More

  RECENTE POSTS

  Zondagsfilmpjes 92 – Upgrade en Leave No Trace

  Hoera! Het is weer herfst en dat betekent tijd voor Zondagsfilmpjes! We beginnen met Upgrade: een sci-fi thriller over de mens tegen de machine(s). En als tweede het psychologische drama Leave No Trace.

  4sterren
  Upgrade – AUS (2018) – Leigh Whannell

  In een wereld die compleet beheerst wordt door computers en AI, probeert één man net te doen alsof het niet zo is. Zo heeft technofoob Grey Trace niks met zelfrijdende auto’s, maar sleutelt liever aan klassieke modellen en maakt hij zijn pizza’s liever zelf dan dat hij ze 3D-print. Als op een dag door een roofoverval waarbij zijn vrouw vermoord wordt en hijzelf verlamd raakt, zijn leven compleet op z’n kop wordt gezet, wil hij wraak nemen op degenen die hem dat hebben aangedaan. Om dat te kunnen doen, krijgt hij te maken met een dilemma. Want zijn enige kans op vergelding is gelegen in een implantaat: een AI-chip genaamd STEM (een soort HAL 9000, maar dan anders) die zijn lichaam upgradet en hem ongekende fysieke mogelijkheden geeft.
  “Ah, leuk, een fijne B-film!” zult u misschien denken na het lezen van bovenstaande. Maar niets is minder waar. Hoewel er hier en daar best wat B-momenten zijn, is Upgrade zeker niet het filmisch equivalent van een retesnelle rendang. Integendeel: het verhaal is intelligent, de actie is bruut en de humor is scherp. Een semi-serieuze aanklacht tegen de vercomputerisering van de maatschappij en een waarschuwing om als mens de overhand over de machines te houden, verpakt in heel fijn kijkvoer.
  Sci-Fi/Thriller – IMDb 7.6RT 86%MagnetNL ondertitels

  4sterren
  Leave No Trace – VS (2018) – Debra Granik

  Will woont al jaren ‘off the grid’ met zijn dochter Tom in de bossen van Portland, Oregon. Als ze op een dag ontdekt worden, is het in een klap gedaan met hun zorgeloze bestaan. Ze krijgen te maken met welzijnswerkers en ‘het systeem’. Hoewel iedereen het beste met ze voorheeft, kan vooral vader Will, niet aarden in dit nieuwe bestaan. Ze ontsnappen en gaan op zoek naar een nieuw thuis.
  Leave No Trace is geen film voor adrenalinejunkies. Het verhaal bouwt heel langzaam toe naar de ontknoping. Misschien zult u op een gegeven moment denken “komt er nog wat van?!”, maar als uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plek gevallen zijn, blijft de film nog zeker even hangen en biedt hij genoeg stof tot napraten.
  Psychologisch Drama – IMDb 7.2RT 100%MagnetNL ondertitels.

  Meer zondagsfilmpjes? Klikt u dan hier! Meer van deze auteur? Lees dan ook eens zijn fijne ku(ns)tbeschouwingen, of waarom hij lutsers met een camera haat.
  Retecool houdt van demense en we stellen het ten zeerste op prijs als u uw liefde voor ons laat blijken, door ons de moeder te liken op Facebook.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN