijzonder aardige kerel durfde volledig af te stappen van de ongeschreven, maar daarom niet minder strenge regels van het Hot Rod wereldje.

  Gers shirtje kopen?
  Hoewel Ed Roth zelf ook een fervent hotrodder was, maakte hij zijn bekendste creaties niet omdat hij er zo graag mee wilde toeren. Neen, één van de belangrijkste redenen waarom hij bizarre auto’s als de Beatnick Bandit, Orbitron of de Mysterion bouwde was omdat hij ze op kustom kulture evenemten gebruikte als displaymateriaal voor zijn handeltje in gerse t-shirts. Met het bouwen van Hot Rods was namelijk geen droog brood te verdienen, maar met het ontwerpen van kick ass t-shirts, waarop hij zijn Weirdo’s zeefdrukte des te meer.

  Erkenning
  En ondanks dat Rat Fink, de bekendste “Wierdo” van Big Daddy Roth het symbool van de Kustom Kulture uit de jaren 60 is geworden, hebben zijn creaties hem uiteindelijk de welverdiende erkenning gebracht. Niet alleen hebben speelgoedmerken als Revell en Mattel’s Hot Wheels zijn Hot Rod creaties onder licentie uitgebracht, het is voor autodesigner Tom Peters van General Motors zelfs de grote inspiratiebron geweest voor meerdere modellen van de Chevrolet Corvette. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch wel de enige serieuze Amerikaanse sportwagen te noemen.

  Car-Toon Creatures
  Reden voor het Corvette Museum in Bowling Green, Kentucky, om een overzichtstentoonstelling samen te stellen van het Kustom Kulture werk van Ed “Big Daddy” Roth: Car-toon Creatures, Kustom Kars and Corvettes: The Art and Influence of Ed “Big Daddy” Roth. Deze tentoonstelling is samengesteld door de al eerder genoemde Tom Peters en bevat een groot deel van Ed Roth’s werk. Althans, wat daar nog van over is, want Big Daddy Roth had nogal de bijzondere gewoonte om zijn geshowde creaties te slopen voor weer een volgende creatie. Veel van de getoonde auto’s zijn dan ook replica’s, gebouwd door Ed Roth fans.

  Extra bonus omdat het kan
  Maar we zijn er nog niet, want voor de echte die-hard fans staat hieronder ook nog eens een bijna twee uur durend interview over de kunst van het pin stripen, dat Ed Roth met Kenny Howard had. Nu zullen jullie zeggen “Kenny Howard?” (behalve de die-hard fans uiteraard). Ja, Kenny Howard, beter bekend als “Von Dutch”. En dan heb ik het niet over dat semi hippe kledingmerk “Von Dutch”, maar over de wereldberoemde pinstriper Von Dutch. Die overigens vond dat niets origineel was en dus alles van hem gebruikt mocht worden, hoe ironisch is het dan dat met zijn naam onder licentie nu bakken met geld worden gemaakt. Daar heeft hij overigens zelf niets van meegekregen, want pin stripen vond hij leuk, maar alcohol was zijn echte passie. Hij is dan ook op 63 jarige leeftijd aan alcoholgerelateerde problemen overleden. De kwaliteit van het geluid en beeld is uiterst belabberd (zeg maar gewoon kut), maar wanneer je het de kans geeft, is het twee uur smullen van inzichten en humor van de twee grootste namen uit de Kustom Kulture.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  28/01/2021 - 16:36 16:36

  Benne er eigenlijk ooit meer dan 1-2 versies van z’n ontwerpen gemaakt?

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  28/01/2021 - 17:18 17:18

  Dan ben je wel extreem committed aan je creativiteit

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN